Albrechtice v Jizerských horách aneb zdolávání tisícovek
FOTO: autorka

Albrechtice v Jizerských horách aneb zdolávání tisícovek

19. 5. 2016

Poslední dubnový týden jsme vyrazili na víkendový pobyt do Albrechtic v Jizerských horách. Plánovali jsme zdolat 5 tisícovek, ale jak se říká, člověk míní, pánbůh mění. Zradilo nás počasí. Ne, že by byla zima, ale na vrcholky jsme se drápali po neznačených stezkách, které ležely pod sněhem. Hlavně k první tisícovce Zámky (1002 m) jsme se museli sněhem doslovala prodírat, poněvadž cesty byly zapadané a nikde žádné stopy. Nemít navigaci, vrchol bychom nenašli. Místy jsme narazili i na rampouchy.

K druhé tisícovce v pořadí, k Bukovci (1005 m), jsme to měli o něco snazší. Cesta na vrchol je krásně značená, hodně frekventovaná a hlavně byla vidět. Bukovec je nádherná čedičová hora s překrásným výhledem na Krkonoše a tvoří dominantu osady Jizerka, nejstudenějšího místa naší republiky.

Z Bukovce jsme pokračovali na třetí tisícovku Jelení stráň - Věžní skály (1018m). Vrchol má dva názvy, proto si člověk může vybrat. Poblíž vrcholu se nachází jeden z nejznámějších  viklanů v Jizerských horách.  Když jsem pod ním stála, docela jsem pociťovala strach. Rozblácenou cestu pokrýval opět sníh a pod ním tekla proudem voda. Několikrát jsem vylévala vodu z bot a musela ždímat ponožky. Jak nemám ráda chůzi po asfaltu, tentokrát jsem se na ni vysloveně těšila, protože jedině na vyhřátém asfaltu mě nezábly nohy. I když jsme museli výlet kvůli terénu zkrátit, celá trasa měřila 33,5 km. Co mi udělalo radost, byl fakt, že navzdory mokrým botám a ponožkám se mi neobjevil na nohách ani jeden puchýř.

Další den, v neděli před odjezdem, jsme se zúčastnili tradičního prvomájového výstupu na Tanvaldský Špičák. Nacházelo se zde plno atrakcí, my jsme navštívili jen rozhlednu a kochali se pohledem na okolí.

V říjnu jedeme znovu, takže předpokládám, že dorazíme zbytek zdejších tisícovek.

 

 

cestování turistika
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Elena V.: Děkuji, to bud ono. musím tam dávat popisky, nejsem na to zvyklá. :) Karel B.: Já to tak tak také pochopila, navíc se mi komentáře jednou ztratily a podruhé mi vypadl k reakci na Váš komentáři ještě malý dovětek. Jinak já nejsem vůbec vztahovačná.:)
Karel Boháček
To jsem myslel humoristicky. Ono někdy to dá zabrat a někdy jdete jako anděl, vím to ze zkušenosti. Jinak si kupte spešen ponožky, když jsou mokré tak se vylisují do papíru či řádně vyždímou a jsou hned suché / prodávají je i army shopy/.
Elena Valeriánová
Je to fajn když nohy slouží a dech stačí. Ať vám to dlouho vydrží, ráda si přečtu další zdolávání. Jen maličkost - popisky k fotkám.
Ilona Erika Kolář
Hana R.: Děkuji, výlet to byl skutečně pěkný. I když mně se líbí každý výlet, třebaže je špatné počasí nebo se něco pokazí. Vždycky sí říkám, že to tak mělo být. Já jsem vlastně spokojený člověk. Eva B.: Já jedinou oblast, kterou neznám, jsou Orlické hory.:) Zuzka P.: To služební vozidlo včetně původního vybavení a posádky byla právě jedna z atrakcí na prvomájovém výstupu na Špičák. Když uveřejňuji článek někde jinde, některé jednotlivé snímky uveřejňuji hned pod odstavec a dávám pod ně vysvětlení. Tady na íčku se mi to nedaří a když už fotku vložím, nevím jak to bude celé vypadat. Karel B.: Ano, výstup na Špičák nebyl vůbec náročný. Alena .: Ponožky i boty krásně za pochodu uschly, takže problémy žádné nakonec nebyly. Ivana K.: Já se raduji v přírodě úplně ze všeho.:)
ivana kosťunová
sedím v kanceláři ve vlněých ponožkách, piju teplý čaj a čtu váš článek. Z toho kancelářského křesla se to moc dobře čte, ale kdybych to měla absolvovat, asi bych neměla důvod k jásotu, jako vy ny některých fotkách.
Alena Tollarová
Ty mokré ponožky v mokrých botách ve sněhu nezávidím, to ostatní ... ojej, šla bych hned.
Karel Boháček
Nic moc, když to dokázal mr.Bean a tesilová VB.
Zuzana Pivcová
Moc pěkné vyprávění i fotky. Ale co tam dělalo to služební vozidlo VB, nějaké filmování, retro nebo recese?
Eva Balúchová
Další oblast kterou neznám,tak jsem ráda,že jste nám ji přiblížila.Budu se těšit na vaše zážitky ze zdolávání tisícovek.
Hana Rypáčková
Hezké zdolávání ....Hned jsem poznala, kdo to psal. Krásné výhledy díky i počasí...A chata na Špičáků je pořád krásná, taková jak má chata na horách být.....Díky , pěkné ráno s výšlapem...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.