Můj seniorský život. Aneb: Škatule, škatule, hýbejte se!
foto: ARCHIV AUTORKY

Můj seniorský život. Aneb: Škatule, škatule, hýbejte se!

12. 2. 2016

"Osud drtí, osud povznáší, jak nešťastného, tak i šťastného, a co má přijít, nikdo netuší."  (Sofoklés)

I já jsem v životě neměla všechny dny zalité sluncem, jak by se mohlo možná zdát. Jistě, že  jsem zažila i krušné chvíle, kterými si člověk musí projít, včetně úmrtí nejdražších, nemocí, operací... Ale o tom nyní nehodlám psát.

Alfa omegou mého života, asi podobně jako u většiny z nás, je milovaná rodina s vnoučaty. Máme kolem sebe spoustu přátel, se kterými si užíváme příjemné chvíle, jak doma v České republice, tak v manželově rodišti uprostřed Středozemního moře na ostrově Hvaru. Pro mne je takový život již normální realita, ovšem stále s nádechem vzrušení a exotiky.

Z prostředí tam i tady jsem na i60 napsala hodně článků, z kterých jste někteří zřejmě již poznali můj životní styl včetně zálib. Abych se přiznala, nevidím u sebe rozdíl, co se týká aktivity a elánu před důchodem a v důchodu. Ani jsem nepostřehla, kdy mi vlastně ten důchodcovský věk začal odpočítávat roky. Doufám, že nezpůsobím pobouření, ale prostě toho seniora doposud moc nevnímám. Bude to asi tím, že mne věk zatím nikterak zdravotně neomezuje a že se pohybuji mezi mladými, optimistickými lidmi. Ale je i fakt, že věkově patřím mezi ty mladší seniory. Apropo´s, kdy vlastně začíná seniorský věk? Je nějak daný, nebo je to individuální pocit?

Jak jsem se již zmínila, věnuji se ráda rodině, vnoučatům, přátelům jak celoživotním, tak i těm mladším, zahradě, vinicím, olivovníkům, rybaření, výletům, kultuře, studiu, vaření, pečení, čtení, psaní, fotografování, malování, paličkování, bridge, sudoku. Skoro jsem zapomněla, ke všemu se ještě snažím trochu podnikat v oboru kosmetika a v cestovním ruchu. Ale odpočívat umím, to bezesporu.

Částečně pomáhám manželovi ve věcech, které se týkají provozování penzionku. Naštěstí, jeho fortel je úžasný! Kamarádky mi říkají: „Ještě že ho máš! Je snad jediný, který tě dokáže usměrnit při tvé vitalitě a to není úplně snadné.“ Přiznávám, jsem šťastná, že ho mám, že jsme dva. Vzájemně se doplňujeme. Být singl bych nedokázala.

Mojí největší zálibou je sport a cestování. Posílám vám, milí přátelé, sportovní pozdravy a snad i inspiraci ve formě fotografií z některých mých cest. Začínám posledně navštíveným ostrovem Lanzarote, následuje náš milovaný ostrov Hvar a nakonec je zastoupená i matička Praha se skokem do New Yorku.

Není třeba podávat závratné sportovní výkony. Stačí se projít, shrabat listí, zrýt záhonek, či proběhnout se se psem. Doporučuje se občas si soukromě prověřit s partnerem, zdali náhodou netrpíme astmatem. Je to prý velice, velice prospěšné pro krevní oběh i psychiku...:)

Je až neuvěřitelné, že dodnes platí citát od William Shakespeare z šestnáctého století:

„Žena je jako citlivé váhy: jen malounko se jí dotkneš, a již je jazýček v pohybu.“

Potom je ovšem velice důležité, jak pro samotnou ženu, tak pro její okolí, jaký pohyb bude preferovat. Já doporučuji ten pohyb tělesný. Přináší endorfiny, dobrou náladu, přátele a tím pádem i štěstí a pohodu.

