Máte rádi knihovny? Račte vstoupit!
FOTO: archiv autorky

Máte rádi knihovny? Račte vstoupit!

11. 1. 2016

Citát Václava Havla: Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovídám: o republice samostatné, svobodné, demokratické, o republice hospodářsky prosperující a zároveň sociálně spravedlivé, zkrátka o republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději, že i člověk poslouží jí. O republice všestranně vzdělaných lidí, protože bez nich nelze řešit žádný z našich problémů - lidských, ekonomických, ekologických, sociálních a politických.

Vážení přátelé, vánoční svátky jsou za námi a opět začala škola. Ach jo... zase to vstávání a povinnosti. Ale pokud máte rádi vzdělávání a tím pádem předpokládám i knihovny, tak bych vás dnes ráda provedla Národní technickou knihovnou v Praze Dejvicích. NTK je veřejně přístupná budova. Je součástí kampusu Dejvice.

Kazdý den od metra Dejvická proudí do vysokých škol tisíce studentů. Velice dobře ten ruch zde znám. Jednak zde bydlím a kdysi, v době pravěku, jsem ČVUT absolvovala. Tenkrát zde stála jen ta jediná  výšková budova.

Na budovu knihovny se nyní dívám z okna. Studentský život, klokotající všude kolem, mám opravdu ráda. A po letech jsem se opět dostala mezi studenty. Do NTK chodí studenti studovat a vyhledávat patřičný studijní materiál. Tak i já.

V knihovně jsem schopna strávit hodiny. Jako student - senior mám do knihovny celoroční vstup. Knihovna je opravdu nádherná. Vážení čtenáři, pokud se dostanete do těchto míst, zajděte sem. Málokdo totiž ví, že z volně přístupného prostoru přízemí se do chráněných částí knihovny (tedy do Technické knihovny ČVUT) dostanete přes turnikety i s lístkem „vstup volný“, který si u nich vytisknete. Lístek s čárovým kódem slouží i při odchodu z knihovny. Nebudete moci používat internet, ani si vypůjčovat knihy, ale uvidíte, jak je dnešním studentům umožněno fantasticky studovat. Možná, že zde i trochu omládnete, zahrajete si na interaktivním pískovišti, prohlédnete si výstavu architekta Benše, či si dáte něco na zub v kavárně v přízemí.

Pro veřejnost byla knihovna zpřístupněna v září 2009. Interiéru dominuje rozlehlé atrium, které zahrnuje šest nadzemních podlaží. Nejenom toto atrium uvidíte na fotografiích. Na jeho obvodu leží schodiště mezi patry. Betonové stěny směrem do atria zdobí přes dvě stovky avantgardních kreseb komiksového typu. Barevné podlahy navozují pocit lehkosti a radosti.

Všude vládne tvůrčí atmosféra, studenti se chovají velice ohleduplně, mobily jsou ztišeny či vypnuty. Téměř všichni sedí u počítačů, kterých je zde přes dvě stě. Wi-Fi připojení je zde samozřejmostí, stejně jako kopírovací technika, infokiosky, klidové zóny s množstvím hloubajících studentů, soukromé buňky pro studium, možnost pronájmu místností pro přednášky, automaty s občerstvením. 

Velice příjemná kavárna láká k posezení. Má i venkovní zahrádku, která byla do nedávna v obležení. Mne nejvíce fascinuje Noční studovna, která je otevřena až do dvou hodin ráno! Pro mne tam pobýt je takový malý seniorský zážitek. Ze studovny udělám pár kroků přes park a jsem doma.

Tak vidíte, přátelé, jak dnešní studenti, jakéhokoli věku, mají fantastické podmínky pro studium! Jen ty finance studentům z počátku jaksi chybí. Ale to brzy doženou svou odborností a schopností.

 Pokud vás článek zaujal, zavítejte do Národní technické knihovny. Na vebových stránkách NTK najdete i fotografickou soutěž. Téma: Interaktivní pískoviště. Já se tam jdu právě podívat, možná se potkáme.

Více: www.techlib.cz

 

Kampus Dejvice je prostor spojující univerzity a instituce:

* ČVUT v Praze České vysoké učení technické
* VŠCHT Praha Vysoká škola chemicko technologická
* ÚOCHB AV ČR Ústav organické chamie a biologie
* Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy
* NTK Národní technická knihovna ve spolupráci s Městskou částí Prahy 6

knihovna studium vzdělávání
Hodnocení:
(3.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Radek Otáhal
Být věčný student je jedním z důvodů proč se těším na datum který mi přinese volnost času
Lubomír Müller
Skvělé fotky, Vando, zajímavý a inspirativní článek. V této knihovně jsem nikdy nebyl, a bohužel, je jich ještě hodně. Je moderní, prosvětlená, provzdušněná, ale stejně mi v srdci zůstane navždy jako nejkrásnější knihovna ta, kam jsem chodil jako klučina pro dobrodružství, které mi připravil Jules Verne. Paní knihovnice v malé místnůstce topila v kamnech, knihy byly zakouřené, ohmatané, voněly člověčinou a jedinou moderní vymoženoství té místnosti byla Edisonova žárovka visící na drátku u stropu. Vyměnil bych všechny laptopy a počítače světa za možnost najít ještě jednu takovou knihovnu a hrábnout do regálu pro ohmatanou knihu. Ale do Národní technické knihovny si rozhodně zajdu. Díky za tip.
VANDA Blaškovič
Magdaleno, to musí být bezvadný pocit! Ahoj.
Marie Magdalena Klosová
Václavko,Ty pokušitelko! :-mm Právě se chystám na sbírku básní svého bývalého studenta "Slunce nešlo umýt".Jsem na něj pyšná,a taky na sebe.Učila jsem ho češtinu!mm
VANDA Blaškovič
...a nebo raději s manželem!.....:))
VANDA Blaškovič
Ahoj děvčata a Libore. Já mám takovou radost! Věřili byste, že jsem tušila, kdo z vás má rád knížky a vzdělávání a kdo článek okomentuje? Děkuji. Knížky nejsou pro každého i když, kniha je kniha, tu nic nenahradí. ...Ještě mi tu chybí dvě děvčata, ale ty jsem tady jaksi nezahlédla. Však ony se ozvu. A co právě čtete? Pokud máte rádi populárně naučnou literaturu, jako já, zkuste: Ivo Kraus: Fyzika od Thaléta k Newtonovi - je to fakt náádhera! Přeji, příjemný den, třeba v posteli s knihou!.....:) :-)
Soňa Prachfeldová
Bezva Vando, přiblížení skvělé, na vesnici jsou knihovny popelkou, ale hlavně že jsou a prostě kniha je kniha. Je skvělé, že máte vše tak na dosah, myslím univerzitu třetího věku, to nám na vískách schází. Super díky !
Hana Rypáčková
Hezky popsáno, Vando .Byla jsem tam hned po otevření a moc se mi knihovna líbí. Ovšem Evičko ,liberecká je taky nádherná!!!
Jana Šenbergerová
Tak ta je! Krásná, moderní, ale pro mě příliš průhledná. Nemohla bych se tam na nic pořádně soustředit. My máme knihovnu malou, ale díky knihovnici milou. Chodíme tam často a rádi. Na některé návštěvníky knihovny však nemáme. :-)
Eva Mužíková
U nás v Liberci je také nádherná knihovna, zastavte se při návštěvě.. Vando, jako vždy poutavé vyprávění.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.