Fotoreportáž: Hradec Králové
FOTO: autor

Fotoreportáž: Hradec Králové

26. 2. 2016

Na soutoku Labe a Orlice v lůnu východních Čech se nachází starobylé město Hradec Králové. Věnné město českých královen. Už v samotném názvu je, že to bylo ohrazené město s velkým hradem. A také, že to bylo město královen, jak tehdá se psalo králová.

Králová už odešla, z hradu nic nezůstalo, ale město hrdé ano. V časech husických se toto město stalo centrem jedné z větví husického hnutí, sirotků. Později, za válek prusko-rakouských, toto město se značně opevnilo a stala se z něho pevnost. Pevnost svazovala město v rozvoji, a když po bitvě u Chlumu v roce 1866 pevnost nesplnila svůj účel, město dostalo novou šanci. Díky janu Pospíšilovi se Hradec postupně zbavoval hradeb.

Ve stejném roce, kdy do města byla přivedena železnice, byla pevnost definitivně zrušena. Po bývalých hradbách vznikalo nové město. Po vzniku Československé republiky se město, díky významným architektům, se město změnilo v salon republiky. Mnohé stavby z těch dob dodneška zdobí toto královské město.

cestování fotografování
Autor: petr stejskal
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
petr stejskal
Tak milé dámy, děkuji za komentáře. Byly fajn. Pro Míšu za mě odpověděla Jára. Takže jméno katedrály je jasné. Kromě této katedrály, mimochodem chráněné UNESCEM, je v Hradci ještě asi 5 kostelů. Ty jsou ale téměř všechny umístěny v předměstkých částech. Ale Hradec přesto není stověžatý. Hradec je známý svými parky a lesy. Prostě zelení. A tak je v Hradci nespočet parků, parčíků, nádherná nábřeží podle Labe i Orlice. Hradec má ale jednu slabinu. A to je průjezd. Bohužel nemá obchvat. To by ale musel být další městský okruh. Částečně odpomůže dálnice,která se okolo Hradce buduje, ale nevyřeší vše. Na to j Hradec moc velkým městem. V mých fotkách jsou převážně záběry z Žižkova a Jiráskova parku. Ale samozřejmě i jiných. Hezký den všem
Naděžda Špásová
V HK jsem kdysi byla a vzpomínám si, že se mi líbil. Hezké fotky.
Soňa Prachfeldová
Východní Čechy se mi moc líbí. HK znám jen z projíždění, snad poznám i blíže. Bývalý pivovar krásně opravený a elektrárna je jak zámeček. Moc hezké a díky za přiblížení.
Hana Rypáčková
Hradec je naše srdeční záležitost. Krásné město. Pobýváme tam.
Jaroslava Handlová
PRO MICHAELU PŘÍBOVOU: Jestli mohu odpovědět za Petra, tak ten gotický chrám, na který se ptáš, je katedrála sv. Ducha (má dvě věže). Vedle doprava je Bílá věž a z jejího ochozu je za jasného počasí vidět až ke Krkonoším.
Jaroslava Handlová
HK býval mou srdeční záležitostí a jezdila jsem tam velmi často (léčba, pak také služebně - bývalo to moje krajské město, později jsem tam i mnohokrát provázela turisty). Z fotek vidím, že mnohé je pěkně nově upraveno. Petře, vytvořil jsi pěkný fotodokument, včetně popisků. Díky.
Zdenka Jírová
Kdysi jsem o Hradci Králové četla, že bylo označeno díky svému modernímu architektonickému pojetí za nejhezčí moderní město v Čechách. Byla jsem tam jen jednou, ale na prohlídku nebyl čas. Vaše fotky, bezvadné jako vždy, mi ho přiblížily.
Lenka Hudečková
Hezký článek a ještě hezčí fotky :-). Marně vzpomínám, zda jsem někdy navštívila HK, ale myslím si, že nikoliv. A tak Petře, děkuji za virtuální prohlídku...
ivana kosťunová
Hradec Králově pro mě zatím bylo město, které nemá obchvat, kterým se těžko projíždí kvůli neustálým zácpám. Teď vidím,že má i hezká místa.
Jana Šenbergerová
Z Hradce znám jen vlakové a autobusové nádraží a "zácpy" na výpadovkách. Kromě toho jsem s mladými navštívila Obří akvárium v jedné městské vile, což byl docela šokující zážitek. http://www.obriakvarium.cz/ Vaše fotografie mi pomohly udělat si aspoň rámcovou představu o tom, že je to hezké město. Miluji parky a procházky po nábřežích. Díky! :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.