Panenky v krojích
FOTO: autorka

Panenky v krojích

9. 8. 2016

Nedělní návštěva v Humpolci mne zavedla do muzea na výstavu krojovaných panenek z dílny Marie Žilové a Evy Jurmanové, byla krásná. Byly to panenky v krojích i z jiných zemí.

Obě autorky žijí v Novém Veselí nedaleko Žďáru nad Sázavou. Krojováním se zabývají asi 14 let. Paní Žilová šije a dcera vyšívá. Podle historických lidových krojů pak je zmenšují na panenky. Zhotovených mají víc než 200 krojaček různých velikostí. Stálá expozice panenek v pracovních krojích je na Slezskoostravském hradě v Ostravě. Všechny exponáty jsou ve skleněných vitrinách.

Tady jsou moje postřehy z výstavy.

 

 

 

hobby hračky
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Zdravím,Marie milá.mm
Alena Tollarová
To musí být pěkná piplačka ušít takový kroj, ale výsledek stojí určitě za to. Hezké, Maruško, ráda jsem si fotky prohlédla.
Marie Novotná
Jsem moc ráda,že se panenky líbí.V Humpolci ještě nejaky čas pobydou.Růženko,moc se těším na Tvoje krojované panenky.
Růžena Antlová
Panenky moje velká záliba pár krojovaných ve své sbírce taky mám . Moje sbírka panenek dosáhla na bod 230 kusů obklopují celý jeden pokoj - Vysvobodila jsem je ze zajetí krabic a tak jsou spokojené kdysi jsem vám svou sbírku představila a tak uvažuju že moji rozrostlou sbírku znovu nafotím a dám do placu
Zdenka Jírová
Oblékat panenky je velmi roztomilá práce. Když byly moje dcery malé, každé jsem připravila dětský kufříček plný oblečků na panenku, která k tomu patřila. Nebyly to kroje, ale módní oblečení vč. pletených svetříků. které jsem sama vyrobila. Hrály si s tím dlouho.
Jarmila Komberec Jakubcová
Krásné panenky - moje kamarádky se také podívaly a moc chválí. Dík
Zuzana Pivcová
To by se určitě líbilo Růžence Antlové, ale ta je nejspíš bude znát. Vltavotýnští Baráčníci, u nichž jsem byla předloni v létě na návštěvě, mají ve svých sbírkách také spoustu jihočeských krojů. Ale na figurínách, ne na panenkách.
Marie Seitlová
Ahoj Maruško, pěkná upoutávka na panenky. Hned jsem ji využila a zavolala kamarádce, aby koukla. Je také velkou sběratelkou panenek a dělá i výstavy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Obě sběratelky krásných panenek by měl znát i prezident Zeman? - v Novém Veselí má přeci chalupu a tráví zde dovolenou. Třeba by mu pohled na panenky byl příjemnou změnou namísto koukání do politických apod. "papírů".
Karel Boháček
Kroje velmi obdivuji, škoda, že poslední dobou než na děvčatech je vidíme více na panenkách. Jinak panenky moc nemusím/ ne že jsem kluk - hrával jsem si prý taky/, ale ve větších skupinách panenek cítím jejich energii - zde tedy ale kladnou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.