Fotopříběh: Bílá roudnická zákoutí
FOTO: archiv autorky

Fotopříběh: Bílá roudnická zákoutí

12. 1. 2016

Moje město Roudnice nad Labem překvapivě leží - na Labi. Polabská nížina a nadmořská výška kolem 200 m n.m. ho předurčují k tomu, že sněhových radovánek si tu příliš neužijeme. Teplé zimní boty užijeme a moly z kožíšků vyženeme sporadicky.

Když jsem se na podzim toulala po městě s foťákem, abych Vám mohla představit Barevná roudnická zákoutí, ani jsem nepočítala, že bych si procházku mohla zopakovat v opravdové zimě. A tak, když v prvních lednových dnech rtuť na teploměru lehce sestoupila pod nulu a k mému překvapení napadlo trochu opravdového bílého sněhu, nesměla jsem otálet a musela jsem rychle vyrazit do terénu, než bude po nádheře.

A měla jsem pravdu. První den sníh napadl. Druhý den se ukázalo slunce a vybarvilo oblohu do modra. Třetí den bylo po nádheře a obzor se docela ztratil v mlze.

Podle fotek se tak snadno pozná, kdy jsem se za kterou vydala. Prošla jsem se po městě i po parku a zamířila jsem také cestou podle Labe a došla až k Dobříňskému háji zkontrolovat, jak jsou na tom sněženky. Zatím se vůbec neukazují a spí pod sněhovou peřinkou. Tak jsem si aspoň vyfotila impozantní základnu jednoho z památných stromů, houby i podivné zákoutí. U kouzelného Veseckého rybníčku k mému překvapení v mrazu seděla na lavičce dvojice, které zjevně zima nebyla. Mám štěstí na zamilované ... a proti focení nic nenamítali.

V den s modrou oblohou a nádherně zvláštním světlem jsem litovala, že jsem si nepůjčila od syna zrcadlovku. Přistání UFO na Řípu tak mohlo mít opravdové grády. Stejně jako když nádherný buk, který obdivuji po celý rok, vykouzlil stín na fasádě krásně opravené školy.

Sedím s hlavou v dlaních nad pestrou směsicí fotografií,  třídím, mažu. A stále nevím, které ukázat ...

A nakonec ještě hádanka. Zkuste spočítat opeřence v keříku zlatého deště.

fotografie fotografování
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslava Jachimová
Álo, palec nahoru. Umíš se dívat kolem sebe a navíc to moc pěkně zachytit. To, co já bych přešla jako nezajímavé, na tvých fotkách působí nádherně. Ještě k té hádance - můj odhad je také asi 20.
Dagmar Bartušková
Álo, skvěle jsi nám popsala roudnická zákoutí, už víme, kam se po zimním příjezdu do městečka vrtnout. Ti ptáci za dne bílého, ti mi dali zabrat! Hráli si na schovávanou, tak jsem jim to spočítala! Po 3 pokusech, kdy mi vyšlo pokaždé jiné číslo, jsem si dál neničila nervy! Takže cca 20 kousků ptactva ve zlatici, 3 tupě zírající ovce na pastvě a 1 milenecký páreček přimrzlý k lavičce.
Alena Vávrová
Ty jedna fotografko - Všudybylko! Fotky jsem viděla s předstihem a již pochválila na chatu FD. Text je pěkně doprovází a po barevném roudnickém podzimu Roudnici pod sněhem viděti - to nemá v tvém podání prostě chybu!
Marie Magdalena Klosová
Ali,je to jasné a nezvratné:máš "fotogenní oko".Jo a je to krásné!mm
Marie Seitlová
Krásná procházka Roudnicí, pěkné fotky. Jednou jsem tudy projížděla.
Alena Tollarová
Zdravím všechny z Roudnice a jsem ráda, jestli se vám trochu líbí. Jsem zvědavá, jestli se někdo dopočítá. Jarko, přijedete, až bude hezky, že? No teda kontejnery? Máte za pět, Blaškovič. Vůbec jste se neučila.
Zuzana Pivcová
Už jednou jsem se tu zmiňovala, že Roudnicí pouze projíždím, když jedu vlakem směrem na Berlín. Teď se Ti ji podařilo vyfotit v bílém a taky to není marné. Je historická i přírodní a to je dobrá kombinace. Tak teď jdu na to ptactvo. :-)))
ivana kosťunová
Fotky jsou velmi povedené. Nejvíce se mi líbí kavárna- hned bych zašla na kávu
Jana Šenbergerová
Krásné fotky, hezké průvodní slovo. Líbí! :-)
Zdenka Žichovská
A já jsem počítala vrabčáky - 19, asi jich bude víc, ale nejsou vidět, schovali se do keře. Pěkná procházka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...