Nový rok stromů: Tu bi-švat 5776
Mandlovník. Ilustrační foto: pixabay.com

Nový rok stromů: Tu bi-švat 5776

1. 2. 2016

V židovském náboženství je mnoho svátků, které mají přímo i nepřímo původ v historických událostech starověkého Izraele, ale i v dávném zemědělském kalendáři.

Jeden malý, ale významný svátek, který neoslavuje žádnou dějinnou událost je Tu bi-švat, Nový rok stromů. Původně byl spojen s předpisy o odvádění zemědělských dávek. Jedná se o oslavu přírody, oslavu věčné symbiózy lidí a stromů.

Již více než 2000 let se slaví Nový rok stromů jako oslava příchodu jara a probouzení se přírody. V Izraeli začínají kvést mandlovníky a pomalu začíná jaro. Podle pověsti Abraham zasadil v posvátném háji tamaryšek. A země je dostatečně nasycena vláhou.

Svátek připomíná rovněž plodiny, které nasytí člověka, tedy dary země. Na stole se objevují fíky, datle, olivy, granátová jablka, či hroznové víno. Vzpomínám, jak nám babička podávala v tuto dobu červená jablka, nabádala nás k souznění s přírodou a za okny tiše padal sníh. 

Nový rok stromů připadl na 15. den měsíce ševat 5 776 - což je 5. měsíc občanského židovského kalendáře, podle našeho kalendáře na 24.-25. ledna 2016.

Tu bi-švat nám všem ukládá velikou zodpovědnost za naši planetu, neboť můžeme v jediném okamžiku krásnou živou přírodu ztratit.

 

Zdroj: Kronika rodiny a Šalom Alejchem

 

 

stromy Židé
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Dobrý den, děkuji za recenze. Helo, já většinou "negugluji" dost toho vím, hodně z oblasti židovské kultury, neboť jsem v ní vyrostla, uctívajíce vědomosti a tradice předků. Zdroj info k článku je uveden. Vladka
Hana Rypáčková
Já miluji stromy a taky knížku , kterou zde vypráví Marek Eben: https://youtu.be/h1_cAuK5Bf0
Eva Balúchová
Je ještě hodně věcí o kterých nic nevím.Díky za článek.
Helenka Vambleki
Hodně toho ještě nevím. Co nevíš - vygůgluj :-) A tak jsem se k tomu ještě dozvěděla: Jarní svátek, který oslavuje nově vznikající život, v Izraeli je zvykem sázet stromy. Je zvykem jíst 15 druhů ovoce např. datle, fíky, svatojánský chléb. Datle a fíky jím ráda celý rok, takže vlastně pořád stromy slavím.
Zuzana Pivcová
Je to zajímavá informace. Stromy by si zasloužily být oslavovány denně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.