Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou
FOTO: archiv autorky

Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou

13. 12. 2020

Recept na toto vánoční cuktroví mám od své maminky, ta ho měla od svého táty, mého dědy, pekaře. A ten uměl péci! Toto cukroví máme moc rádi. Jednak je hotové "natotata" a nedává se do něj žádný cukr.

Můžete udělat i slanou variantu k vínu. To znamená potřít před pečením vajíčkem a posypat hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem atd.

Těsto se musí zpracovat ručně na válu, aby bylo úplně hladké. Udělá se z něho kulička, ponoří se do hrnce se STUDENOU vodou a šoupne se do chladu na balkon. Těsto kyne asi 30 - 45 min pod studenou vodou, nezvětšuje svůj objem, ale praská a plave – nadzvedněte ho, bývá přilepené ke dnu hrnce. Těsto se nesmí rozmočit, vyndejte ho z vody, jakmile začne praskat a plave. Toho ponoření těsta do vody se nebojte. Po vyndání těsto nechte okapat, otřete dlaněmi a dále zpracovávejte na dosti pomoučeném válu ze začátku mokrou stranou těsta.

Při sladké variantě můžete z těsta udělat i plněné cukroví. Například vytvořte malinkaté šátečky, čtyřrůžky, rohlíčky plněné nádívkou - jakoukoli - nejlepší je ořechová, maková, tvarohová. Je to docela piplačka, fantazii se meze nekladou, ale vypadají i chutnají božsky. Letos jsem se k tomu ještě nedostala, uvidím ještě podle nálady.

Já dělám hlavně malé kroužky otočené kolem ukazováku. Vyválíte "žížalky" na válu a pak otočíte ukrojenou žížalku kolem špičky prstu. Vytvoří se krásné malé kroužky. Letos jsem také udělala z tohoto těsta vykrajované cukroví.

Recept:

250g hladké mouky + špetka soli
170g másla
4-5 lžic vlažného mléka
25g droždí, lžíce cukru, přidávám hrubou mouku do kvásku, tak 4- 5 lžic, kvásek nechat vykynout asi 15 min.

Uvedená dávka je na čtyři plechy. Postup uvidíte na mých fotografiích. Upečené cukroví obalte v práškovém cukru s vanilkovým cukrem. Jak jinak, cukroví je křehoučké a zářivě bílé jako jiskřivý snížek.

Přeji bílé, pocukrované vánoce!

 

recepty Vánoce
Hodnocení:
(4.7 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Také jsem si recept přečetla až dnes. A divím se, že mohl někoho inspirovat k hašteření...Klidný advent s podvodnicemi i bez nich přeji nám všem :-).
Jana Šenbergerová
Pořád jsem to nezkusila, ale občas peču vínové, a to vypadá na pohled stejně jako na úvodní fotce. Ať vám, Vando, i o letošních Vánocích chutná. :-)
Zuzana Pivcová
Po letech se dívám na článek o nevinném cukroví, který vyvolal v některých případech takovou nevoli. Aspoň je možno vidět, že ani před lety tu nebyla žádná idylka. Vidím, že někdo z diskutujících už mezitím nežije. Přeji všem krásný předvánoční čas, a to i Vandě na Jadranu, kde to asi vánoce moc nepřipomíná.
Růžena Marková
Podvodnice znám. Já dávám místo másla sádlo , těsto nedávám do vody, ale do igeliťálu a do lednice, není rozmáčené. Podle starého receptu by mělo přijít do vody, je to kvůli tomu, aby se zpomalilo kynutí. S těsta se nechá dělat cokoliv.
VANDA Blaškovič
Krásné poledne přeji z teplých krajin!!..:)) Děvčata, dostala jsem chuť na něco sladkého a tak udělám podvodnice!!...)) Abychom my, senioř, neměli vánoce každý den, že??! Tak jdu na to!...:)
VANDA Blaškovič
Mileno, ahoj, přečti si můj poslední komentář a možná i nějaký předešlý k podvodnicím. Opět budeš hned vědět s kým máš tu čest. Opravdu smutný případ nejen vánoční...
VANDA Blaškovič
Vladko, myslím, že většina čtenářů již poznala, že se jedná o smutný případ, kde asi není pomoci. Nepochopitelná zášť vůči všemu přátelskému a pozitivnímu je příliš veliká. Je lépe se od takové negativní osoby distancovat. Dále netřeba komentovat. Děkuji, Vladko, a cukroví Ti přinesu na ochutnání.
Zdenka Jírová
To znám,dělala ho už maminka a já taky. Je dobré.
Vladka Steinová
P.S. A je mi opravdu moc líto, že opět je do Tvého perfektního článku a mezi pěkné fotky vnesen duch neklidu a nepochopení.
Vladka Steinová
Ahoj,Vando, do diskuse vstupuji až dnes, díky za tento recept. Věřím, že máš cukroví chutné. Krásné Vánoce!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.