Co mám v plánu? Navštívit  již popáté Rychlebské hory s celou rodinou.
FOTO: autor

Co mám v plánu? Navštívit již popáté Rychlebské hory s celou rodinou.

23. 4. 2016

Rychlebské hory jsou asi nejvíce zachovalým komplexem přírody, kde ještě narazíte na původní flóru a faunu, na tak husté vlhké smíšené lesy / klaustrofobikům nedoporučuji/, zajímavé památky a na tak velkou absenci turistů, že často chodíte hodiny sám, než narazíte na známku nějaké návštěvy.

Rychlebské hory jsem navštívil několikrát a již předčily Šumavu či Krkonoše. Jistě je to můj názor a můj pohled – nikomu jej nevnucuji, ale tu atmosféru klidu, originality prostředí, ryzí krásy nedotčené přírody jsem už nikde u nás nenalezl. Kupodivu jen přes jedno údolí se nalézají Jeseníky plné turistů.

Co se mně tu ještě líbilo? Koupání v mnoha kamenných lomech s čistou vodou – např.Vycpálek, Rampa, Brankopy, Arcibiskupský. Architektura – hrad a zámek Javorník – Jánský vrch, hrad Rychleby a Kaltštejn, kostel a hrad v jednom v Žulové, kostely zděné na kyklopský kámen, spousty kapliček, křížové cesty na Travné či Borové hoře, velmi krásné rozhledny na Borůvkové hoře. Přírodní památky a vyhlídky jako Čertova kazatelna či Venušiny misky, Račí údolí a Nýznerovský vodopád, jeskyně na Pomezí. Ten, kdo hledá pravé horské louky – tady je najde.

Pro ty, co se nebojí horských treků, doporučuji pochod přes vrcholky nejvyšších kopců přes Smrk, Sokolí skály/ nedaleko pověstný lesní bar (Kovadlinu) velmi nebezpečný kopec v době bouřek/, Špičák, Lví skálu, Šafářovu skálu, Vysoký kámen.

Kraj je tu tak klidný a zdravý, že se tady léčí naši přední herci a zpěváci, které lze nejvíce potkat např. v městečku Bílá Voda. Jsou tu pohostinní a vlídní starší lidé, bohužel velká nezaměstnanost, více se tu pije/ levný alkohol v Polsku/, ale nekrade. Donedávna tu lidi prý ani nezamykali…

Škoda, že i tento kraj pomalu objevují turisté, a tak si pospěšte…

PS: jediná chyba – doporučuji sebou kanystry s benzínem, velmi málo benzínových pump a o víkendu nemáte šanci. Je tu trochu dráže, markety tu nejsou – jen COOP, nákupy jsou výhodnější hned za Travnou v Polsku.

 

"Můj plán" - je téma naší další soutěže, v níž můžete vyhrát pěkné knižní ceny. Chystáte rekonstrukci domu, nebo stěhování z většího bytu do menšího? Rozhodli jste se, že se s partnerem vezmete? Chcete se naučit hrát golf, anebo zkusíte malovat? Budete studovat univerzitu třetího věku nebo si hodláte udělat řidičák? Připravujete nějaký zajímavý výlet či dokonce exotickou dovolenou? Napište nám, co plánujete! Pravidla soutěže najdete zde.

soutěž - můj plán
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Citlivá výpověď o krajině, jímavé fotografie.
Ilona Erika Kolář
V této oblasti jsem nikdy nebyla, ale slyšela jsem, že hřebenová tůra patří k nejkrásnějším v našich horách.
Drahomíra Stínilová
Nádhera, nádhera a zase nádhera. Nikdy jsem v tom kraji přímo nebyla, jen poblíž,ale přesně tohle miluju. Škoda, že mám už zajištěnou letošní dovolenou. Ale snad to ještě vyjde.
Jarmila Komberec Jakubcová
Rychlebské hory jsem nikdy nenavštívila a tak děkuji za informaci. Nakonec fota o těch krásách vypovídají
Alena Várošová
Nádherná přroda,překrásné fotky.. Přeji Vám krásný výlet do Vám již známých končin.
Anna Čípová
Děkuji za přiblížení kouzelného kraje. Je vidět, že jste veliký milovník přírody. Ať vám to s manželkou ještě dlouhá léta "šlape".
Hana Rypáčková
Byla jsem v Žulové kdysi dávno a v Javorníku., nějaké jeskyně taky... Projeli jsem ten kraj vláčkem, ale tak halabala. Je to moc krásné...Jsem tak ráda, že se s vámi na íčku podívám do pěkných a mě neznámých míst...
Zuzana Pivcová
Bohužel pro mě zcela neznámý kraj, ale už jen ty zatopené lomy by mě velice lákaly, natož to další, rozhledny, horské louky, vodopád.... Nechtěl byste také natočit video?
Alena Vávrová
Je to krása a já to tam bohužel neznám. Tak aspoň takto, dík.
Elena Valeriánová
Krásně jste popsal Rychleby, je vidět, že je máte zmapované. Víte o tom, že je zrekonstruovaná a pro veřejnost otevřená Tančírna v Račím údolí? Moc pěkné fotky, škoda, že jste je neopoatřil popiskami.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%