Nový žák Majkl
Ilustrační foto: pixabay.com

Nový žák Majkl

27. 3. 2016

Moje sestřenice je učitelkou na prvním stupni základní školy. První rok po revoluci jí přivedla paní ředitelka do třídy nového žáka, kterého doprovázela i jeho matka. "Tak vítej, Michale, v naší třídě. Určitě si najdeš kamarády a bude se ti u nás líbit. Posadˇse, Michálku, třeba k Marušce."

"Paní učitelko", ozvala se matka, "neříkejte mu Michale, je to Majkl. Říkejte mu Majkle nebo Majkí a děti taky!"

" Ale, koukám, že na vysvědčení má psané Michael."

"Ale my si nepřejeme, aby se mu tak říkalo. Je to MAJKL."

"Tak děti, slyšely jste, budeme Michalovi říkat Majky."

Příští týden jela třída do planetária. Děti se usadily pod kupolí, světla pomalu zhasínala a nad nimi se objevilo nebe plné hvězd. Zaměstnanec planetária pohyboval světýlkem po Velkém vozu, Malém vozu, zabrousil do Mléčné dráhy, ukázal Proximu Centauri. Děti zaujatě naslouchaly se zakloněnými hlavičkami. Pak se zase pomalo rozsvítilo, děti se zavrtěly, ale Majkl vyskočil ze sedačky a pronesl pěkně nahlas.

"Taková pí-ovina a za dvě stovky?"

" Michale, jak to mluvíš?," pronesla učitelka ostře.

"Nejsem Michal, jsem Majkl."

"Jsi sprosťák a děláš nám ostudu.!"

Ve škole byla dohra. Od té doby mu paní učitelka říkala příjmením a děti mu říkaly - sprosťáku. Ta přezdívka mu zůstala až do prázdnin. Kupodivu  to nikdo neřešil a Michal se asimiloval do českých poměrů. Po prázdninách byl už jen Michal.

 

 

 

 

 

 

děti škola
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Chtělo by to Svěrákova učitele Igora Hnízdo. Ale nejvíc obdivuji učitelky na 2.stupni základní školy, kdy u nevychovaných dětí ve věku 13 – 15 let ještě vypukne puberta. To bych bez pár facek asi nezvládl. Stačilo mi naslouchat neuvěřitelně vulgární hlasité konverzaci mezi několika výrostky na autobusové zastávce, bylo to otřesné. Posílám 5* Lidmilce.
Helena Hejduková
smutné je na tom to, že současné děti jsou dětmi našich dětí, které jsme vychovali my. Myslím to všeobecně, nikoho prosím nechci obviňovat či napadat. Sametová revoluce přinesla svobodu, tu si ale dost lidí vysvětlilo po svém, špatné morální vlastnosti dostaly zelenou.
Alena Tollarová
Dneska jsem z donucení navštívila zdravotnické zařízení. Seděla jsem v čekárně a přišla tam maminka se dvěma dětmi. Na jedno z nich volala Majkle ...
ivana kosťunová
Dnešní děti jsou jiné - nevím, jestli lepší, horší, prostě jiné. A souhlasím, daleko hůře se určuje, co je ještě akceptovatelné a co už je za hranou.
Olga Štolbová
Ze všeho nejvíc lituji dnešní učitele, co si musí nechat líbit od rodičů drzých a nezvedených dětí. A ruku na srdce, něco padá i na nás, když necháme své, už velmi dospělé děti, mluvit hodně nevhodně. *****
Jarmila Komberec Jakubcová
Maminka Michala (Majkla) by zasloužila pár facek za to jak vychovává syna.
Zdenka Jírová
Ti rodiče by zasloužili pár facek. Co z toho dítěte chtějí vychovat? Spratka?
Marie Magdalena Klosová
Obávám se,že spějeme rychlými kroky ke "zmajklovatění" valné většiny dětí.Nahrávají tomu různá "ustanovení",která brání i rozumným rodičům vychovávat děti dle starých osvědčených přístupů.Na "dětičky" budeme brzy krátcí. mm
Alena Tollarová
Myslím, že takových Majklů je pořád dost a budou pořád. Oni za to ale nemohou, Je to "práce" jejich rodičů. A pravděpodobně i oni bývali takovými Majkly, tak jim na tom ani nepřijde nic divného.
Alena Várošová
Zajímavý článek ze skutečnosti Lidmilko,asi těch zážitků s dětmi a parchanty jsou mraky.5*

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.