Vzpomínka na Gagarina
FOTO: Wikipedia Commons

Vzpomínka na Gagarina

15. 4. 2016

12.dubna roku 1961 mi bylo 11 let a maminka mě poslala ke kadeřnici, aby mi ostříhala přerostlou ofinu. Sedím, čekám, až paní přede mnou bude mít hotový účes, v ruce mačkám pětikorunu a najednou se z radia ozvala zvláštní a radostná zpráva. Major Gagarin obletěl Zemi!

To bylo radosti, jásotu a veselí.Všichni přestali pracovat, nadšeně vybíhali ven ze svých obchodů, i z kadeřnictví.

Přestalo se pracovat, prodávat i stříhat.

Shromáždili jsme se na náměstí našeho malého městečka, dospělí nadšeně diskutovali, z Národního výboru se linula pochodová a pokroková hudba té doby. Provolávali jsme slávu a zdar Gagarinovi! Svět se nám zdál krásný a mladý.

Druhý den jsme my, žáci ze školy, obešli s vlaječkami městečko, mávali jsme kamsi nahoru majorovi, abychom se pak opět vrátili do nudných školních lavic.

Od té doby uběhlo neuvěřitelných 55 let. Hodně se změnilo i v oblasti dobývání kosmu.

Dávno mi není 11 let, dávno není Gagarin, ale tehdy ta moje přerostlá ofina zůstala neostříhaná.

 

 

 

 

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Chodorová
Taky si na ten den vzpomínám, byla jsem v 7. třídě, školní rozhlas nám zvěstoval tu radostnou novinu. Díky Vladko.
Věra Lišková
Také mi tento okamžik utkvěl v paměti, byli jsme v šesté třídě a zprávu oznámil školní rozhlas. Naivně jsem si pomyslela, že začíná něco úžasného v dějinách lidstva. No nestalo se nic, pokračovala jen nudná vyučovací hodina.
Vladka Steinová
Dobrý den, děkuji za příspěvky. Opravdu jsem jen zaznamenala vzpomínky a tehdejší pocity malé holky tak, jak mi utkvěly v paměti.To, co bylo pak a jak, se utvářely názory na tento letr, co vše se vyzkoumalo a změnilo, samozřejmě vím.Děkuji Vladka
Zuzana Pivcová
Po listopadu 1989 přinesla média šokující informaci, že Gagarin ve skutečnosti vůbec neletěl, že to byla kamufláž. Totéž, ale o výstupu Armstronga na Měsíc, jsem četla před pár týdny na internetu. Že se obě strany v době Studené války předháněly, je víc než jasné, ale taková celosvětová mystifikace by asi neprošla. Já jsem byla v 6. třídě, a když to ředitel ohlásil do školního rozhlasu, tak jsme jásali a pak byla vypsána soutěž o nejlepší báseň ke Gagarinovi, které jsem se tehdy také zúčastnila. O tom, jak to s ním bylo později, jsem se také dočetla až mnohem později. Sovětská vláda ho zneužila k propagaci úspěchů komunismu a na to doplatil i jako člověk.
ivana kosťunová
Vnímala jsem to tehdy jako velmi důležitý historický mezník a opravdu jem si myslela, že teď to půjde ráz na ráz a co nevidět se setkáme s mimozemšťany.
Danuše Onderková
Také si na to pamatuji, i přesto, že jsem měla 5,5 a chodila do školky. Písničku Dobrý den majore Gagarine jsem znala za pár dnů, poněvadž se hrála několikrát za den a pamatuji si ji dodnes. Dokonce bych měla mít někde i gramodesku.
VANDA Blaškovič
Ano, je nesmírně zarážející, že takové zkušené a vynikající zpravodajské služby, jako jsou americká CIA a britská MI6, oné „primitivní sovětské mystifikaci“ uvěřily. Že by to mystifikace nebyla??? Že by to byla normální realita? . Kdyby to totiž byla mystifikace, tak by se CIA sto procentně ozvala zničující a drtící silou proti SSSR. I britská královna pozvala majora Jurije Gagarina na oficiální návštěvu Spojeného království, a dokonce ho vyznamenala. Tak dobrý den, majore Gagarine…byl jste pro celý svět hrdina, tedy až na výjimky….které potvrzují pravidlo, ale nic nemění na tom, že jsme se dočkali.
Jiří Libánský
Máte Vladko pravdu. Někdy nezáleží na skutečnosti. Některé události jsou takové, že pro jejich význam, kterým působí na společnost, není ta skutečnost až tak důležitá. Využití komunistickou propagandou je jen zbytečnou skvrnou na významu tohoto počinu pro společenství všech lidí planety.
Alena Várošová
Zajímavá vzpomínka.Vzpomínám si na jeho píseň,kterou jsme se ve škole co by slečny notovaly.
Karel Boháček
Spíše to byl chudák donucený rozkazem strany plnit úkoly, nedivím se že to tak pak dopadlo. Stres a alkohol. Stejný případ i Těreškovová.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...