Valím si svoji kuličku
Ilustrační foto: pixabay.com

Valím si svoji kuličku

15. 3. 2016

Když jsem chodila do školy, nacvičili jsme s paní učitelkou divadelní hru od Karla Čapka "Ze života hmyzu". Já jsem hrála chrobačku a valila si po jevišti se svým chrobáčkem kuličku hnoje. Představení se moc líbilo a mně se líbilo také. Hrála jsem se svým oblíbeným spolužákem a opravdu jsme si to užívali.

Nedávno jsem si na to vzpomněla a přistihla se, že si vlastně tu kuličku před sebou valím celý život. Někdy mi některý chrobáček trochu pomohl, některý byl ale líný a nechal mě kuličku valit samotnou.

Chrobáčky jsem postupně stejně poztrácela, ale kulička zůstala a já ji valím ze všech sil dál. Někdy se mi zdá menší a lehčí, někdy stěžkne a když ji tak celý den valím, jsem opravdu hodně unavená. Vím ale, že ji valit musím, je to můj úděl, moje životní náplň. Kulička se naplnila bolestmi, starostmi, ale když je v ní víc radostí , je najednou o hodně lehčí.

Přeji si, aby byla hodně lehká, abych ji mohla dovalit až do konce.

 

 

 

 

glosa Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Pane Libore do takové kuličky se jenom cvrnknout nedá.Kéž by to šlo.
Vladka Steinová
Moc hezká vzpomínka, připomínka a perifráze.Zmíněnou hru K.Čapka jsem viděla díky svým rodičům kdysi dávno přímo v ND. Každý si valíme celý život tu pomyslnou kuličku, pro někoho lehkou, pro někoho hodně těžkou.Přeji všem, aby tato kulička byla pro všechny jen lehoučkou.
Libor Farský
Jako kluk jsem byl přeborníkem v hraní kuliček - vyhrál jsem i hodně skleněnek. To se ovšem jen házelo a cvrnkalo, vše v pohodě. U hmyzu by na to přišel snad jen Brouk Pytlík a nic by nevalil. Karel Čapek však věděl až moc dobře, o čem píše a známe to snad všichni. Ale pojďme si také občas jen cvrnknout, Haničko.
Marie Seitlová
Moc hezké *****
Zuzana Pivcová
Kdysi, ještě v Budějovicích, jsem viděla na scéně Ze života hmyzu. Chrobáčí koule byla obrovská, ale viditelně lehounká, asi z polystyrénu. Tak Ti přeji, ať ta Tvá životní koule, kterou před sebou kutálíš, je těžká také jen zdánlivě.
ivana kosťunová
Pro Janu Š. - a někdo se valí jen tak... Hano- hezké zamyšlení.
Hana Rypáčková
Je to tak, jako brouci se zabydlujeme , sháníme, jen aby naše mláďata měla pohodlíčko a potravu. A když se broučci vylíhnou , jdou si svou cestou. Jenže i oni začnou valit kuličky ... A tak to má být.
Jana Šenbergerová
Pěkná metafora. Někdo nese svůj kříž, někdo si valí svou kuličku ...
Eva Mužíková
Hani, hezké vyznání svých pocitů..
Katarina Schultzova
Pokým sa pritom gúľaní guličky máme na koho oprieť, je to ľahké. Keď ju musíme tlačiť samé, je to veľmi, veľmi ťažké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.