Vánoční sněženka
Ilustrační foto: pixabay.com

Vánoční sněženka

29. 12. 2015

Byli jsme na malé procházce s vnoučaty v blízkých luzích a hájích. Jako obvykle průzkumníci a pozorovatelé v jednom dávali jednu otázku za druhou. Do přírody chodí velmi rádi. Vnučka má ráda kytičky a vnouček zase pozoruje ptáčky. Když jsme dorazili na pokraj lesa, velmi jsme se zasmáli, protože vnouček chtěl hledat houby. Vysvětlili jsme mu, že houby nyní nerostou, je zima.

Po chvilce procházení přiběhla vnučka Karolínka a povídá: "Babi, pojď se podívat, smím to utrhnout?" Před námi byla malá sněženka schovaná v listí, sama jediná tam vykvetla i na vánoce. Utrhnout ji by bylo škoda, po cestě by zvadla, a radost mamince můžeme udělat něčím jiným. Kytičku tu necháme, má tu svoji cibulku a ještě tu chvíli bude takto kvést. "Tak sněženko, ahoj!"

Sněženka podsněžník se vyskytuje v našich krajích v listnatých lesech, především luzích. Je to pozemní bylina s cibulkou, patří do čeledi amarylkovitých, jejím plodem je třípouzdrá tobolka.  Vykvetlá na vánoce  je krásná, něžná, bílá.

květiny příroda
Hodnocení:
(4.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Děkuji za milé komentáře.
Eva Mužíková
Včera jsem šla kolem tramvajové tratě, na zemi ležel utržený kvítek rmenu a vedle na trávníku kvetlo na malém keříků ještě několik kvítků.. Zvedla jsem ten pohozený kvítek a donesla jej až domů... Dnešní mrazivou noc by nepřežil...
Zdenka Jírová
To byl opravdu něžný nález. Ale nerostou jen sněženky nebo zlatý déšť - mojí dceři na zahradě blízko Prahy ještě nepřestal kvést keř krásných červených růží.
Marie Seitlová
Bylo to pěkné překvapení na Vánoce.
Michaela Přibová
Něžné a milé povídání, děkuji, Hanko.
ivana kosťunová
půvabná sněženka i povídání
Jana Šenbergerová
Krásná připomínka toho, že by mělo být bílo. V tomto případě bylo, i když jen velmi málo, o to více však milo.
Jarmila Komberec Jakubcová
Hezké povídání
Zuzana Pivcová
To mě potěšilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...