Proč se nemůžu přestěhovat
FOTO: archiv autorky

Proč se nemůžu přestěhovat

31. 1. 2016

Když se děti odstěhovaly do svých bytů, zůstala jsem sama v bytě 3+1 a začala uvažovat o stěhování do menšího. Občas jsem pročetla nabídky realitek či inzertní rubriku v místním tisku, v duchu hledala "dobrou adresu" v našem městě. Pak mi ale došlo, že se stěhovat vlastně nemůžu.

Náklady na byt o jednu místnost menší by nebyly výrazně nižší než ty, které platím teď, náklady na stěhování a úpravy nového a původního bytu by se na nějakou tisícovku vyšplhaly a určitě bych měla o jedno okno méně. O lodžii nemluvě. A to by znamelo se rozloučit s některými květinami, knížkami a dalšími věcmi, ke kterým mám citovou vazbu.

Probraly jsme to s dcerou a došly k závěru, že dokud jsem schopna bez problémů žít v tomhle bytě, stěhovat se nebudu. A tak každé jaro stěhuju květináče s ibišky na "letní byt", pěstuju v truhlíkách rajčata a papriky, ze semínek piplám petunie. V obýváku hýčkám phalenopsisy, anturie i vánoční kaktusy, ke stropu vyrostlý fikus lyrata (říkáme mu Evžen) i v polévkové míse fikus pumila.

Aa doufám, že to tak ještě pár let zůstane.

bydlení Moje próza Můj příběh
Hodnocení:
(4.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Paní Jano, divím se, nebo obdivuji - teď nevím, že chcete sama uklízet tak velký byt. Byla jsem s "třípokojákem" na tom podobně, ale " já jsem se dost rychle "přesadila". Nemohla jsem se dočkat, až to nastane! Přítele jsem po delší úvaze propustila, neboť nevěřím na vztah na dálku, kytky a sbírky "krámů na prach" rozdala a pádila pryč bez větších emocí. Vím, že jsem udělala dobře. Mám ráda změny. Každý jsme zkrátka jiný. P. S. Květiny máte nádherné, mluví o Vaší každodenní péči.
petr stejskal
Starý strom se těžko přesazuje. Jeho kořínky, i ty slaboučké, jsou hluboko zakořeněné. A tak, když není nutný důvod, proč odcházet. Problém může nastat ze zdravotních či ekonomických důvodů.
Alena Várošová
Mám též ráda kytičky,tak Vám přeji ať Vám rostou k Vaší radosti a spokojenosti.
Růžena Antlová
Dobré rozhodnutí kytky vám krásně kvetou
Zdenka Jírová
Já jsem se musela postupně odstěhovat z rodinného domku se zahradou, kterou jsem vytvořila, do paneláku 3+1 s velkou lodžií plnou květin a květiny na všech oknech. Nyní bydlím v bytě 2+1 menších rozměrů, ale mou podmínkou byl balkon. Mám hezkou menší lodžii a teď nám je v domě bude družstvo zasklívat. Květin mám sice měně, ale mám i méně uklízení, je mi už přes 70 let a nejde mi to jako dřív. Květiny zůstaly mou vášní, i když se musím v jejich počtu omezit. Už se těším na jaro a plánuji novou balkonovou výsadbu.
Eva Balúchová
Obdivuji váš žlutý ibišek.Takový jsem ještě neviděla.
Hana Rypáčková
Krásné bydlení s kytičkami. Nádherné ibišky.Mám už jen jeden , červený a plnokvětý...
Lidmila Nejedlá
Je to PA - RÁ- DA !
Eva Mužíková
Jano, Vaše květiny jsou opravdu nádherné. Já jsem, na rozdíl od Vás před třemi lety vyměnila byt 3+1 za 1+kk...s balkonem v sedmém patře. Mám jej také plný květin, to přesouvání směrem balkon je i mně blízké. Svého kroku nelituji, naopak jsem si polepšila. Každý, kdo ke mně přijde a podívá se z balkonu na celý ještědský hřeben, je nadšený. Má to i velkou výhodu týkající se úklidu, to je hračka. ALE, rozumím Vám, užívejte si svého bytečku ještě dlouhá a dlouhá léta..
Zuzana Pivcová
Také bych měla raději trochu větší byt. Ale na druhou stranu to bylo štěstí, že se mi koncem roku 1992 podařilo trojsměnou získat za můj mimopražský alespoň ten, co mám. I když bez květin podobných těm Vašim. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.