A poradím vám, moji milí, jak na to, kdyby se vám náhodou nechtělo vstát z gauče a začít "mučit" své tělo. Řekněte si sami sobě, tak jak si to říkáme i my "holky" z mokré čtvrti: "Škatule, škatule, hýbejte se!" :-)  

Toto zvolání nás totiž vždy zaručeně rozveselí a motivuje k akci, do které by se nám jinak nechtělo.

Takže přátelé, neberte to osobně, třeba vám pomůže prosté HOP a SKOK přes potok A a pojďme na to společně. Málokdo si totiž uvědomuje, že denně děláme jednu ze dvou věcí. Buď upevňujeme své zdraví, nebo podporujeme nemoc. 

Vězte, že stále platí: Ve zdravém těle, zdravý duch! A nazapomeňme na naše mladé časy, na Králíky z klobouku a jejich obligátní "Vstávat a cvičit!"

 

P.S. Přikládám video, kde na Hvaru předcvičuji relaxační cvičení. Je to kombinace jógy, pilatesu a "tajči", vhodná pro nás, seniory. A pokud bych se na nějakou dobu odmlčela, vězte, milí čtenáři, že jsem na Vás nezapomněla. Budu jen v končinách, kam internet ještě nedorazil. Tentokrát, pro změnu, budu spát asi v korunách stromů. Bez technických vymožeností, bez íčka, ale s Jižním křížem nad hlavou! To bude teprv romantika. Snad mne něco nezblajzne. Mějte se krásně a těším se někdy příště!

 

 

 

 

Můj seniorský život
Hodnocení:
(4.3 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Přátelé, všem děkuji za vaše povzbuzující komentáře. Moc si jich vážím. Opravdu. Na cestu se již dlouhodobě průběžně připravujeme. Až vypukne den D, dám vědět. Afrika je Afrika....:)) však víte..:)) Děkuji!!!
Lubomír Müller
Nabitá energií a touhou žít naplno, poznávat, milovat, dávat a umožňovat i jiným nové zážitky. To je, Vando, dobré a smyspluplné poselství. Přeji Ti, ať se naplňuje a léčí. A pod Jižním křížem pozor, tam se hlava rychle zatočí, znám to z vlastní zkušenosti. Tak na těch větvích stromů se pořádně drž! =))))))))
Jaroslava Handlová
Patříš k těm, co mají ponětí o "know how" na elixír mládí. Vando, to není jen dar, ale výsledek Tvého smýšlení a činění. Hodně krásných zážitků, štěstí, úspěch, radost, pevné zdraví i nadále Ti přeje Jarka.
Alena Tollarová
Vando, já nehraju, to cvíčo je jenom minuta. Přidej ... prosím ....
Růžena Antlová
Šťastnou cestu a šťastný návrat spoustu nových zážitků ti přeji
Zdenka Jírová
Jsi velmi pohyblivá a duševně velmi čilá. Myslím, že na tom bude mít zásluhu i to Hvarské sluníčko a moře. Vím, jak je tam krásně. Přeji Ti obojí v plné míře.
Marie Magdalena Klosová
Václavko,jsi fajn,udržuj si svůj styl a měj se hezky na všech svých cestách.Šťastnou cestu,holka neposedná.mm
Eva Mužíková
Vzala jsem si poučení .Moje škatule se od pondělí začne dvakrát týdně hejbat ve zdejší Sokolovně, spolu s ostatními vrstevnicemi.
Alena Várošová
Vando,jsi nezmar.Kdyby se tady spojilo deset seniorek,tak by ti tvou vitalitou na tebe nestačily.Ještě by nebyly z pochodu doma a už bys vymýšlela další akvitity,aby se lidi nenudili.Jsi jak ten rozbouřený ocelán na videu.A psát ,že umíš o tom nikdo nepochybuje.Źij si svůj plnohodnotný život ve zdraví,lásce a pohybu.Užij si krásné chvíle,nástrahám se vyhýbej a šťastna se vrať domů do vlasti.5*
Libor Farský
Alčo T. řekl bych, že si Vanda s cvičením dobře poradí i na gauči ve dvou a s fortelem. Moc se mi líbí ten citát o jazýčku v pohybu. Přidávám 5* pro Wandu i Williama Shakespeara.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%