Ale nedalo mi to
FOTO: autorka

Ale nedalo mi to

24. 3. 2016

Dneska jsem se potřebovala v noci věnovat na počítači něčemu jinému, ale nedalo mi to. Musím se vrátit k mému poslednímu zaměstnání před důchodem.

Po revoluci jsem pracovala jen v soukromých firmách - a dá se říct, že to byla vždycky zabíračka. Když se poslední dovozová firma náklaďáků z Francie a Německa přestěhovala daleko od mého bydliště, musela jsem dát v padesáti výpověď s tím, že si přeci s obchodními znalostmi a s jazykem vždycky místo najdu. Věk - a to, že jsem ženská, mi vůbec nedošlo. Došlo to ale zaměstnavatelům. Tak jsem rok dělala všechno možné za pár babek. Až se náhodou vyskytlo místo na jednom ministerstvu v účtárně. Ta práce mě moc nebrala, ale co dělat. Zanedlouho se rozšiřovalo oddělení pro EU, kam mě s franštinou přijali.

A zase záběr. Používala se tam hlavně angličtina, se kterou jsem už několik let zápolila. Říďa byl starý cholerik, strachující se o svou pozici. Kolem se pohybovali starší páni ing., kteří měli stejnou starost jako šéf, takže s nějakou pomocí ohledně zapracování jsem nemohla počítat. Všechny průšvihy dopadaly na mou vystresovanou hlavu. Už jsem myslela, že to nevydržím, když se najednou začalo měnit osazení v naší dvoukanceláři. Na Předsednictví ČR bylo přijato několik mladých, chytrých lidí. Atmosféra se úplně změnila. Přišlo mládí vybavené znalostí jazyků, počítače i v oboru. V jejich chování byla úcta, přátelství a zastání. Práce neubylo. Ale byrokracii a nevraživost udusil  humor.

Moje vzpomínka není náhodná. Právě těmhle bezvadným lidem hrozilo velké nebezpečí. Do Bruselu lítají na jednání přesně v tu dobu, kdy letiště ovládli teroristé. Jeden bývalý kolega tam dokonce pracuje trvale. Naštěstí to vypadá podle informací z facebooku, že jsou v pořádku. Ale co ty ostatní, nic netušící civilní oběti? Lidé, kteří za politiku a šílenství fanatiků vůbec nemohou. 

Dost často lítám do USA za dcerou a ona s vnučkou sem. A právě nejvíc přestupujeme na letišti v Bruselu. Ani si to nemohu domyslet.

I když by měl jít život dál, zůstává tady strach z bezmocnosti.

 

 

práce terorismus vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Ano je to smutné. Začínáme se bát.
Zuzana Pivcová
Omlouvám se, mladé kolegy.
Zuzana Pivcová
Také mám v práci štěstí na inteligentní a slušné kladé kolegy. To je velmi důležité. Pro mě by to asi stejně jako pro Vás bylo pěkné období, nebýt toho, co se nyní v Evropě děje.
Naděžda Špásová
Drahuško, situaci s hledáním zaměstnání v 50 mám dodnes v živé paměti. A k tomu druhému problému. My sice nikam nelétáme, ale stejně z toho mám špatný pocit. Nedivím se, že máte obavy.
Danuše Onderková
Drahuško, máte pravdu, žena po 40 nejsou perspektivní, sama jsem to zažila a popsala v článku... Také létám za dcerou i když do Anglie, ale myslím, že dnes nezáleží kam, ale aby bylo všude bezpečnost. Obě, já i dcera máme velké obavy... Pěkně napsaný článek se vzpomínkou.
Alena Várošová
Drahomíro,moc hezky napsaný článek.My jsme ti poslední,kteří bychom to mohli změnit.Musíme jen doufat a věřit,že se vše obrátí k lepšímu.5*
Jarmila Komberec Jakubcová
Také dost často létám do zahraničí, většinou ale přestupuji na letišti Schipol v Amsterdamu. Pozoruji jak za posledních 10 let jsou osobní prohlídky, bezpečnostní pohovory a daší kontroly složitější. Dnes když odlétám spoečností ELAL do Tel Avivu už musím být u kontrolní izraelské přepážky ne 2 ale 3 hodiny před stanoveným odletem. A lepší to asi už nebude. Budeme si muset zvykat, že Brusel nebyl posledním teroristickým činem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%