Prázdninová reportáž: Plnění Mého plánu
FOTO: autorka

Prázdninová reportáž: Plnění Mého plánu

15. 8. 2016

Na jaře letošního roku jsem v rámci soutěže Můj plán jakž takž popsala svoje představy o tom, co bych ráda v tomto roce podnikla (Můj plán - Na každé křižovatce vybrat správný směr). Mám za to, že právě probíhající soutěž Prázdninová reportáž je dobrou příležitostí k bilanci a k tomu, abych se s vámi podělila alespoň z malé zčásti o to, co se mi z plánu zatím podařilo splnit.

Nuže, podobně jako loni, i letos jsme se s manželem vypravili do Krkonoš. Penzion Fénix ve Vrchlabí nabízel 3 noci s plnou penzí za 800,- Kč na osobu a této nabídce se nedalo odolat. Penzion splnil vše co sliboval a má moje doporučení! Leží na břehu Labe, které tu je takovým Labíčkem - miminkem od Labe, které znám z domova. Asi 5 km proti jeho proudu je lyžařské středisko Žalý a lanovka na kopec jezdí i v létě. Žije to tu nejvíc asi v zimě, protože nás míjely vesměs prázdné sedačky. Ale já mám lanovky, a zvlášť ty sedačkové, v oblibě a jízdu jsem si patřičně vychutnala. Na vrcholu stojí kamenná rozhledna z roku 1892 a horská chata. Na rozhlednu jsem vystoupala, ale foťák jsem ani nevytáhla z kapsy, protože bych vám mohla předvést jedině tak šedou plochu. Stejně jako loni se mi ani letos pro nepřízeň počasí nepodařilo zdolat Sněžku. Ráno jsme totiž vždycky viděli modrou oblohu, kterou záhy vystřídala šedivá mračna. Moje plány, jak si pěkně po "kerkonošsku" pofotím, vzaly rychle za své.

Další lanovka zvaná Černohorský expres nás vyvezla z Janských Lázní na Černou horu. Jízda přes sloup č. 10 mi připomněla, jak jsem se dole před 4 roky šťastně drápala do svahu. Černé nízko letící mraky naznačovaly, že každou chvíli začne pršet, ale mě neodradily od toho, abych si aspoň neobešla Černohorské rašeliniště. Nakonec se docela vyčasilo a 3,5 km procházka po dřevěných lávkách vedoucích rašeliništěm plným kvetoucích rašeliníků se vydařila. Také tato vycházka má moje doporučení. Sněžka sice nesundala mrakovou čepici, ale ovečky zapózovaly a poslední lanovku směr dolů jsme stihli.

Poslední den jsme se vypravili kousek dál do vnitrozemí, a sice na Kuks. Ten jsem měla v plánu už dávno a přestože jsem viděla nespočet fotek, skutečnost daleko předčila moje očekávání. Pohled přes údolí od bývalých lázní na impozantní barokní stavbu založenou počátkem 18. století hrabětem Františkem Antonínem Šporkem a sloužící k odpočinku vysloužilých vojáků, je opravdu fascinující. Zážitek byl navíc ještě umocněný výkladem mladého průvodce, na kterém bylo vidět, že má svou práci rád. Součástí prohlídky byl i malý koncert hudebníků souboru SoliDeo na dobové hudební nástroje v kostele Nejsvětější Trojice. Originály soch Ctností a Neřestí od barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna jsou nyní v lapidáriu, tak říkajíc pod střechou. Venku na terase jsou umístěny jejich kopie. Kdybyste se na Kuks vypravili, nezapomeňte si udělat procházku přímo z Kuksu k baroknímu skvostu v přírodě - Betlému Matyáše Bernarda Brauna. Škoda, že tak úchvatné dílo hlodá zub času, jak jinak za pomoci vandalů. O tom svědčí uražené části soch. Je vidět, že se na Betlému záchranářsky pracuje, ale třeba taková Máří Magdaléna tam spí obrostlá mechem.

