Rodinný výlet na Francovu Lhotu
FOTO: autorka

Rodinný výlet na Francovu Lhotu

21. 7. 2016

Co s načatým dnem? Tato otázka u nás padla v sobotu ráno dne 9.7.2016. Výlet a hlavně být celý den v přírodě. Na internetu jsme hledali místo, které neznáme a je relativně blízko našeho domova. Vybrali jsme Čubův kopec v Beskydech. Naše pozvání na výlet přijala dcera s rodinou, za místo setkání jsme zvolili Francovu Lhotu. 

Francova Lhota leží v jižní části vsetínského okresu na horním toku řeky Senice v nadmořské výšce 490 m. Skládá se z místní části Francova Lhota a Pulčín /přírodní reservace Pulčínské skály/ a žije zde asi 1600 obyvatel. Ve vesnici jsme si prohlédli kostel sv. Štěpána Uherského z roku 1787 a jeho okolí, pořídili několik záběrů a vydali se na Čubův kopec. Cesta vedla nejdříve po asfaltové cestě, šli jsme kolem památného stromu Kobzova lípa a pokračovali po lesní cestě.       

Na Čubově kopci v nadmořské výšce 720 m je postavena rozhledna, jejíž tvar připomíná valašský klobouk „lepák“a je vysoká 16 metrů. Po zdolání 58 schodů jsme se ocitli na horním patře rozhledny a rozhlíželi se po vrcholech Javorníků, Vizovické vrchoviny, Bílých Karpat, Velké a Malé Fatry. Orientovali jsme se podle mapek umístěných po obvodu rozhledny.

Zpáteční cesta se změnila na orientační cvičení. Šli jsme po modré turistické značce a zaujala nás odbočka na studánku. Tu jsme našli snadno, osvěžili jsme se a pokračovali po cestě, která však nebyla značená. Ta úleva, když jsme vyšli z lesa a uviděli Francovu Lhotu, kde jsme měli zaparkovaná auta. Do vesnice jsme scházeli po pokosené louce, vnuci hráli kopanou /fotbalový míč nesl celou trasu jejich tatínek/ a dospěláci si vychutnávali přírodu bez stožárů a drátů. Ušli jsme asi 6 km a poznali další krásnou část Beskyd. Následoval oběd v restauraci, rozloučení a odjezd do našich domovů.

Rodinný výlet byl zakončen SMS-zprávou od dcery: „Jsme doma, kluci hned usnuli“.   

cestování fotografování naše tipy
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Aničko, ta rozhledna se mi moc líbí, hned bych si tam vyšlápla! Ale jak se znám, tak bych dorazila na druhý konec republiky a byla by mlha nebo tak něco a neviděla bych si ani na špičku nosu. Ještě že Tě máme, jako bych tam byla.
Alena Várošová
Obdivuji lidi,kteří milují a jezdí za turistikou po celém česku,světě.Moc krásný článek a jako vždy super fotky.
Alena Vávrová
To se mi opravdu moc líbí, takhle s každým výletovat!! Všude je tak krásně! Znám z netu jen ty Pulčínské skály, protože se na nich také tvoří ledopády, jako tady u nás na severu v Brtníkách (viz můj profil). Fotky prima. Také nahlížím do kostelů, pokud lze a lezu na rozhledny. 58 schodů, to je brnkačka ;-).
Naděžda Špásová
Aničko, hezké, stručné pozvání na výlet. Od nás je to docela daleko, ale třeba do těch vašich končin někdy zavítáme. Fotky taky moc pěkné. *****
Marie Novotná
Pro mne krásná neznámá.Díky za hezkou procházku.
Zuzana Pivcová
Krajina pro mě neznámá, ale krásná. A fotografie nápodobně!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.