Terezín 15.5.2016
FOTO: autorka

Terezín 15.5.2016

18. 5. 2016

Vážení přátelé, čtenáři, dovolete mi přiblížit můj nedělní výlet za poznáním Terezína.

V Terezíně na Národním hřbitově v Malé pevnosti se pořádala tradiční Terezínská tryzna 15.5.2016, které jsem se poprvé zúčastnila. Byla to vzpomínková akce u příležitosti 71.výročí osvobození a umučení obětí nacistické okupace. Akci pořádal Památník Terezín s Českým  Svazem Bojovníků za svobodu a s federálními židovskými  a dalšími aktivními obcemi. Akce se zúčastnili bývalí vězňové, kteří byli tenkrát dětmi a vězněni ve městě Terezíně, ale také nejvyšší státní a vládní činitelé. Dokonce jsem tam uviděla u památníku věnec z obce Luká - Javoříčko z mého blízkého okolí. Nacisty byli umučeno a postříleno 38 mužů a chlapců a Javoříčko bylo nacisty 5.5.1945 vypáleno a srovnáno se zemí.

Plocha, na níž je nyní Národní hřbitov, byla do roku 1945 polem, které obdělávali vězni, uvězněni v Malé pevnosti. Po skončení 2.světové války a osvobození ČSR bylo toto místo vybráno k důstojnému uložení ostatků zemřelých osob, nejen v Malé pevnosti, ale i v nedalekém ghettu pro Židy a v koncentračním táboře v Litoměřicích

Na Národním hřbitově se nachází kolem 2.400 hrobů umučených vězňů  a několik pylonů, pod nimiž jsou pochovány další tisíce mužů, žen i děti, kteří zde nalezli smrt 1942 - 1945. Celkem je zde pohřbeno na šestset tisíc osob.

Mezi dominanty hřbitova patří Křesťanský kříž s tmavou korunou a Davidova hvězda..

Čest jejich památce. Vzpomínáme.

 

 

 

2. světová válka Židé
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Smutné a úděsné vzpomínky. Už nikdy....*****
Alena Várošová
Karle,Jitko,Zdenko a Eleno děkuji.Nerada se zúčastňuji nějakých pietních aktů,pohřbů atd,ale někdy se tomu nevyhnete,není úniku.
Elena Valeriánová
Je mi smutno z toho, co člověk dokáže udělat člověku. Jímá mě hrůza z toho, jak je člověk nepoučitelný. Děkuji za velmi dobrý článek.
Zdenka Jírová
Krásné vzpomenutí na mučednickou smrt tolika lidí. Až z toho jde mráz po zádech.Moje učitelka byla uvězněna v Terezíně a vyprávěla o svém pobytu zde. Bylo to smutné vyprávění.Ztratila tam muže a odnesla si doživotní zdravotní následky.
Jitka Chodorová
Dějujeme Alenko za článek, nebylo asi lehké o těch hrůzách psát, čest jejich památce.A tobě díky.
Karel Boháček
Děkuji za vzpomínku. Bratr babičky mé manželky byl jedním z posledních koho zde zastřelily /poslední skupina mladých odbojářů/.
Alena Várošová
Ladislave,Vlaďko, Libore,Hani a Alenko děkuji za vaše vyjádření.I já jsem procházela touto pevností se smíšenými pocity,útou a pokorou. Kde se dnes konají prohlídky Malé pevnosti, tam v těch neukrutnějších podmínkách živořili a byli vražděni nevinné oběti,dokonce celé rodiny. Je to a zůstane v našich srdcích,ten nejodstrašující čin nacistů.
Alena Vávrová
Alenko, tvoji návštěvu Terezína a následný článek a fotodokumentaci oceňuji jako nanejvýš dobrý, až statečný počin. Sama jsem tam v minulosti byla několikrát, včetně tryzny a bohužel s pocity jsem na tom byla vždycky stejně jako Hanka R. Nicméně takových připomínek nebude nikdy dost. Již nyní se v některých zemích začínají hrůzy holokaustu popírat.
Jana Šenbergerová
Hezky jste to, Alenko napsala a zdokumentovala, ale když vidím, co se děje ve světě, mám vážné obavy, že jsme nepoučitelní.
Hana Rypáčková
Byla jsem tam několikrát, ale nikdy při slavnostní akci. Mám tam stísněný pocit .Když s vnoučaty, tak předtím byla dlouhá příprava- někdy to školy podceňují... Pěkně jsi to zdokumentovala a moc ti to sluší...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.