Prázdninová reportáž: Velký Bratr, aneb příběh broučka tesaříka
FOTO: autorka

Prázdninová reportáž: Velký Bratr, aneb příběh broučka tesaříka

17. 7. 2016

Tak si tak letím, přátelé, jen tak lážo plážo, neb jsou prázdniny a polehoučku, pomaloučku, téměř nehlučně, přistanu na počítači babičky Vandy. To jsem ovšem neměl dělat!

Vyskočila, převrhla skleničku vína, zařvala jako lev a já si myslel, že jsem se proměnil v tygra… Málem mne tato nerozvážnost stála život!

Dovolte, abych se představil: Jsem jen takový malý brouček, tesařík pižmový.

Klap! Cvak!

Stačil jsem naštěstí uskočit, abych neskončil rozplácnutý na klávesnici počítače. Pak ovšem nastala mela. Rázem se seběhlo kolem mne skoro celé osazenstvo penzionu. Stal jsem se poprvé v životě modelem - modelkou. Ten nezvyklý rozruch mne tak uzemnil, že jsem se  nesnažil ani frnknout. Cvakaly fotoaparáty, lítaly nade mou dokonce i latinská slovíčka a tak  jsem koukal, jako blázen, že se jmenuji  Arimia maschata.

Abych lidičkám udělal trochu radost, párkrát jsem zacvrlikal a zapózoval tykadly. Moje tykadla obdivovali nejvíce. A já si myslel, že je budou nejvíce fascinovat moje nožky. Mám jich totiž šest a všechny jsou hubeňoučké jako nitky, i když přiznávám, dosti křivé.

Jsem parádník, vím to o sobě. Ve slunci jsem předvedl svůj ocelově šedý až hnědý outfit. A aby měli radost, ukázal jsem ještě na outfitu odlesky zelené a modré barvy.

Nejvíc mne ale od těch lidiček zamrzelo, když jsem se doslechl, že vydržím jen do konce léta. Proto  mne asi vzali s sebou i na výlet lodí po moři, abych si zřejmě ještě něco z toho krátkého života užil. Dokonce mi děti postavily i domeček pod olivkou. Následně usoudily, že mám žízeň, a do mušličky mi nalily vodu. A že jsem tedy měl žízeň! To odhadly správně!

Pozorovaly mne při pití. Prý krásně otevírám pusinku, přivírám očička blahem a při polykání hýbám celým tělíčkem.

Co všechno jsem se od lidí nedozvěděl! Například, že tesařík je inteligentní tvoreček  z říše brouků. Děkuji, velice si toho vážím. Dokonce i komunikuji s okolím a všemu rozumím.

Řeknu vám, moji milí, ta říše lidiček není k zahození, začínám jí pomalu i rozumět! Jen jste na mne trochu moc velcí, hluční a někdy dost komplikovaní.

Pak polehoučku, pomaloučku jako by všichni o mne ztráceli zájem. Jsem z toho trochu smutný. Ach jo, poznal jsem, jak je sláva pomíjivá! 

Ale já jsem nad těmi velkými tvory vyzrál! Víte jak?

Skamarádil jsem se tady na ostrově s artyčokem a budu to lidské plémě pozorovat celé prázdniny jako Velký Bratr. To budete koukat!

A pak všechno, co se šustne, bonznu na to vaše íčko !...:)) A něco prozradím již nyní.

Děda íčko nemá rád. Prý mu krade babičku !? A to já tedy tak nenechám! Pro klid rodiny s tím budu muset něco udělat!

Čestný tesaříkovský!

 

PRÁZDNINOVÁ REPOTÁŽ - Napište reportáž z výletu, dovolené, z vašeho města či obce. Autoři reportáží získají předplatné MF Dnes, anebo kvalitní LED svítilny. Pravidla soutěže najdete zde.  


 

Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Radek Otáhal
Pěkné prázdninové zabroušení do zoologie.
Alena Tollarová
Vando, broučí reportáž je povedená a fotky taky. Taky bych si s ním dokázala vyhrát, v ozdravovně jsem kdysi měla v krabičce kobylku a říkala jsem jí Kukulínek a přivezla jsem si ji dokonce až domů. Chudák kobylka.
VANDA Blaškovič
Vladko, ahoj ! To je fajn, že jsi zase zpátky ! Chyběla bys tady ! Určitě zastupuješ tu, jak bych to napsala.... Kavárnu íčka..:)..aby ne...:))...již se těším na Tvoje další články! Ty jsi tady již od r. 2012 ?? Dobrá práce! Ahoj! Vanda.
Vladka Steinová
Nádherný článek doplněný překrásnými fotkami.Vanda může psát z každé oblasti lidského i hmyzího bytí.Navíc článek nepostrádá vtip a optimistické pojetí.Pěkné dny, milá Vando !!!
VANDA Blaškovič
Přejeme krásné ráno, lidičky !...:)) Prosím, pokud budete mít ještě čas, podívejte se na fotografii, jak tesařík pije z mušličky. Uvidíte, jak při pití dělal vlny! On pil jako pejsek! V životě jsem to u brouka neviděla. A vypil najednou tu vodu z celé mušličky. Neuvěřitelné! Ahoj, všechny moc zdravíme a děkujeme oba za sympatie..:) Hlásíme, vedro opět na obzoru.
Jitka Chodorová
Vando tleskám, jsi opravdu dobrá, ale o tom jsem nikdy nepochybovala, fotky nádherné a příběh lidský a vtipný. Hezké léto tobě, ale i tvému chráněnci Arimia maschata. Ahoj!
Eva Mužíková
Nádherné fotky, broučkovo vyprávění vtipné,milé....
Jana Šenbergerová
Vtipné, čtivé, pěkné pro oko. Zdá se, že laťka je pořádně vysoko. :-) Zdravím Hvar z dešťěm skrápěných Hor.
Lubomír Müller
Radost číst, Vando. Čapkovské Ze života hmyzu a navrch potřebný optimismus pohledu páně tesaříka. Pefekt!
Libor Farský
To je miloučké počteníčko...Vando, studovala jsi přece, stejně jako já, fakultu stavební. Jak poznáš tesaříka? Nevzpomínám si, že bychom to v nějakém předmětu probírali. Že by v DKK ? (Dřevěné a kovové konstrukce). :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%