S nálepkou: Jen pro seniory!
Ilustrační foto: ingimage.com

S nálepkou: Jen pro seniory!

11. 4. 2016

Už je tady to, o čem pár let mluví sociologové a demografové. Lidé vyššího věku se stávají hýčkanou a žádanou skupinou obyvatelstva. Stáří se už stalo příležitostí, jak dělat spoustu dobrých věcí, ale také jak na něm vydělávat. Takže pozor, je to dobré vědět a být obezřetní.

Nebudeme teď mluvit o takzvaných šmejdech, kteří zneužívají lidí starých a bezmocných. Řeč bude o spoustě firem, spolků a politiků, kteří se nyní na stárnoucí lidi zaměřují čím dál více a s dobrými úmysly. Slovo senior už není hanlivé, ale naopak módní. A čím dál častěji v souvislosti s ním padá slovo zábava.

Stačí si například přečíst dubnový zpravodaj radnice v centrální části Ostravy. Čtenář žasne. Dočítá se, že v hudebním klubu Parník, donedávna místě pro mladé, vznikl nový projekt s názvem Senior na palubě Parníku. Do klubu budou přijíždět umělci, kteří jsou blízcí lidem dříve narozeným. Vše startuje koncertem Milana Drobného, který zazpívá hity, jež už dnes znají jen pamětníci. Na vše přispěl městský obvod, takže vstupenky si budou moci dovolit i senioři, kteří nemají zrovna na rozhazování.

"K tomu, aby lidé mohli prožívat aktivní stáří, si přece potřebují udržet dobrou náladu a jednou z cest je hudba," vysvětluje starostka obvodu Pavla Bernfeldová. Ve zpravodaji dále čteme, že ostravský spolek Pop Academy, který dosud cílil jen na mladé ročníky, vyráží do domovů seniorů. Bude je objíždět s programem zaměřeným na nestárnoucí hity z doby dříve narozených. Dále se tam dočteme zprávu o oslavách pro obyvatele centra Ostravy, kterým je nad osmdesát. Obvod vždy vyhlásí termín, kdy mohou přijít do klubu a společně své narozeniny slavit. Zájem je tak velký, že když se akce týkala lidí narozených v lednu a únoru, musela být rozdělena do dvou částí, aby se tam všichni vešli.

A další zpráva ve stejném zpravodaji: Nabídka počítačových kurzů pro dříve narozené, kteří zatím nepropadli kouzlu mailování, googlování či skypování.

Přidejme k tomu jiné události z nedávné doby. Modelka Simona Krainová založila nadaci Antonika, která má za cíl pomáhat seniorům. Na otázku proč právě dříve narozeným, odpovídá: "Mám dojem, že z života mnoha starých lidí jako by se vytrácela radost. Ale radost je nezbytnou součástí života v každém věku, proto se chci snažit jim radost vrátit." Všimněme si, nikdy dříve se tak často v souvislosti se stárnutím nemluvilo o radosti, zábavě, oslavách. To je ta novinka.

Donedávna se potenciální sponzoři při představě, že mají dávat peníze na projekty určené pro seniory, spíše ošívali. Módní bylo pomáhat nemocným či opuštěným dětem, ty na fotkách se sponzory vypadají roztomile. Nakupovat plyšáky do dětského domova je rozhodně zábavnější než se vypravit do léčebny dlouhodobě nemocných. To se změnilo. Investice do seniorských programů se staly pro mnoho firem běžnou věcí. Ti draví mladí manažeři, kteří je vybudovali, nám totiž stárnou. Ve čtyřiceti si uvědomují, že mládí je pryč, mnozí doma mají staré rodiče. Staré, ale s touhou žít jako dřív. Chodit do kurzů, do divadel, na výlety, na výstavy.

"Projevuje se, že Česká republika je šestá nejpomaleji rostoucí populace v Evropě a že zároveň patříme k nejrychleji stárnoucím populacím," připomíná socioložka Jaroslava Hasmanová Marhánková. "To, že naše společnost stárne, není potřeba brát jako něco negativního, naopak to má nové příležitosti," dodává.

Obrovská nabídka všeho možného s nálepkou "pro seniory" je sice fajn, ale každý dříve narozený člověk by si měl uchovat zdravý rozum. Aby nakonec takzvaně pro seniory nebylo úplně vše a za zdánlivou výhodností nebyla vlastně nevýhodnost.

"Nedávno mě kamarádka vylákala na výlet klubu turistů určený speciálně pro seniory," vypráví jednasedmdesátiletá Stanislava, která žije na Olomoucku. "Sešlo se deset hodně starých žen a mužů, mnozí špatně chodili, takže jsme se jen tak šourali. Všichni si vyprávěli o nemocech a nadávali na politiky. Pro mě to nebyl výlet, ale deprese. Na výlety chodím, abych se pobavila, zlepšila si kondici a ráda při nich potkávam mladé lidi. Když jdu nějakou trasu jen s kamarádkou, klidně si v zahradní restauraci přisedneme k mladým, dáme se do řeči, dozvíme se něco nového. Zjistila jsem, že tyhlety specializované seniorské akce nemusí sedět každému," vysvětluje.

Další dáma z Prahy zjistila, že zdánlivě výhodný jazykový kurz španělštiny pro seniory byl nakonec dražší, než kdyby si zaplatila kurz normální určený pro všechny bez omezení věku.

