Co s menšími jablíčky?
Ilustrační foto: pixabay.com

Co s menšími jablíčky?

10. 5. 2016

Vzpomínáte si někteří na mladá léta, jak se kdysi dávno sušily křížaly?

Pamatuji se, že doma jsme měli takové sušicí plechy, které se vkládaly do trouby. Byly tři a na nich se sušily křížaly z jablek. I hrušky se sušily pomalu v troubě. No, a to čištění trouby, ach jo, když nebyly takové čisticí prostředky jak dnes.

Někteří spotřebitelé jablíčka nesuší vůbec, nebo je nemají. Někdo je suší jako já nemoderně na radiátorech, kde mám řídké staré plátýnko. Protože míváme hodně jablek a je to škoda, nechat je shnít, tak ty menší jsem celou zimu vybírala, umyla, nakrájela a sušila. Nahnilé mě není líto hodit do popelnice. Po usušení je mám v plátěných pytlíkách. Dávám je i do celofánových pytlků a rozdávám známým.

Dnes je jiná doba a někteří si na sušení pořídili sušičky, já to vše dělám po staru, ručně.

Můj příběh recepty
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
I já vzpomínám na svoji babičku a její křížaly. Jablíčka krájela na měsíčky a sušila je na peci, ve které pekla chléb. Já nastrouhaná jablka zavařuji a v průběhu zimy používám do buchet. Pro vnuky vařím pyré.
Alena Várošová
Zdenko,určite se podívám do Vaší galerie a díky též i Hance.Hani, u nás mají rádi křížaly nejvíc já,vnoučata a naše fenka Nella.Ta čeká a když se k ničemu nemám tak na mě blafe.Vůně při sušení bývá všude.
Zdenka Jírová
Co s jablky na jaře jsem popsala ve svém článku. třeba Vám má rada také pomůže.
Hana Rypáčková
Alenko, taky holduji křížalám a celá rodina je žvýká s radostí..Vnuk na ně balil holky ve škole - ani to neznaly...Honzík plné hrsti dává do pusy...Taky přes zimu vše ručně a na topení..
Alena Várošová
Děkuji Janě,Jarmilce a Jitce za pěkné komentáře.Foto je také moje i když je tam pixabay.com,psala jsem to na chatu v rubrice Redakce a dala to samé foto k fotu Dne.
Jitka Chodorová
Alenko, jsi velice šikovná holka, a máš dobré nápady, já jen, že jablíčka moc nemusím, ale ani křížaly, ale třeba z hruštiček bych si dala, jenže zase nemáme hrušku, ale samá jablíčka, tak peču štrůdly a zdravé jablíčkové bábovky, to mě i rodině chutná. Jinak pěkný článek a krásné fotky.
Jarmila Komberec Jakubcová
křížaly mám ráda ale nedělám je z časových důvodů. Jinak se mi moc líbí foto jabloně s krásnými jablíčky
Jana Šenbergerová
U nás jsou křížaly IN pořád, horší je to s jablíčky na ně. Když neudělám svoje, koupím třeba na vánočních trzích. Také se po nich jen zapráší. Alenko, ty tvoje křížalky vypadají moc hezky. :-)
Alena Várošová
Děkuji vám všem za milé ohlasy a vzpomínání na léta,kdy křížaly byly IN.Zuzanko,že mě to nenapadlo je prodávat,tak už bych byla asi dnes v balíku.To je jen legrace,ani jsem nevěděla,že je to tak drahé,je s tím práce,ale pak ten výsledný efekt,když vám podarovaní řeknou jak jim sladce chutnaly a nemohou se od sáčku odtrhnout.Znám to z vlastní zkušenosti..Z toho mám větší radost,jak z peněz.Pro peníze bych to nikdy nedělala.
Jaroslava Korpášová
Moc milý článek, u jablíčkových křížal si vždy vzpomenu na dětství a na babičku s dědou, kteří sušili křížaly každou zimu v obýváku na (tenkrát nějakých olejových) kamnech. Místnost byla jablíčky vždy krásně provoněná a my měli dobrotu přes celou zimu. Za článek dávám 5*

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...