Chodci po pražských ulicích
Ilustrační foto: pixabay.com

Chodci po pražských ulicích

3. 7. 2016

Začal jsem vnímat „poezii ulice“ asi od 60. let minulého století. Bývalo to povznášející, projít se pražskými ulicemi, v centru. Procházeli se jimi národní umělci jako Jan Werich, malíř Trnka a z otevřeného okna Národního divadla zpívala zpěvačka árii Rusalky. V ulicích bylo možné potkávat tehdejší populární herce, zpěváky, univerzitní profesory, slavné lékaře, a jiné lepší lidi.

Po roce 1968 se do bytů po českých emigrantech nastěhovali mladí vesničané. Courali pomalu po ulicích, a v noci nahlíželi do rozsvícených oken bytů, několikapatrových činžovních domů. Pražané se obávali vykradení!

Po roce 1989 kolonizace naplavenin do Prahy vyvrcholila. Původní zbytkové obyvatelstvo Prahy rychle věkem vymíralo (pro Pražany byl nedostatek bytů a jen nízké platy).

Na mačkání počítačů se do Prahy přistěhovalo snad půl milionu mladých vesničanů?! Rozeznají se na první pohled. Neumí chodit po chodnících, korzují po úzkých vozovkách mezi troubícími auty, při chůzi po tramvajových kolejích na ně zvoní tramvajáci. Za jízdy tramvají si chladí hlavu a ruce jejich vystrčením z okna. Řidička pak musí zastavit, vystoupit ven a selku poučit, že ve městě je to životu nebezpečné, kolemjedoucí náklaďák jí urazí hlavu, skončí jako Křižík před sto lety! V městské dopravě si stoupají i s břemeny mezi úzké dveře, při každém zastavení musí vystoupit ven a znovu nastoupit, i se zavazadly, aby ostatní mohli vystoupit a nastoupit. Neumí se postavit bokem ke směru jízdy, takže při každém cuknutí padají! Někteří za jízdy pojídají „světovou“ pizzu, když se jim vysmekne na podlahu vozu, raději hned vystoupí a nechají ji tam ležet. Někteří obědvají jen bufetové jídlo, usedají s ním přímo na pražské špinavé chodníky.

Houfy přistěhovalců v poledne opouštějí zbytečné to mačkání počítačů a pomalu, po úzkých chodnících jdou na oběd, do předražené restaurace v centru. Cestou se hordy vesničanů zastavují s protijdoucími hordami přistěhovalců, muži si dlouze potřásají rukama a hovoří. Také postávající ženy využijí „chvilku klidu“ na veřejnosti, levou rukou se dlouze podrbají na ohanbí, pravou rukou dlouze v zadku! Pak pomalu pokračují do hospody.

Kolonisté mají nevzhledné tváře, z obličejů jim kouká bezživotnost! Ženy jsou nenačesané, nenalíčení, nevkusně oblečené!  Množí se tady v metropoli jako koťata.

Uvidíme, zda se po letech pomalu poměstští, ale asi ne, nemají se už od koho učit – civilizovat se!

 

 

 

                        

 

Můj příběh Praha
Hodnocení:
(2.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Pane Miloši, žasnu, jaký máte ohlas! Tolik lidí Vás čte. Tak vězte, mě jste svým článkem neurazil. Naplavenina.
Jitka Prušová
vážení, pan Nekvasil je typický troll, baví ho nasírat lidi, určitě se teď tetelí radostí nad vašimi více nebo méně rozhořčenými komentáři. Sarkasmem ho neurazíte, tady platí jediné: přestat ho krmit, tj. nereagovat na jeho bláboly, prostě ignorovat, vysklít, nekomentovat- jakoby nebyl.
Ilona Erika Kolář
Já si myslím, že pan Nekvasil je náplava z vesmíru a je mimoň.
Zdena Proboštová
Nenapadá mě fakt nic jiného než, bože to je vůl! :-(
Eva Krausová
Tleskám Liborovi F., jistě Vám bude lépe na jihu Čech s kozičkou Manon, než v Praze. I mě by se líbilo žít v přírodě raději a pořídit si kozičku. No, a kdybychom Libore vozili do Prahy čerstvé kozí mléko, Pražáci by jistě ještě na farmářských trzích rádi stáli fronty...
Květoslava HOUDKOVÁ
Dodatek: Ohlídám pouze lži a urážky, týkající se oblasti, kde žiji a kterou dobře znám. Do obsahu ostatních článků mi nic není!
Květoslava HOUDKOVÁ
Mnozí čtenáři mne "sprdli" za to, že jsem umožnila článek p. Nekv. přečíst starostce města Neratovice. K tomu jen slibuji, že články budu číst dále - a pokud budu 100% vědět, že jde o lži a urážky, opět umožním patřičným místům si to přečíst.
Libuše Hvězdová
Pane Nekvasile, vy jste nejspíš jeden z těch "pražáků", kteří z Prahy nikdy nevystrčiil paty, a tak mají představu, že všichni, co bydlí mimo Prahu, žijí ještě na stromech, že !!!
Zdenka Jírová
Trochu " přes čáru". pane Nekvasile, tentokrát to nebylo vtipné, ale urážlivé. Už poněkolikáté jste se označil za příslušníka "lepších lidí". To je smutně směšné.
Jiří Libánský
Je smutné, že z "lepších" lidí dnes v Praze můžete potkat už jen pana Nekvasila, ozdobu pražských ulic. A když tak hrdě ulicí kráčí, ta nekulturní chátra, odkudsi z venkova přistěhovaná, ta se mu neklaní. Kam to ten svět dospěl. Tak nedivte se tomu rozhořčení, které nalézáte v tomto článku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.