Jak jsem pekla Mžource modrého
FOTO: archiv autorky

Jak jsem pekla Mžource modrého

26. 1. 2016

Mým koníčkem, ne-li KONĚM, je vaření a ještě více pečení. Poslední léta hodně často a prakticky cokoliv. Peču něco malinko pro sebe, protože kousek sladkého si ráda dám, ale především peču pro své známé, kamarády, přátele. Ať jsou to různé oslavy, svatby, narozeniny, ale i třeba jen tak pro posezení nebo na víkend těm, co třeba nemají čas, nebo si netroufají.

Peču slané pečivo,včetně chleba, ten především pro sebe, různé housky, rohlíky, s náplní i bez. Většína mého pečení jsou ale různé moučníky, buchty, koláče různých druhů, náplní, záviny. Zákusky jednotlivé moc ne, i když jsou v oblibě, především pro rodinky s dětmi.

Vrcholem ale jsou dorty, včetně svatebních. Ty nepeču až tak často, ale pokud ano, tak fantazie nesmí kolikrát chybět. Někdo chce dortík krémový, někdo figurální, různé krémy, různé korpusy. Prostě dle přání toho, kdo si dort objedná.

Jeden požadavek však byl opravdu rarita. Na jednom pracovním jednání, které vůbec nebylo o pečení, tak nějak padla řeč, že parta vodáků bude mít akci zavírání Berounky a že by nebyl špatný nějaký dort a nemusí být nijak velký, taková ta běžná velikost. Na moji otázku, jaký by měl být, zazněla odpověď MŽOUREC MODRÝ. Trošku jsem byla v rozpacích a ptala jsem se, co to je. No je to nějaká příšerka, vodní skřítek, která je modrá, má zelené vlasy a mžourá. Podobu ať si vymyslím.

Byla to malá výzva něco vymyslet. Hned z počátku bylo jasné, že to bude dort potahovaný, hezky barevný. Uvnitř pak byl přáním kakaový korpus s pařížským krémem. Dohodnut termín, a pak už to záleželo na mé maličkosti, jak se s tím poperu.

Výsledek vidíte na obrázku. Nadšení z dortu bylo veliké, vzbudil veselí a nakonec si všichni pochutnali. Měl však jednu chybu, byl malý, takže příště budu péct velkého skřítka.

gastronomie
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Hejduková
Děkuji za hezké a milé příspěvky. Pokud máte zájem ukázka mých dortů je v galerii Pečení - dorty na mém profilu
ivana kosťunová
Děkuji za vysvětlení. Moc se mi tento typ dortu líbí-tedy ta myšlenka-co dort to originál.Já bych to při své vrozené nešikovnosti nesvedla, a máte pravdu, potahovku jsme nejedli, byla na nás moc sladká. Dort jsme ovšem předtím vyfotili na památku. ( byla na něm figurka mažoretky) Myslím že tyto typy dortů vrací cukrářům jejich vážnost, tady se projeví pravé mistrovství. Přeji vám stálou inspiraci.
Soňa Prachfeldová
Vzdávám Vám hold, takhle tvořit, to je velké umění, škoda to sníst. Jsem barbar, já rychle na plech ach jo.
Eva Mužíková
Paní Heleno, smekám.... já sice také peču, ale většinou jen kynuté. Kdybych dokázala upéci dort s odlehčenou náplní, asi bych sama před sebou smekla... náplně, to je pro mne opravdu velká neznámá. Tak ať se daří...
Alena Várošová
Pěkné,moderní a určitě dobré.I když ta modrá barva a jeho mimika je úžasná.
Helena Hejduková
Paní Ivano, máte tak trošku pravdu, potahované dorty jsou "in" a Jsou to někdy až umělecká díla, je to schopnosti umět perfektně modelovat, některé však jsou příliš barevné, až kýčovité. Bohužel vnitřek těchto dortů někdy nebývá až tak dokonalý. Osobně dávám přednost a i raději dělám ty klasické, jak pekly naše maminky či babičky, jen s malým rozdílem, že krémy už nemám těžké máslové, ale máslové odlehčené. Mě osobně by zajímalo kolik té potahovky skončí v žaludcích, protože je to sám cukr a tedy nepříjemně sladké. Z pravého marcipánu se tyto dorty nedělají, jednak by se to příšerně prodražilo a i modelování je obtížnější. Ale klasickým, tedy krémovým dortům naštěstí až tak odzvoněno není, protože ten, kdo chce dort, na kterém si chce pochutnat a ne pro efekt, tak chce krémový, s ovocem. Už se mi i párkrát stalo, že chtěli vyloženě krémový. Takový kompromis pro dorty s motivem je udělat krémový dort a na něm figurku nebo motiv "na placato" z pravého marcipánu.Ale každý své chutě a pro mne to znamená, náš zákazník, náš pán.
Hana Rypáčková
Opravdu zajímavý dort pro vodáky. Povedl se , je modrý a mžourá..A ten pařížský krém uvnitř.Mňam..
Lidmila Nejedlá
Mžourec modrý se Vám povedl. Je to fešák a je jasné, že patří k vodě. Vypadá sice naštvaně, to asi , že mu zamkli řeku, tak si stěžuje. Až ji budou otvírat, umím si představit, jakého vytvoříte Mžource s úsměvem od ucha k uchu. Tak ať Vás to stále baví.
ivana kosťunová
Klasickým dortům , které pekly naše maminky už odzvonilo a nyní se vyrábějí dorty potažené marcipánem a na jejich výzdobě se může každá kuchařka výtvarně projevit. Moc se mi to líbí a moc ráda jednotlivé výtvory prohlížím.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mžourka modrá nemá chybu, jste moc šikovná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.