Eduard Ingriš: český Heyerdahl a autor slavné Niagary
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Eduard Ingriš: český Heyerdahl a autor slavné Niagary

11. 1. 2016

"Na břehu Niagary stojí tulák starý, na svou první lásku vzpomíná," tak začíná slavná trampská píseň Niagara, jejímž autorem je Eduard Ingriš. Tento úspěšný skladatel i dirigent ale podnikal též nebezpečné expedice v Jižní Americe, provázel Jiřího Hanzelku a Miroslava Zikmunda po Peru, natáčel popravu říšského protektora K. H. Franka a jeho přítelem byli kupříkladu Ernest Hemingway, John Wayne či Igor Stravinskij. Od úmrtí "českého Heyerdahla" uplynulo 12. ledna 25 let.

Rodák ze Zlonic u Slaného (narozen 11. února 1905), který zemřel v 85 letech v USA, prožil život plný dramatických zvratů. Tento muzikant, filmař, fotograf, cestovatel a mořeplavec patřil k uznávaným osobnostem kulturního dění již za první republiky. Byl úspěšným skladatelem i dirigentem, dirigoval kupříkladu Pražský symfonický orchestr. První operetu složil již v patnácti letech, celkem složil přes 600 písní, 60 operet a hudbu k 11 filmům. Píseň Niagara je z operetní revue Trampské milování z roku 1931.

Po druhé světové válce se ale Ingriš ocitl na druhé straně stahující se železné opony. Na podzim 1947 - údajně na popud knihy německého dobrodruha Herberta Rittlingera Sjížděl jsem dravé řeky, kterou dostal k Vánocům 1944 - totiž zamířil do exilu do Brazílie a později do Peru, kde se stal dirigentem místního Státního symfonického orchestru. Nepřestával ale cestovat a poznávat život indiánů v povodí Amazonky. Na podporu teorie svého přítele Thora Heyerdahla o migraci dávných Inků z Jižní Ameriky do Polynésie uskutečnil v prosinci 1954 plavbu na balzovém voru Kantuta I (květina, kterou uctívali Inkové) z Peru do Polynésie. Ta ale skončila nezdarem. O pět let později, v dubnu 1959, se mu ale pokus na voru Kantuta II zdařil.

A právě v Peru potkali Ingriše cestovatelé Hanzelka se Zikmundem. V srpnu 1962 se v Los Angeles seznámil s Ninou Karpuškinovou, o 26 let mladší dcerou ruského kozáka, který se usadil v Brně. V devětapadesáti letech se tak poprvé oženil a rozhodl se zůstat v USA. Léta strávil s manželkou na cestách, pořádal promítání svých filmů a besedy, které měly mimořádný ohlas. V roce 1964 byl nominován na Oscara za hudbu k filmovému dramatu The Gallant One a o rok později ho Heyerdahl vyzval k účasti na expedici Ra. Ingriš ale odmítl, protože jeho žena čekala dítě.

V roce 1991 zemřel v nevadském Renu ve věku 86 let. Urna s jeho ostatky byla uložena v rodných Zlonicích. Byla to právě jeho žena paní Nina Ingrišová, která obrovský archiv svého manžela věnovala po jeho smrti do České republiky. Jeho unikátní fond byl zachráněn a nyní se nachází v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde je fotografická část pozůstalosti digitalizována.

cestování dobrodružství osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
To byl velmi zajímavý život našeho rodáka. Že složil Niagaru jsem věděla, ale o jeho cestovatelství ne. Zase jsem si rozšířila vědomosti.
ivana kosťunová
Byla jsem na tom stejně. Jenom jméni Ingriš a Niagara. A on měl zatím takový pestrý život. Díky za informace.
Libor Farský
Děkuji za tyto informace. Z toho všeho jsem znal jenom Niagaru. Ale co jsem se jí nazpíval!
Soňa Prachfeldová
Přečetla jsem s velkým zájmem, prožil nádherný dobrodružný a smysluplný život.
Zuzana Pivcová
Zrovna o víkendu jsem viděla u sestry v TV dokument o E. Ingrišovi a jeho nebezpečně končící plavbě na podporu Heyerdahla. Zaujalo mě mimo jiné, že s sebou měla posádka ženu indiánského původu, kterou se podle jména, pod nímž ji znali, později nepodařilo nikdy vypátrat, odkud pocházela a co s ní bylo dál.
Elena Valeriánová
Niagára,krásná písnička, škoda, že už dnešní mládež ji nezpívá.
Dagmar Bartušková
Slavná píseň Niagara snad ani nemůže chybět u žádného táboráku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...