Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou
FOTO: archiv autorky

Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou

13. 12. 2020

Recept na toto vánoční cuktroví mám od své maminky, ta ho měla od svého táty, mého dědy, pekaře. A ten uměl péci! Toto cukroví máme moc rádi. Jednak je hotové "natotata" a nedává se do něj žádný cukr.

Můžete udělat i slanou variantu k vínu. To znamená potřít před pečením vajíčkem a posypat hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem atd.

Těsto se musí zpracovat ručně na válu, aby bylo úplně hladké. Udělá se z něho kulička, ponoří se do hrnce se STUDENOU vodou a šoupne se do chladu na balkon. Těsto kyne asi 30 - 45 min pod studenou vodou, nezvětšuje svůj objem, ale praská a plave – nadzvedněte ho, bývá přilepené ke dnu hrnce. Těsto se nesmí rozmočit, vyndejte ho z vody, jakmile začne praskat a plave. Toho ponoření těsta do vody se nebojte. Po vyndání těsto nechte okapat, otřete dlaněmi a dále zpracovávejte na dosti pomoučeném válu ze začátku mokrou stranou těsta.

Při sladké variantě můžete z těsta udělat i plněné cukroví. Například vytvořte malinkaté šátečky, čtyřrůžky, rohlíčky plněné nádívkou - jakoukoli - nejlepší je ořechová, maková, tvarohová. Je to docela piplačka, fantazii se meze nekladou, ale vypadají i chutnají božsky. Letos jsem se k tomu ještě nedostala, uvidím ještě podle nálady.

Já dělám hlavně malé kroužky otočené kolem ukazováku. Vyválíte "žížalky" na válu a pak otočíte ukrojenou žížalku kolem špičky prstu. Vytvoří se krásné malé kroužky. Letos jsem také udělala z tohoto těsta vykrajované cukroví.

Recept:

250g hladké mouky + špetka soli
170g másla
4-5 lžic vlažného mléka
25g droždí, lžíce cukru, přidávám hrubou mouku do kvásku, tak 4- 5 lžic, kvásek nechat vykynout asi 15 min.

Uvedená dávka je na čtyři plechy. Postup uvidíte na mých fotografiích. Upečené cukroví obalte v práškovém cukru s vanilkovým cukrem. Jak jinak, cukroví je křehoučké a zářivě bílé jako jiskřivý snížek.

Přeji bílé, pocukrované vánoce!

 

recepty Vánoce
Hodnocení:
(4.7 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jejda děvčata, každou fotkou i článkem chci udělat trochu radosti všem milým lidem, kteří se zde nacházejí a činíme tak všichni zde. Prožívejte všichni suprové Vánoce a hodně lásky k tomu ! Je fajn, že existujeme !!!
VANDA Blaškovič
Soňo, bude mi potěšením! A krásné Vánoce Tobě i mm.
Marie Magdalena Klosová
Václavko,zdravím"Tvé podvodnice".mm
Soňa Prachfeldová
To jsem nikdy nedělala, raději bych ochutnala od Tebe Vando, určitě to bude výborné .
VANDA Blaškovič
Ano, tak si rozumíme..:)) a Lidmilo, co říkáš na některé komentáře? Určitě víš, o čem mluvím...
Lidmila Nejedlá
Aha, píšeš, nechat kvásek vykynout. To samozřejmě, Myslela jsem, že necháš těsto 15 min. kynout. To se šoupne rovnou pod vodu.
VANDA Blaškovič
Lidmilo, rozumím tomu dobře, že kvasnice jen rozpustíš v mléce a tím zaděláš těsto? Řekla bych, že ta tekutina musí na válu z těsta stékat? Můžeš více objasnit? Nějak si to neumím představit. Díky.
Jitka Chodorová
Jen žasnu, co může paní Šorejsovou tak nadzvednout v tomto advetním čase, že napadá naši šikovnou Vandu kvůli receptu, však Vanda netvrdí , že si ho vymyslela. A co s tím má společného sportovní zdatnost paní Hany, tomu už nerozumím vůbec. Snad nám tím chtěla říct, že aspoň v něčem je lepší, než Vanda, ale to není vůbec jisté. Vando, dnes mám spadeno na "podvodnice". Díky tobě.
Lidmila Nejedlá
Vando, já těsto ponořím do vody hned a nenechávám ho 15 min. kynout. Jakmile vyplave, hned z něho tvořím. Kousky jsou pěkně nafouknuté. Někdy to peču i k jiné příležitosti a vykrajuji potom větší tvary. Je to fakt rychlé, dobré i hezké.
VANDA Blaškovič
Dobré ráno, děvčata. No prosím, jak nám podvodnice chutnají!.Je vidět, že jsme pravé české kuchařinky. Jen jsem se lekla, že někoho „moje“ podvodnice iritují natolik, že začne holdovat na stará kolena snad i potápění….)) Neuvěřilelné!…..) Tedy mluvím o těch podvodnicích. Aleno, šoupni rumový recept. Michaelo, ano, přátelství došlo..:)) Jarmilo, jak se povedly Tobě? Děvčata, kdo pekl či bude péci, napište výsledek. Není to na poprvé snadné. Ahoj!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.