Můj seniorský život: Slovem i obrazem
FOTO: archiv autorky

Můj seniorský život: Slovem i obrazem

1. 2. 2016

Nečekaně jsem se ocitla v důchodu už ve svých 48 letech a to invalidním. Přežila jsem a měla dostatek času se smířit jak se svým zdravotním stavem, tak se připravit na to být seniorem.

Jak vycházím se svým ještě stále invalidním důchodem? Neřešila jsem to, pokud ještě žil manžel a měli jsme dva důchody, žili jsme skromě a něco i ušetřili. Dnes je situace jiná - 8000 Kč, z kterých mě po zaplacení inkasa zůstane na vše 3000 Kč, to už musím hodně počítat.

Jak vypadá můj seniorský život? Jsem smířená. Nestěžuji si. Proč taky? Koho by v seniorském věku něco nebolelo? Je to doslova zázrak, když se ráno vzbudím a nic mě nebolí. Někdy jsem aktivnější, než nač mi síly stačí. Mám čas na spoustu koníčků, miluji lesní samotu, přírodu, houbaření, fotografování, ruční práce, sběratelství panenek. Starám se o zahrádku, kde pěstuji kytičky a zeleninu, ráda peču a vařím, ale nejvíc mě baví počítač.

Díky webové stránce šedesátka, posléze 60k a i60 jsem navázala nová přátelství, která nezůstala jen v rovině internetového, ale došlo i na osobní setkávání. Podle internetu jsem se naučila motat papírové ruličky a vyrábět z nich různé dekorace pro potěšení přátel, které ráda obdarovávám.

Jsem členkou výboru stomiků Prostějov, tam se cítím mezi stejně postiženými lidmi dobře. Někdy bych taky potřebovala, aby den měl víc hodin. 

Bydlím v drážním domečku sama s dvěma pejsky, kteří mi dělají společnost a vyplňují samotu. Naštěstí syn bydlí v místě mého bydliště, takže za mnou denně dochází. Vnoučata nějak rychle povyrostla, dnes jsou z nich dospěláci, ale za svou babičkou často dojíždějí.

Nedávno jsem byla požádat o starobní důchod, tak uvidím, jestli bude o něco vyšší než ten invalidní. Nějakou korunu mi stát přidá taky k důchodu po zemřelém manželovi, nebude to žádná sláva ani pak, ale dokáži se hodně uskromnit.

Můj seniorský život je podobný jako u dvou a půl milionu českých seniorů. Česko je na 22 příčce ze stovky zemí, i když prý chudobou trpí jen 1,7 % důchodců. K nim se nepočítám, často nakupuji ve slevách, pro nějaké to oblečení si zajdu do sekáče, když mi zůstane na zaplacení internetu i v budoucnu, budu spokojená. Čtyřicet kaček, co nám důchodcům přidali, tak za ně jsem se měla skutečně moc dobře - rozšoupla jsem se a utratila je v cukrárně.

Všem seniorům i sobě přeji úspěšných 21 roků, které nám ještě podle průzkumu délky života zbývají. Tak si je užijme ve zdraví s rodinou, kamarády a třeba i s i60!

 

Můj seniorský život - nová soutěž magazínu i60 o zajímavé ceny. Jaké je to být seniorem? Jak prožíváte toto období života? Co vám seniorský věk vzal a dal? Jak se změnil váš život po odchodu do důchodu? Jak se bavíte v seniorském věku, co nejčastěji děláte? Jste aktivním seniorem, anebo většinu času trávíte sami? Napište nám do nové čtenářské soutěže magazínu i60 své příběhy a postřehy, povídky, glosy. Více o soutěži se dozvíte zde.

Můj seniorský život
Hodnocení:
(4.7 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Alenko, Růženko, škoda, že jsme od sebe tak daleko. Být blíže, vy byste štrykovaly a já bych vám k tomu mohla předčítat.
Soňa Prachfeldová
Růženko, moc obdivuji Vaši zručnost, máte tolik krásných zájmů, jste obdivuhodná , zlatá žena !
Lidmila Nejedlá
Paní Růženko,obdivuji Vaši šikovnost a vzpomínám na článek o česneku. Přeji hodně zdraví a také hodně radosti z tvůrčí práce.
VANDA Blaškovič
Růženko, moc krásně jsi to napsala, zavařila, uháčkovala, upekla....Tys tedy šikulka! Ty dorty jsou neskutečné, koláče bych okamžitě zblajzla a zavařovačky bych si vystavila na poličku v kuchyni, jsou totiž lepší nežli televize...:))
Dagmar Bartušková
Milá Růžo, velmi jste mě potěšila okamžitou reakcí na můj komentář. Každý čtvrtek pořádáme s pár přáteli - íčkaři tzv. "pivní čtvrtky", kdy se scházime v různých restauračních zařízeních, a klabosíme a kritizujeme kladně či záporně o dění kolem nás. Chtěla bych před Velikonoci uspořádat Sjezd slípek. Nápad mi naskočil ihned po přečtení, respektive po shlédnutí těch Vašich nádherně uháčkovaných kuřat, která by byla dána nejdříve jako dekorace, a pak by si je každá " slípka" odnesla do svého hnízdečka. Dala by se koupit i čokoládová, ale máme s tím špatné zkušenosti. Při nedávném srazu, než jsem stačila vzít foťák do ruky, holky čokoládová srdíčka sluply! Jednalo by se cca o 10 kousků. Pokud by Vám to vyhovovalo, zanechte vzkaz v hlavní nabídce chatu i60. Děkuji předem. Revanš bude. Jo, už jsem Vám psala, že máte krásné jméno jako měla má babička? Ne? Tak teď to víte. :-)
Olga Štolbová
Ahoj Růženko, zdravím a raduju se, že se zase častěji ozýváš. Obdivuju Tě už od začátku, kdy jsem přišla na Íčko. Tak šikovné ruce a nápady, těch není moc. Díky za všechny...*****
Marie Magdalena Klosová
Gratuluji k takovým šikovným ručičkám.Ať se Vám s nimi pěkně žije.mm
Alena Vávrová
Růženko, já ti pomůžu, jsem od tebe zaučená ve šmodrchání kuřátek.
Růžena Antlová
Dagmar to jste mě rozesmála .. Sjezd slípek ? To fakt je dobrý to je nějaký klub ? Kdepak kuřátka neprodávám jen dávám zadarmo pro potěšení jestli v tom klubu slípek máte těch členů málo není problém napiště a klidně vám pár pošlu velikonoce budou co nevidět tak abych je stihla naháčkovat !!!!!
Lenka Hudečková
Paní Antlová, myslím si, že žijete krásný život - máte hezkou rodinu a spoustu zájmů. Děláte překrásné výrobky z čehokoliv, houbaříte, zavařujete! Moc Vám fandím. Umíte hezky žít, i když peněz není nazbyt. Dávám 5 ***** a dala bych klidně i více. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.