Kouzlo české země: hrady a zámky
FOTO: archiv autora

Kouzlo české země: hrady a zámky

14. 1. 2016

V údolí mezi horami se nachází kraj, kde žije národ Čechů. Zem je půvabná, plná krásných měst, rybníků, lesů, skalních měst a hradů i zámků.

Některé věci nám tu zanechal tvůrce této přírody. Mnohá místa si však člověk upravil sám, pro své bydlení. Nejprve to byly jeskyně, potom chýše a nakonec domy. A tak vznikla města, vesnice. Prostě obydlí.

Vznikala hradiště na ochranu lidu i jejich vládců. Ti vládci si stavěli sídla pohodlnější a pohodlnější, pevnější. Vznikaly pevné hrady, které se pro pohodlí měnily později v nádherné zámky. Hradiště se měnila v opevněná města, ale i obyčejné vesnické chalupy. Některé hrady se časem měnily ve zříceniny. Dílem lidských rukou, dílem přírody.

Přesto nám bylo zachováno velké množství půvabných staveb. A tak jako tulák se snažím několik podívat se na ta památná místa naší národní historie.

Tady je několik obrázků z mých toulek zemí českou.

cestování fotografování naše tipy výlet
Autor: petr stejskal
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Asi můj příspěvek bude vyznívat divně, ale je to moje zkušenost 57 letého turisty. Za mlada jsem prolezl i několik zámků a hradů za den. Poslední dobou mne však zámky a hrady už nebaví, stále více si uvědomuji, z jakého potu a krve žily, je to prostě jako bych navštěvoval dnešní vily boháčů. Je to na stejné brdo. Raději mám skanzeny, staré vesničky a muzea řemesel, prostě obdivuji ten pravdivý lidský život. Víc mně baví objevovat zaniklé osady a technická díla.
Ladislav Vesecký
Klobouk dolů, moc pěkné
Soňa Prachfeldová
Páni, to je pěkná porce hradů a zámků, na Vás nemám ani zdaleka - máme v nádherných památkách nedozírné bohatství .
petr stejskal
Tak se budu snažit poděkovat za krásné povídání k zámkům,hradům. Ano,jsme malá zem,ale bohatá na krásu nejen přírody,ale i krásných staveb lidových.A těch zámků na obrázcích tu mám asi půlku. Ale doma mám knížku,dárek,kde je 1000 českých hradů a zámků. I tak nejsou všechny ,nikdy nemůžu stihnout všechny byť jen okouknout.
Růžena Antlová
Teda to je nádherné toulání tolik krás tady u nás máme !!!
Alena Tollarová
Jen hradů pár?
Květoslava HOUDKOVÁ
Všem "í"čkařům: Letos už třeba nebude pokračovat letní soutěž tipů pro pobyty, výlety - ale nenechme "padnout" - tipy zveřejňujme dál. Vlastní zkušenosti/zážitky, doporučení - i příp.negativa-jsou velmi cenné!
Květoslava HOUDKOVÁ
Petře, mám tip-pozvání. Žiji v Kostelci n.Labem (okr.Mělník), hrad/zámek sice nemáme, ale Kostelců je v ČR asi 30 (+1 na Slovensku). Každoroční tradice "Setkání Kostelců" bude letos v Kostelci n.Orlicí (ve fotkách už máte). Ale blízko jsou také Častolovice s krásným zámkem. Mohu sdělit datum akce i návštěvy zámků = výlet - nejen Vám, ale i ostatním.
Ingrid Hřebíčková
Petře, to je krásné, že tolik cestujete. Já jsem se sestrou taky cestovala, dokonce cestování bylo dříve naší vášní, teď máme zvířata a to se bohužel s cestováním neslučuje.
Alena Vávrová
Je to bezkonkurenční výčet míst navštívených, možná ani ne úplný. Byla jsem asi na třiceti místech ze 120 zde uvedených a jistě i na jiných, zde neuvedených, ale prostě na tebe obyčejný smrtelník nemá ;-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.