Můj seniorský život: Proč nebudu psát vůbec nic
FOTO: archiv autorky

Můj seniorský život: Proč nebudu psát vůbec nic

14. 1. 2016

Nejprve snad definice slova senior za použití chytré encyklopedie:

Slovo senior (z latinského senex, senis, starý, druhý stupeň starší) má více významů:

* starší v protikladu k mladší (junior)
* člověk v letech, starý člověk, stařec (přechýleně seniorka)
* ve sportu dospělý oproti juniorovi
* rozlišovač dvou osob téhož jména, zkratka sen. nebo sr. za jménem, například Josef Novák sr. (starší), Josef Novák jr. (mladší)

Protože stáří se tradičně spojuje s vyšším společenským postavením nebo autoritou:

* v některých jazycích znamená zdvořilé oslovení, španělské seňor
* může to být nadřízený, představený (anglicky senior officer, vyšší úředník)
* v protestantských církvích duchovní stojící v čele několika sborů sdružených do seniorátu, případně člen staršovstva, představenstva sboru
* v USA student nejvyšších tříd střední školy (High school).

Logicky lze tedy říci, že porodím-li dcerku shodného křestního jména, stávám se automaticky seniorkou. Což je úsměvné, hlavně, když se v ideálním věku 25 let, dcera vdává, mění příjmení, a já - ač o čtvrt století starší - přestávám být seniorkou, ale nezačínám být juniorkou...

Označení senior - seniorka nemám ráda. Psát o tom, že znám 30leté seniory/ky a naproti tomu 80 leté juniory/ky je již omšelé a plytké.

Ale chci se zapojit do vyhlášeného soutěžního tématu. Co s tím?

Budu nesmírně ráda, když o mém seniorském věku nebudu moci ještě pár let napsat vůbec nic! Jediné, co snad s ohledem na věk (jak je jistě dané téma myšleno) je příjemné, jsou seniorské slevy...

 

 

Můj seniorský život - nová soutěž magazínu i60 o zajímavé ceny. Jaké je to být seniorem? Jak prožíváte toto období života? Co vám seniorský věk vzal a dal? Jak se změnil váš život po odchodu do důchodu? Jak se bavíte v seniorském věku, co nejčastěji děláte? Jste aktivním seniorem, anebo většinu času trávíte sami? Napište nám do nové čtenářské soutěže magazínu i60 své příběhy a postřehy, povídky, glosy. Více o soutěži se dozvíte zde.

Můj seniorský život
Hodnocení:
(3.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Pilařová
Děkuji za reakce a za přízpěvky, ba i hodnocení....rozkoukávám se tu.....dokonce jsem se snažila jeden článek ohodnotit a po první bodíku se to nějak uzavřelo...nerada bych někomu uškodila mojí neznalostí tohoto webu .... ještě jednou díky :D
Hana Šimková
Seniorka je ještě docela hrdý název pro starší osoby. No musí se to nějak odlišit.Juniorka už nejsem. Horší je když mi v obchodě prodavač říká mladá paní. Nevím jestli to není výsměch.Horší bude až nám začnou říkat stařeny, nebo něžněji stařenky.Možná, že už mi to bude jedno, ale co když né?
Hana Práglová
Zajímavý a poučný článek.Pojem senior mi nevadí.Víc mi vadí"dříve narozený".
Soňa Prachfeldová
Mě připadá slovo důchodce jako důchodky boty, senior mě také zrovna nenadchl, slavným umělcům se neříká nikdy senior, ale patříme do období stáří, budiž nám útěchou, že duchem pořád mladí. Musím říct, že se ve stejné věkové kategorii cítím hodně dobře, je mezi nimi hodně skvělých lidí. Mládím jsem obklopena také dost, ale jak se říká svůj k svému :-)
Zdenka Jírová
Je to docela vtipné a poučné. Někde mi to nevadí - zvl. u seniorských slev, zní to lépe než důchodcovské slevy, jak jste napsala, Jinak nad svým "seniorském" věku moc nepřemýšlím, těžím z toho, co vím a mám radost, když se něco - zejména v oboru PC a fotografování - dozvím a jsem schopna se to naučit. Nevím, kdo to řekl,:"dokud myslím, tedy jsem" a tím se řídím.
Naděžda Špásová
Senior, nesenior, každý je tak starý, jak se cítí. Slovo senior nemám moc ráda, zvláště, když je denně omíláno kdejakým hlupákem. Dášo, dobře napsané a vtipné.
Alena Tollarová
Zajímavý netradičně pojatý soutěžní příspěvek nové příspěvatelky. Já o sobě z legrace říkám, že jsem seniorka juniorka, průkazky na slevu jsou milé. Těším se na Váš další příspěvek.
ivana kosťunová
Ani mě slovo senior nevadí, je to označení, kterému každý rozumí , terminus technicus pro označení určité věkové skupiny lidí. Hrdě se k této skupině hlásím , ať si Wikipedie říká co chce.
Marie Novotná
*****
Eva Mužíková
Těším se na každý nový příspěvek na toto téma. I takto, s nádechem vtipu, se dá do soutěže zapojit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%