Pozvánka na vycházku: Lipnické lomy
FOTO: autorka

Pozvánka na vycházku: Lipnické lomy

21. 7. 2016

Muzeum A. Hrdličky v Humpolci pořádá několikrát do roka komentované vycházky po okolí. Tentokrát vybralo lipnické lomy. Takové pozvánce se nedá odolat.

Na malém náměstí v Lipnici nad Sázavou jsme se sešli včas. Vedoucí výpravy nás seznámila s historií hradu a všichni pokračovali po úzké cestě pod hradem k lomům. Krásné výhledy do kraje nám byly odměnou.

Bretschneidrovo ucho (nazvané podle tajného policisty z Haškova románu Dobrý voják Švejk) bylo první zastavení. Jak nám řekla další ,,žena akce“, tak ho vytesala parta mladých kameníků pod vedením Radomíra Dvořáka v r. 2005 za 3 měsíce. Dále Ústa pravdy vznikla o rok později a další rok ještě do třetice Zlaté oči, které vytesal R.Dvořák sám.To jsou díla Památníku odposlechu.

Čekal nás návrat, a tak ještě nakouknutí k lomu č.4 - největšímu a nejkrásnějšímu lomu. Teď už jen stoupání mezi domy ku hradu a návštěva starého hřbitova s památníkem padlým vojákům, obětem války a hrobem J. Haška.

Hrad s vlajkou nás nalákal. Vešli jsme a mohli se projít Trčkovským palácem, po hradní vyhlídce, ochozu věže Samson nebo nakouknout do sklepení. V poslední době byly opraveny střechy hradu a stále se zde pracuje na obnově. Příští víkend bude hrad uzavřen. Filmaři zde budou natáčet pohádku.

Pojďte se podívat a projít se mnou: zde jsou fotky, jak jsme se měli. Počasí nám přálo a já moc děkuji muzeu za hezky prožité odpoledne.

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Ráda jsem se zase podívala na Lipnické lomy. Děkuji za hezkou vzpomínku.
Eva Balúchová
Krásná vycházka a príma nápad.Musím to vedení našeho muzea taky navrhnout.
Olga Štolbová
Maruško díky. Také se mě vrátily vzpomínky na senzační předloňské setkání. Je ten tvůj kraj krásný a je pořád co objevovat. Fotky prima, některá místa jsme viděly také na "vlastní oči". *****
Lidmila Nejedlá
Tolik fotek! Ty jsi borec, Maruško. A já díky Tobě znám Lipnické lomy. Díky.
Alena Tollarová
Maruško, Lipnice je jeden ze známých hradů, kde jsem nikdy nebyla a ráda bych ho stihla. A ty lomy resp. kamenické práce v nich jsou opravdu zajímavé.
Marie Novotná
Jsem ráda,že se lomy líbí.I já ráda vzpomínám.Děkuji.
Alena Várošová
Moc krásná procházka v místech,kde jsem nikdy nwbyla.Krásné a neobvyklé fotky.
Elena Valeriánová
Teda jo! Tam bych se vydala hned. Krásné fotky. U nás jsou taky lomy, ale nikde žádné ucho, oči, ústa.
Marie Seitlová
Maruško krásnou procházku jsem si znovu s Tebou prošla. Moc na první setkání vzpomínám, krásně jste nás z Jaruškou provedli vašim krajem. Krásné fotky i video, dííííííííííííííky.
Květoslava HOUDKOVÁ
Ahoj Soňo - objevíš se taky v Českém ráji? Jarmila tentokrát ne - bude zase v "širém světě" ( ona má totiž doma na židli určitě ježka). Já zase mám - od vnuka - zakázáno jezdit na trojkolce přes ježky (za 2 r. jsem 3x píchla a on mi vždy opravuje!)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...