Zima se pomalu loučí, teploty koncem týdne překročí 10°C
Ilustrační foto: pixabay.com

Zima se pomalu loučí, teploty koncem týdne překročí 10°C

12. 3. 2016

Z příštích čtyř týdnů bude nejchladnější hned ten první, maximální denní teploty se budou pohybovat většinou pod deseti stupni Celsia. Pak se mírně oteplí. Srážek bude spíš méně, pršet by mělo nejméně ve velikonočním týdnu a nejvíc na konci první dubnové dekády. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V příštím týdnu by mělo být nejchladněji v úterý, kdy se denní maxima mají pohybovat mezi dvěma a šesti stupni Celsia. Jako nejteplejší vychází pátek s teplotami kolem 11 stupňů. V noci mohou teploty sestoupit i čtyři stupně pod nulu. "Druhý týden období by měl být jemně nadprůměrný s týdenní maximální teplotou vzduchu v rámci celé ČR kolem deseti stupňů Celsia," uvedl ČHMÚ. Zbylé dva týdny meteorologové očekávají teplotně průměrné.

Srážek by mělo mezi 14. březnem a 10. dubnem spadnout průměrně až podprůměrně. Průměr pro dané období je 42 milimetrů, tedy 42 litrů na metr čtvereční. "Relativně nejvíce atmosférických srážek by mělo spadnout pravděpodobně v posledním týdnu s průměrným týdenním úhrnem kolem deseti milimetrů a nejméně v předposledním týdnu období," očekává ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek března a první dekádu dubna je 5,1 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 2013, kdy průměr činil minus 1,3 stupně Celsia. V roce 1974 meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr 8,7 stupně nad nulou. Nejsušší bylo toto období v roce 1953 s 11 milimetry srážek, nejvíce spadlo 82 milimetrů v roce 1992.

Měsíční výhled odhaduje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ.

 

 

 

 

 

 

počasí
Autor: ČTK
Hodnocení:
(3.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Asi se budeme muset nechat překvapit. A že to ta příroda, mrška jedna, umí.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dobré ráno - skřivánci Hudeč. - to víte - časy, kdy bylo "Poručíme dešti, větru" jsou pryč - teď se jen říká: "Dá-li Pánbůh, tak se trefíme"!
Lenka Hudečková
Tak to jsem na to moc zvědavá, už máme týden šedavo, mlhavo, tmu a žádné sluníčko ... :-(
Jiří Hudeček
Český humánní matoucí úřad vydal odhad počasí. Proč jim nevěřím ani slovo? Minulý týden mělo celkem pěkně a ejhle ráno jsme měli osm cm sněhu. Tento týden mělo padat jen na vysočině a stř. čechách a ejhle zasypané bylo celé Brno. Ale každopádně by už mohlo být tepleji.
Květoslava HOUDKOVÁ
Chybička sem-chybička tam - hlavně, aby už opravdu tepleji bylo a vydrželo - čekají nás přeci Velikonoce a Doksy !
Lidmila Nejedlá
Chybička se vloudí, stává se nám to všem. Jaro by mělo přicházet pozvolna a dlouho trvat. Těším se.
Anna Potůčková
Šotek dal o sobě vědět, jinak už se těším na jarní teploty, letní vysoké moc nemusím :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.