Poležet si v minerálce
FOTO: autorka

Poležet si v minerálce

6. 3. 2016

Ležím ve vaně a vznáším se na bublinkách. Bublinky patří teplické minerálce, tedy té v blízkosti řeky Bečvy na Moravě .Vznášejí se v drobných proudech ze dna vany a objímají celé mé tělo. Na zádech způsobují příjemné šimrání,které chvílemi hraničí se slastí. Vlastně ona to je jedna velká kumulovaná slast.

Minerálka ve vaně obsahuje velké, nadměrně velké množství kysličníku uhličitého, který v prvních minutách vybuchne na dně vany jako bomba. Rozšíří cévy a sníží tlak. Působí osvěživě a zároveň relaxačně. Mnohé v jednom.

Ležím v přítmí se zavřenýma očima a vnímám všechno to dohromady každým svým pórem. Voda mě nadnáší, takže se udržuji pod hladinou šlapkami zapřenými o vanu. Čas od času v prostoru pod sebou rozvířím rukama na dně odpočívající bublinky. "Do práce, holky, je mi tu s vámi dobře!"

V tichém rozjímání slyším za zástěnou hlas: "Kalhotky dolů, paní Nováková, ty tady nebudete potřebovat!" To věru ne, bublinky se musí dostat všude!

Po 15 minutách přeruší mé bublinkové poležení krátký zvuk budíčku. Slastné nicnedělání bohužel končí. Zabalit do plachty a na chvíli vstřebat tento zážitek na lehátku. Mezitím se vypouštějí a znovu napouštějí vany. Minerálka burácí o jejich kov a já najednou slyším zvony! Nádherné vyzvánění. Na chvíli podlehnu mámivé představě nějakého blízkého kostela. Ale ne! Slavnostní vyzvánění patří opravdu bublinkám! Jsou to minerálkové zvony. Pod zavřenými víčky se mi rozprostře bleděmodré stříbro. Zážitek vrcholí.

Vracím se do pokoje a jsem si jista, že se do těchto ojedinělých bublinkových koupelí budu vracet pravidelně.

 

Pro zvídavé dodávám: Jedná se o minerální vodu silně mineralizovanou, uhličitou, termální vlažnou, hypotonickou. Nejedná se o vodu dle ČSN 75 7111 - pitnou, i když se tady popíjí "ostošest". Vyvěrá z hloubky 101,8 m, její teplota je 22, 7° C a do koupelí se ohřívá asi na 33° C. 

 

 

lázně
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Maruško, Magdalenko... nalákala jsi mne hezky. Já jsem si tuto slast dovolila několikrát v lázních Kundraticích, které jsem měla skoro za humny. Jen rašelinu jsem moc nemusela...
Hana Lancová
Tak se mi úplně "sbíhají sliny" na Luhačovice. Musím do podzimu vydržet. :-)))
ivana kosťunová
To by se mi líbilo! A nemusely by to být ani bublinky od minerálky, stačily by bublinky od šampaňského.
Marie Novotná
Tohle by bylo moc příjemné.Díky za přiblížení krásné bublinkové.
Zuzana Pivcová
To je opravdu lákavá, barvitě bublavá pozvánka do minerálních koupelí. Ze svého jediného lázeňského pobytu v lednu 1986 mám zkušenosti poněkud chudé. Do lázní asi jen tak nezavítám, ale líbí se mi i teplé vířivky v bazénech, např. u nás na Chodově.
Jana Šenbergerová
Tak tohle jsem si tam užívala před deseti lety po infarktu. Velmi příjemná zkušenost po velmi nepříjemné. :-) Je-li to aktuální, pak si to užívej každým kouskem svého těla.
Alena Tollarová
Milá mm, připomněla jsi mi vanu v hotelu Spa&Kur Praha ve Františkových lázních. Zážitek stejně úchvatný, jen ho nedovedu tak krásně popsat. Jo, bublinky se mi usadily po celém těle, občas jsem prstem udělala čárku a sledovala, jak se mršky usazují znovu ... byla to balada. Úplně jiná než uhličitá koupel v igelitovém pytli u nás na rehabce.
Alena Várošová
Moc hezky napsaný článek Magdalen,jako kdych se v té uhličité koupeli viděla.Sice v Teplicích nad Bečvou jsem jako pacientka nikdy nebyla.Jen bych s Vašm dovolením chtěla Vám vytknout,že nějaké rozviřování vody a hýbání se ve vodě se nesmí.Tak jsem byla poučena,že bublinky mají na Vašem těle utvořit celistvou vrstvu díky kysličníhu uhličitého.Voda je o dost chladnější oproti jiným koupelím perličková,vířivá,či s přísadami nějaké vůně.Proto jsem se i já tam taky hnízdila.Jo a někdy tam pouštějí tlumenou hudbu..Super relax 5*

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...