Dá se vůbec poznat, kdo na zábavě a akcích pro seniory nechce vydělat nebo se z nejrůznějších důvodů takzvaně zviditelnit? Dá. Jedním z měřítek je, že nehází všechny seniory do jednoho pytle. Protože stejně jako bude starších lidí přibývat, bude tato skupina i různorodější. Budou mezi nimi lidé, kteří nejraději tráví volný čas u televize, stejně jako lidé, kteří byli zvyklí chodit na rockové koncerty a tak na ně budou chodit i jako staří dědové. Dokud jim nemocné klouby dovolí nasoukat se do kožených kalhot, tak na skupinu Kabát prostě chodit budou, zejména proto, že muzikanti
budou stejně staří a sešlí jako oni.

Hlavní je najít si to, co nám sedí, ale ne výhradně to, co má nálepku "vhodné pro seniory." Ono se totiž může stát, že ji časem bude mít úplně všechno.

 

 

důchodci senioři
Hodnocení:
(3.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Někdo potřebuje na všem vydělávat peníze. Proto to označení cílové skupiny. Jde to mimo mne.
Elena Valeriánová
Já myslim, že je to vše jen takový marketingový tah. Při výběru dovolené jsem studovala i nabídky 55+ prý cenově výhodné pro seniory. Při porovnání cen jsem tu výhodu neobjevila. A mohu říci, že mě zlobí to škatulkování podle věku. Děti, občané, senioři. Copak senior není občan? Když jdu na nějakou akci, tak ne proto, abych byla někde podle věku, ale proto, že mě zrovna taková akce má co dát. Moc se mi líbí názor Zuzky P. a Ivankjy K.
Naděžda Špásová
Abych pravdu řekla, tak tenhle boom kolem nás dříve narozených mi dost vadí. Proč nám naši mocipáni radši nezvednou důchody, abychom mohli důstojně žít? Ještě nás dát do vitríny a vystavovat jako exoty.
Drahomíra Stínilová
Trefně napsané. Víte, že dost často o tomhle uvažuju. Někdy mi připadá, že nás veřejnost bere jako skupinu, které stačí zábava jen průměrná bez profesionality. Proč by třeba na parníku nemohl být prostě hudební večer bez konkrétního udání komu určený. Když nemám ráda tuhle skupinu, nejdu tam, když ano, jdu. Třeba v USA se lidé neškatulkují na mladé matky, střední věk a seniory. Protože mnoho lidí pracuje do vysokého věku, v letadle vás obslouží třeba osmdesátiletá letuška a nikdo ani nemrkne. Pak jdou do divadla na kvalitní muzikál, bez rozdílu věku. A když je to kýč, tak tam jdou taky různě staří lidé, když se jim to líbí. U zubaře taky zaplatíte za bílou plombu stejně hodně, jako mladý člověk. Mladá huba jako stará.
Alena Tollarová
Od kdy je vlastně člověk senior?
Jana Šenbergerová
Také mám pocit, že se všichni mohou přetrhnout, aby přilákali pozornost a zájem stárnoucích a starých lidí. Proto pokládám za nejpřínosnější akce typu "senioři sobě". A najdou-li se mladší, kteří chápou, že jednou půjdou v našich stopách, a proto se nám snaží naše kroky na tomto světě zpříjemnit, pak jim za to patří obdiv a poděkování.
Zuzana Pivcová
Já jsem sice úředně v seniorském věku, ale myšlením a způsobem života nějak ne, takže, jak tu napsali Ivana, Karel a další, mě speciální seniorské akce vůbec netáhnou. Snad využiji pouze zlevněné jízdenky nebo vstupenky, to má pro mě alespoň nějaký smysl. Ale koncerty té staré gardy a zábavy, které by snad měly být pro mě, zatím opravdu nepotřebuji. Sice jsem loni jela na zájezd určený pro 55+, ale vyhovovala mi pouze destinace a cena, a jinak jsem si šla zase po svém jako jindy. Tím zde nechci kritizovat nebo do někoho rýpat, spíš naznačuji, že právě tak, jako je mládí dost široký pojem, platí to i o naší etapě života, a jestliže chci ještě nějaké roky hezky a smysluplně žít, nebudu se dávat už teď všanc kdekomu, kdo se nade mnou "slituje".
Alena Várošová
Vím,že hodně seniorů češí své nemoci.Chápu je,ale když to slyšíte každý den jedno a to samo,tak raději počkám,až sousedka zajde,nebo se ji obloukem vyhnu.Ale naopak každý není stejný a rád se zabaví a promluví i se seniory.V tom problém nemám,ráda pomohu staré paní z ulice i s nákupní taškou a pomalu s ní dojdu až k bytu i když spěchám.
ivana kosťunová
Promiňte, ale nějak mi uniká smysl tohoto článku. Jednak nevidím důvod, proč, když jsem dospěla do určitého věku, měla navštěvovat pouze akce pro tento věk vhodné , či uzpůsobené. K tomu, abych si správně vyhodnotila co je pro mě výhodné a co ne nepotřebuji "moudré rady" psychologů, ostatně naletět podvodníkům může člověk v jakémkoliv věku. A připomínat mi neustále, že jsem senior, mě už dost unavuje. A tak si s dovolením budu navštěvovat ty akce, které budu chtít a pokud se budu chtít učit Čínsky, tak to udělám proto, že mě to baví, jako každého, a ne proto, že jsem senior a mám na to slevu.
Karel Boháček
Nemám rád škatulkování na mladé ,střední a staré - vždy se najde řešení. Akce pro seniory mne vůbec netáhnou - mám rád akčnost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%