Jak upéct Sachrův dort
Ilustrační foto: Topi Pigula

Jak upéct Sachrův dort

10. 7. 2016

Jak upéci vídeňskou specialitu? Není to zase tak složité, jak by to mohlo vypadat. A pokud jste fanoušci zavařování, uplatní se i domácí marmeláda.

Topi Pigula napsal hezký článek o Sachrově dortu a já jsem dostala chuť ho upéct. Mrkla jsem na Youtube a ... ejhle! Recepty jsem našla hned dva. Ten první byl asi od profesionálů, ale trochu nuda. V druhém receptu navigoval po kuchyni nějaký Majkl. Trochu mě rozčilovala jeho legrační čeština a šaškárny, taky jsem musela recept přetočit o kus dopředu, aby konečně místo povídání začal vařit, ale - stálo to za to! Miluju videonávody!

Ingredience:
170 g máslo, měké (teplota pokoje)
125 g cukru moučka
8 vajec (oddělte bílky a žloutky)
1 a půl lžičky vanilkového extraktu
200 g tmavé čokolády
100 g cukru krystal
145 g hladké mouky
350 g meruňkového džemu
5 lžic rumu

POSTUP:
1. předehřejte troubu na 180 C. 
 
V první míse:
2. mixérem našlohejte máslo a přidejte postupně cukr moučku. Pak přidejte 8 žloutků po jednom. Pak přidejte vanilkový extrakt.
3. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, kterou jste rozpustili ve vodní lázni. Čokoláda nesmí být horká, ale může být teplá.

Ve druhé míse:
4. Nasypte třetinu cukru krystal, vaječné bílky a vyšlehejte. Během šlehání postupně přidávejte zbytek cukru po lžících.
5. Třetinu bílků přilijte do první mísy a opatrně vmíchejte, pak dolijte zbytek a znovu opatrně promíchejte.
6. Přisypte třetinu mouky a znovu pomalu zamíchejte. Dosypte druhou třetinu, zase opatrně zamíchejte, a nakonec vmíchejte zbytek mouky. 
7. Těsto vlijte do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče (23-25 cm průměr) nebo dortové formy. 
8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut (zda je dort upečený, poznáte podle testu špejlí nebo párátkem - nesmí lepit). Pozor, neotvírejte troubu moc brzy nebo moc často, ani ji nenechte dlouho otevřenou, těsto by mohlo "spadnout". )
9. Nechte dort pomalu vychladnout.
 
Náplň:
10. V kastrolu rozehřejte džem s rumem. Jakmile se směs začne vařit, vypněte plotnu.
11. Rozpulte dort na polovinu, abyste získali dvě stejně vysoká "patra". Možná bude třeba seříznout horní plochu, aby byla rovná.
12. Směs džemu a rumu rozetřeme na spodní patro dortu. Džemem nešetřete! Položte horní patro dortu a natřete horní patro. Natřít můžete i boky dortu (pomůže stěrka). Nechte vychladnout pár minut v lednici. 

Couverture (poleva)
250 g čokolády
140 ml vody
300 g cukr krystal
1. V hrnci svařte vodu a cukr.
2. Jakmile teplota sirupu dosáhne 110°C (cca za 5 minut uvidíte hodně bublinek), přidejte čokoládu. Vkládejte ji po kouskách a vždy zamíchejte, až se čokoláda rozpustí. Možná bude třeba přidat trošku vody (pomalu po lžících), aby poleva nebyla moc hustá.
3. Odstavte plotny a míchejte cca 1 minutu, aby poleva trochu vychladla. Důležitá je hustota.
4. Dejte dort na mřížku a pod ni kus pečícího papíru, aby zachytil polevu, která přeteče. Pomalu lijte polevu na dort. 
5. Dort dejte do ledničky. Nejlépe chutná druhý den, kdy se do těsta vsákne rumovo-džemová směs.  
6. Nejlépe podáváme v teplotě18°C, s čerstvou, poctivou, domácí, neoslazenou šlehačkou.

Bon Appetit!
 
gastronomie recepty
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
můj velký obdiv kdo dokáže takový dort zvládnout. Já bych to nedala ani kdyby mi šlo o život. Jsem jako Květka, raději najdu dobrou cukrárnu. Jednu znám ve Vídni ale to je z ruky.Tam vždy na něj chodím a pokaždé je stejně dobrý. Vídeňáci ho fakt umí udělat, ale věřím, že i v Praze bude dobroučký. Nakonec ve Vídni vařili a pekli vždy Češi.
Květoslava HOUDKOVÁ
Helenko Hejd. - dík za tip - prozkoumám a příp. se domluvím s Ájou (organizuje setkávání "í"čka ve čtvrtek) - nemuselo by být "pivní", ale -pro změnu- třeba i "Sachrové". Kdysi dávno jsem ve Vodičkově ulici pracovala, celé okolí stále dobře znám.
Helena Hejduková
Květo, doporučuji restauraci a kavárnu Savoy ve Vodičkově ulici. Šéfcukrářka Karla Kahounová originální recepturu nezná, ale říká se, že ten její Sacher je ještě lepší než ten původní! Takže dobré pochutnání.
Květoslava HOUDKOVÁ
Mlsná jsem - ale pro 1 os. se s dortem patlat nebudu - určitě v Praze objevím Cukrárnu s nejlepším Sachrem a pyšně tam "vpluju"- a s důchodem -pod hranicí chudoby- snad vydržím.
ivana kosťunová
skvělý recept a pracný. Taková zkouška trpělivosti. Nevím, jak bych obstála. ale možná to zkusím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...