Řízek a hranolky
Ilustrační foto: pixabay.com

Řízek a hranolky

19. 4. 2016

Dočetla jsem se, že přátelé výletníci obědvající v Zákupech si vzájemně snědli řízky s hranolkami a na někoho tím pádem zbyl jen řízek s bramborem. Jistě velmi zavrženíhodné. Je třeba viníky odhalit a potrestat, aby se to nikdy neopakovalo. V té souvislosti se mi vybavil výrok mé mamky. "Řízek a hranolky? Fujtabl! Ano, fujtajbl. Stejný fujtajbl jako posílat si vzájemně soukromé zprávy a zveřejňovat je bez vědomí autora. Nabourávat se se zlým úmyslem do soukromí druhého je podlé a nízké. A zrovna takový je člověk, který se k něčemu takovému propůjčí.

Vzpomínám si na podobný zážitek ze základní školy. Soudružka učitelka zadržela posílané psaníčko a s patřičnou ironií je před celou třídou přečetla. Všichni žáci se smáli. Taky jsem se smála, jen jsem byla trochu nejistá,zdálo se mi to trochu nepatřičné, ale když i soudružka učitelka ?...

A další takový příklad. Povídka Milana Kundery Žert. Pohlednice napsaná v rozverné náladě v nepovolaných rukou a záštiplné interpretaci zcela zničila život nadějného mladého člověka. Že nás ta padesátá léta ale pěkně poznamenala! Ta touha a ochota špiclovat, napadat a pranýřovat v některých z nás stále dříme a občas se to vylije ven jak přeplněná žumpa. A zapáchá to.

Vždy se snažím při diskuzi s mladými lidmi naši generaci prezentovat jako hrdé a svébytné jedince, kteří jen díky násilí a psychickému teroru byli nuceni na čas vytvořit mlčící nesouhlasící většinu, aby mohli v plné síle v r. 1989 zvonit klíči na náměstích. Ale v duchu mám občas pochybnosti. Ta mlčící a věřím, že slušná většina, tu stále je, ale svým mlčením legalizuje podlé aktivity některých jedinců. Nepáchne, ale ani nevoní.

Co s tím ? Mladým je to jedno, ti už nás dávno neberou vážně, vypořádat bychom se s tím měli sami v sobě, pokud máme alespoň trochu sebeúcty. Řízek se dá sníst i s hranolkami, i když je to z hlediska dietologa vražedná kombinace. Jedla jsem i řízek s knedlíkem a se zelím a chutnalo mi. Pokud jsem se dopustila dietologického prohřešku, uškodila jsem jen sama sobě. Tolerancí k tomu, že vykrádání a zveřejňování soukromých zpráv, které mi nebyly určeny, je morálně přípustné či dokonce chvályhodné, bych umožnila lidem určitého ražení, aby volně ventilovali svoje frustrace, zášť, či jiné pohnutky, které ani nedovedu pojmenovat.

Proto budu i nadále při rozhovoru se svou velmi kritickou neteří  tvrdit, že generace, ze které vzešli Šípek, Forman, Kundera, Jasný, Kubišová, Zátopek, Škvorecký  a všichni ti nádherní a talentovaní muži a ženy, není a ani nemůže být špatná. A budu věřit, že tomu tak opravdu je, že opravdu existuje mlčící slušná většina.

Jen by měla občas zavonět.

 

 

 

 

glosa Můj příběh
Hodnocení:
(3.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Já také nechápu článek, v Doksech jsem byla, setkání se povedlo, ani počasí nevadilo. Nepršelo a chladněji k dubnu patří. Jitce a Radkovi ještě jednou dík a kritik by se měl zhostit příštího srazu a ne jen kritizovat.
Dagmar Králová
Zábavná nadsázka o potřebě odhalení viníků a jejich potrestání. Někdo si to vzal příliš osobně 8-)
Soňa Prachfeldová
Ani já nechápu, ale zřejmě se to už přehání .
Danuše Onderková
Já rovněž nechápu co tím chtěl autor říct.
Libor Farský
Upřesňuji. Mně vůbec nešlo při mé pochvale o nějaké hranolky, to už jsem považoval za vyřízené, ale o to ostatní. Tedy zejména o nabourávání se do soukromí druhého. Např. to se psaníčkem ve škole jsem také zažil. Hrozné! Asi jsem se měl přesněji vyjádřit, lituji. Také velmi oceňuji celou akci Doksy a námahu organizátorů a přeji zúčastněným krásné zážitky.
Alena Várošová
Nevím,ale já bych to snad vůbec neřešila.Mele se to pořád dokola,je důležité,že přítomní byli spokojeni.Kdo nic nedělá,také nic nepokazí.Nakonec to mohla domotat obsluha,nebo si někdo nezapamatoval co si objednal to se vysvětlilo. Jinak drby jsou a budou a dokud se o někom mluví, tak ještě žije.
Eva Balúchová
Vůbec nechápu smysl tohoto článku.
Zuzana Pivcová
Vida, co vzešlo ze zaměněné porce s odlišnou přílohou, což vlastně v závěru nikomu ze zúčastněných až tak moc nevadilo. A zveřejňování či přeposílání cizích SMS? Bohužel se s tím setkává i redakce, že jí tímto stylem někdo ochotně pošle, co o ní nebo o někom z dalších čtenářů řekl ten a ten. A teď si vyberte, co je horší?
Elena Valeriánová
Pane KK, já jsem tu větu o vinících pochopila jako nadsázku, neviděla bych to tak černě.
Elena Valeriánová
Přidávám se k názoru pan JL, v Zákupech jsem sice nebyla, ale vím, že o řízku a hranolkach tady šla diskuze, ale no bóže stalo, nenechte se lidičky otravit a vzpomįnejte na krásný víkend. Nechápu to šmírování a nabourávání soukromí. Ivanko, nic ve zlém, možná máte jiné přesnější informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.