Ani o prázdninách nezapomínám na průběžné doplňování mé sbírky tabulí s neobvyklými názvy obcí a fotografií malých sakrálních staveb - božích muk a kapliček. Tak jsem byla v Pekle i v Ráji, v Betlémě. Zbožná, Vajglov, Dřevěnice, Železnice, Máslovice ... kozí sbírka se zatím rozrostla jen o Kozomín. Některé křížky a kapličky jsou úplně jednoduché, jiné jsou krásně opravené a ověnčené květinami. Před některými postojím v tichém obdivu a popřemýšlím o tom, co se v těch místech asi odehrálo.

Reportáž končím v době, kdy prázdniny nabírají stále rychlejší obrátky a spějí neomylně ke svému konci. Já však vím, že před sebou mám ještě dost zážitků. O tom však zase někdy příště.

 

PRÁZDNINOVÁ REPOTÁŽ - Napište reportáž z výletu, dovolené, z vašeho města či obce. Autoři reportáží získají předplatné MF Dnes, anebo kvalitní LED svítilny. Pravidla soutěže najdete zde.  

 

 

 

Můj příběh Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Milá Ali,čtu až teď a jsem velmi potěšena plněním Tvých plánů a samozřejmě reportáží.Vrchlabský zámek,stejně jako mechem obrostlá Maří Magdaléna a Ty v Kuksu jsou třešničky na Tvém prázdninovém dortu.Měj se hezky.mm
Zuzana Pivcová
Kéž by člověk uměl vždycky nabrat správný směr, hlavně na různých životních křižovatkách. Ale ona vlastně nevadí ani ta trocha bloudění. :-) Hezká reportáž a Tvé osobité fotky. A ty názvy obcí, to je dílo!!
Alena Tollarová
Děkuji vám všem za pěkná slova. Snad jen k posledním příspěvkům - vedle stávající sjezdovky na Černé hoře je vykácený kus lesa a je tam další sjezdovka. Krásný les za Vesnou, kde jsem sbírala houby, jsem nepoznala. Kácí se tam stromy a je prakticky neprostupný. Krakonoš a okna "mého pokoje" jsou na svém místě. Ájo, jestli máš nějaký vztah k jánkám, podívej se u mě na Moje poprvé v lázních - to je výhradně o jánkách. Kdo chcete vidět Kuks, jeďte a spojte to třeba se Zoo Dvůr Králové, kde je od loňska i lví safari.
Dagmar Bartušková
Álo, skvělá reportáž včetně fotografií. Za připomenutí "Jánek" neboli Janských Lázní, ve kterých jsem byla před třemi léty děkuji. Celý ten odstavec od Černohorského expresu - až po rašeliniště jsem opět intenzívně prožívala, i když jinou formou. Bylo tam nádherně! Díky!
Drahomíra Stínilová
Hezká krkonošská reportáž. Právě jsem se vrátila z Benecka a ráda si ji přečetla. Černou horu znám zimní i letní. V poslední době je tam krásně v létě, v zimě nespočet bezohledných lyžařů. Jinak se už dlouho chystáme na Kuks, ale času je málo.
Jaroslava Handlová
Je skvělé, že se Ti daří jet podle plánu. Krásné fotky dokumentují nespočet zajímavých míst, pěkná reportáž.
Soňa Prachfeldová
Aleno přeji |Ti nekonečné reportáže plné hezkých zážitků !
Zdenka Jírová
Výlet na Žalý a k "Labíčku" jsem před pár lety absolvovala také., když jsem byla na návštěvě ve Vrchlabí. Byl to hezký výlet.
Eva Balúchová
Jako vždy,kvalitní článek,kvalitní fotky.Při cestě lanovkou na Černou horu jsem si na tebe taky vzpoměla.Sněžku,Žaly a Kuks jsem loni taky navštívila,tak jsem si u fotek zavzpomínala.Věřím,že ještě do konce prázdnin toho stihnete hodně,tak doufám,že budeš v reportáži pokračovat.
Libor Farský
Moc pěkné pokoukáníčko i počteníčko, Alenko.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%