A jak je to u Vás?
FOTO: autorka

A jak je to u Vás?

9. 3. 2016

Zřejmě se všichni shodneme na tom, že naše země je krásná, možná by byla o něco krásnější mít tak kousek mořského pobřeží. V současné době se mnozí z nás obávají toho, co zákonitě, přijde pokud se nezastaví příliv uprchlíků. Myslím, že slovo uprchlík je v tomto případě tak trochu mimo mísu. Ale o tomto celoevropském problému psát nechci. Budu se držet patřičně při zemi.

V únoru letošního roku jsme dvakrát cestovali vlakem kousek za Frýdek Místek, jeli jsme přes Krnov, Opavu, Ostravu. Zimní krajina za oknem byla zasmušilá, chyběla ji krása ladovské zimy. Kopce sněhu, které by zakryly obnažené keře a prosvětlily lesní mýtiny.

Nešlo si nevšimnout, že jsme národ, který si své země neváží. Kolem trati se všude válely odpadky, dokonce jsme v lese spatřili vyhozenou sedací soupravu. Možná někdo chtěl, aby si lesní zvěř pohověla. A nebo nikdy neslyšel o sběrném dvoru?

A těch pet lahví! To je prostě prokletí. Připadala jsem si jak někde na Balkánu. A to se chlubíme tím, že třídíme odpad. Kdo, když se tolik pet lahví valí v příkopech kolem cest, v lese, na louce nebo plave v řece?

Je smutné, že toto vidí děti, které si tak mohou myslet, že je to v pořádku. Však on to někdo zvedne a uklidí.

V naší obci je spousta kontejnerů na tříděný odpad. Celý rok „rychlá rota“ uklízí za nepořádné spoluobčany. A to se na ně někteří dívají pěkně svrchu.

Jak to máte Vy, zlobí Vás nepořádek, třídíte odpad?

 

 

 

 

 

glosa příroda životní prostředí
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Riedel
Na tento nešvar jsem již také poukázala vloženými fotkami na Foto dne, a to 12.2. a 15.2. Jsem ráda, že jste se tohoto téma ujala a výstižně shrnula. Tato liknavost, lenost a lhostejnost mě jde příšerně na nervy. Prostě to nechápu, jak se někdo může takto chovat. To bohužel nejsou jenom ty poházené lahve, ale jak píšete i různé větší předměty. Co jsem já už viděla např. pneumatiky, mikrovlnky, televize, stoly, různě kýble, hliněné konve plné nějakého mastného sajrajtu atd., vyhozené prostě jen tak do příkopu nebo do lesa, jen přibrzdili a šup s tím do přírody. Nechápu, když už s tím dojeli až sem, proč už to nedovezli do sběrných dvorů, které již dnes všude existují. Mě stačí už jenom i naši sousedi, když se každý týden v úterý odváží odpad a u nich už ve čtvrtek nejde zavřít víko u popelnice a na otázku, proč netřídí odpad, dostanete odpověď - vždyť si za to platím, tak přece nebudu někam lítat a třídit !!! Jenže je to právě v lidech a ve výchově, ale s tím my bohužel nic neuděláme. Jak se asi budou chovat jejich děti, když mají doma takové zářné příklady....?!
Dagmar Bartušková
Mám ráda kolem sebe pěkné prostředí, tak si ho nebudu kazit odhozenou PETkou, apod. Odpad samozřejmě třídím.
Drahomíra Stínilová
Dobré téma. Třídím, zametám chodník, i když to přísluší radnici, ale nic to není platné. Vedle nás je cukrárna a lidé před mým domem parkují. Nejen že nechají běžet čtvrt hodiny auto, než si podají sportku, ale pak sloupnou obal z laskominy a kam ho asi odhodí. Na chodník. Nechci být ale nespravedlivá k Čechům, ti se vesměs chovají ohleduplně, auto vypnou. Spíš jsou to lidé, kteří si špatné návyky přivezli už ze své země. To není ale namířeno proti současnému problému migrantů.
Eva Mužíková
Tak toto je téma pro mne.... Připadám si někdy, že nejsem normální, když sbírám na svých cestách vše, co do přírody nepatří. Stále nosím v batůžku igelitku a rukavice. Šílím nad tou bezohledností, nechápu!!! Naštěstí bydlím ve Vratislavicích, nejčistší části města. Technické služby se opravdu o pořádek starají. Když objevím někde začínající smeťák, zavolám jim a oni ihned reagují. Odpad také třídím, i malé zbytky chleba, skořápky nosím do tašky u kontejneru, odtud je odváží nějaký chovatel.
Jana Šenbergerová
Dost děsivá představa, když si člověk uvědomí, kolik odpadu lidstvo denně vyprodukuje.
Zuzana Pivcová
různorodý, omlouvám se za nepozornost
Zuzana Pivcová
V sídlišti máme kontejnery na rznorodý odpad a myslím, že to lidé celkem respektují. O to více zírám, když jdu někdy v létě do lesa v jižních Čechách. A co vyplaví moře na pláž, o tom by se také dalo vyprávět.
Alena Tollarová
Bohužel je to napříč republikou všude stejné. Co jsme to lidi? Jenže zeptejte se někoho - to já bych nikdy neudělal, řekne každý. Odpovídala jsem tu na podobné téma nedávno a můžeme popsat hory papíru, nic se nezmění. Bohužel.
Elena Valeriánová
Odpadek Přibližná doba rozkladu ohryzek jablka, hrušky 16 dní papír 4 měsíce šlupka od banánu 5 měsíců šlupka od pomeranče 1 rok vlněná ponožka 1,5 roku krabice od nápoje bez hliníkové fólie (kefíry, čerstvá mléka) 7 let nedopalek cigarety s filtrem 15 let plechovka 15 let igelitový sáček či taška 25 let (nové ekologické tašky se samorozkládacím degradabilním plastem 1 rok) žvýkačka 50 let plastový kelímek 70 let PET láhev, plastová láhev 100 let alobal nebo tetra-pak s hliníkovou fólií 100 let jednorázové pleny 250 let sklo tisíce let (ale možná nikdy) polystyren desetitisíce let (ale možná nikdy) struny do sekačky pravděpodobně nikdy (nové bio struny do 10 let)
Marcela Broumová
Poslední dobou mi víc a víc vadí,, kolik zbytečných obalů existuje. Mít tu moc, omezila bych už základní množství různých přebalů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.