Košťálov
FOTO: autorka

Košťálov

17. 4. 2016

Duben v samém začátku měsíce nám nabídl krásné počasí, a tak jsem toho využila k uskutečnění výšlapu na hrad Košťálov, kde jsem ještě nikdy nebyla. Nejlepší přístup je od vesnice Sutom, kde jsme zanechali auto a vydali se lesem na zříceninu. Když jsem stanula na vrcholku, nabídl se mi jeden z nejnádhernějších rozhledů na České středohoří.

Zakladatelé hradu nejsou známi, ale předpokládá se, že jimi byli ve 14 století pánové z Hazmburka. Písemně je hrad doložen v roce 1372, ovšem nikoli v souvislosti s majitelem, ale v souvislosti s poněkud kuriózním zážitkem zdejšího purkrabího Aleše mladšího ze Slavětína. Kronikář Beneš Krabice napsal, že prý Alešovi a jeho manželce spálil blesk při bouřce  v r. 1372 tehdy módní dlouhé špice škorní. Košťálov je jedním z řady vrchů, který přitahuje blesky. Roku 1422, kdy hrad drželi Kaplířové ze Sulevic, byl hrad obléhán husity. Kaplířové sídlili na hradě až do poloviny 16 století. Poté už hrad nebyl obýván.

Při výzkumu v 19  století byly na hradě objeveny předměty  dokumentující život na středověkém hradě. Nálezy jsou uloženy  v Oblastním muzeu v Litoměřicích. S hradem jsou samozřejmě spojeny pověsti  o sporech místních pánů i o pokladu. Tady ho hlídá pes s ohnivýma očima a vzhledem k osudu jednoho z hledačů, kterému se poklad proměnil ve střepy a hledač do rána zemřel, není radno se o nalezení pokladu pokoušet.

Košťálov je jedna z nejmalebnějších hradních zřícenin Českého středohoří s nádherným rozhledem. Cesta je poměrně snadná  a stát na vrcholku s výhledem do všech stran je zážitek, který vřele doporučuji .

 

 

 

 

 

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Díky Marcelo, kdo přijde, koukne, projde a bude se vracet.
Marcela Pivcová
Zaujaly mne Vaše krásné fotografie, zároveň jsem si ale uvědomila, že tenhle kraj ani neznám. Snad se mi někdy podaří ta místa také navštívit.
Soňa Prachfeldová
Díky přátelé,Jani proto je důležité žít jak nejlíp umíme a dělat si radosti, dokud tu jsme a dokud to jde. Život je dar, mnohonásobný, když objevujeme a oceňujeme v pokoře neustále jeho krásy.
Alena Várošová
Soni,ráda jsem se prošla ,ale jen u počítače a pokochala Tvými fotografiemi.Krásná naše zem.5*
Jiří Hudeček
Moc pěkné Soni, opět to dokazuje proč jezdit "ven" když máme doma tolik krásných míst. Už jsem o tomto místu slyšel, ale neviděl na vlastní oči.
Jana Šenbergerová
Soni, připomněla jsi mi mou kamarádku, která by dnes měla svátek, ale už tu není. S tou jsem zjara objevovala krásy Českého středohoří, ale na Košťálov už jsme se spolu podívat nestihly. Díky, žes mě tam s sebou aspoň virtuálně vzala ty. :-)
Karel Boháček
Lepší je ubytování na turistické chatě Lovoši - ten západ a východ slunce je z této hory fascinující !
petr stejskal
Soni, i mjá patřím k těm, co na tomto hradu nikdy nebyl, vlastně o něm neslyšel. Znám koš´tálov, ale ten je úplně jinde. Tak jako druhé, nalákala jsi na výlet. No, Milešovku bych asi nevyšlápnul, ale Opárenské údolí je fantastické. Opravdu by možná stálo tam za sraz. Ubytování tam, pokud vím je, od vlaku zas tak daleko to není a i autem se tam dá zajet. Podumej, podumej.
Soňa Prachfeldová
Děkuji za milé komentíky. Což pouvažovat o příštím dubnovém či květnovém srazu i neoficiálním v Středohoří ? Milešovka, Lovoš, Opárenské údolí, Ostrý , Hasmburk a p.. Heslo : Až na vrcholky hor ! :-)
Karel Boháček
Středohoří je krásné, tuto sobotu jdu na Milou za hlaváčky, jedinečný zážitek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.