Tchýně
FOTO: autorka

Tchýně

16. 8. 2016

Kdo vůbec vymyslel a jak vzniklo to ošklivé slovo tchýně, pro maminku vašeho protějšku v manželství? Ten název je sám o sobě hrozný, ale proč se pro tuto osůbku ještě vymýšlí tolik odporných vtipů, které ji napadají a zesměšňují? Uvědomujete si vůbec, že toho vašeho a možná milovaného s láskou vychovala a vy, jestli budete mít děti, také se za pár let tchýní stanete?

Tchán většinou zůstává stranou a na toho se snad ani žádné vtipy nevymýšlejí. Většinou se zdá, že je to hodný, ušlápnutý mužíček, kterého usurpuje právě řečená tchýně. Tchýně je postrachem jak novomanželů, tak novomanželek. Proč? Vždyť pro vás určitě udělala co mohla. Pomohla vám vystrojit svatbu, věnovala vám co mohla a s láskou. Že vám chce trochu poradit abyste nedělali tolik chyb v soužití?

Také vám možná chce pomoci se starostmi o vaše děti? Proč si vlastně myslíte, že vám chce uškodit?

Dokud tchýně ještě vlastní tchána, je kvůli němu, (chudáčkovi), tolerována. Pokud zůstane sama, bez jeho opory, je odstrkována od veškerého vašeho života. Nechcete ani její pomoc, ani její rady. Posmíváte se jí za zády a chechtáte se každému vtipu, který ji ubližuje, který ji ztrapní a udělá z ní zlou semetriku.. 

Já vím, že to není vždycky a některé rodiny si tchýně považují a i s láskou ji říkají maminko. Napadlo mě to ale napsat, když jsem viděla televizní  ošklivou reklamu právě na řečenou tchýni. Kdo vám dává vůbec právo?

Né každá tchýně je úžasná, ale ani každá snacha a zeť nejsou zrovna ukázkou dokonalosti.

Tchýně po vašem opovržení se stává opuštěnou stařenkou. Její životní snažení je pryč a její nepotřebnost je jí stále opakována. Jak můžou vůbec děti zapomenout na její lásku  s  kterou je vychovala? Ona  ale  už vůbec nemá co do vašeho života mluvit. Ano je to život váš, ale ona byla na počátku toho vašeho života. Neubližujte ji!

Nejlépe by asi pro vás  některé bylo, všechny tchýně po vaši svatbě zahubit. Tím se její škodlivost úplně eliminuje a vy budete šťastně žít, dokud se tchýní nestanete. Tak hodně štěstí!

 

 

 

glosa rodina
Hodnocení:
(4.7 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
..nevím - nejsem tchýně, ale není to divné psát tchýně o tchýních, připadá mi to nějak alibistické. Psát by tu měly snachy a zeťáci. Definice : zlou tchýni mám doma a hodnou babičku na venkově, takže nic doma !
Soňa Prachfeldová
Jsem tchyně, ale nestěžuji si, každý žijem vlastním životem a když je zapotřebí pomůžem si navzájem. Znám ale i takové případy zde popisované a pak ty tchyně srdečně lituji, pokud si to nezaslouží A ta mladá bude též jednou tchyně a uvidí .
Blanka Hlobilová
Jsem dvojnásobná tchyně a ještě od narození blondýna. To na vysvětlenou. Moje tchyně je moc hodná a já se snažím mladým do ničeho nekecat! A vychází to. Víte, že z hlediska jazykozpytného je slovo tchyně spojenina slova tchoř a svině?
Naděžda Špásová
Měla jsem moc hodnou tchýni. Do ničeho nám nemluvila, občas pohlídala, prostě normál. Taky se snažím nechat mladé, ať si žijí po svém. Pravda, občas je to těžší, ale musí si to vyřešit oni, ne já.
Zdenka Jírová
Souhlasím s Vámi.
Helena Votíková
Moje tchyně byla ta maminka, která pro svého syna chtěla někoho lepšího a která dělala všechno nejlépe a měla snahu řídit i nás. (Tyto tchyně se asi zasloužily o vznik oněch nepěkných hlášek). To ale jen do té doby než jí její syn, řekl ať se do nás nemotá. Jako babička byla ale k nezaplacení. Já se snažím toho vyvarovat. S dětmi bydlíme všichni v jednom domě, zeťák mi říká křestním jménem, snacha babičko. Když přijdou na poradu, řeknu co si myslím a oni ať se rozhodnou dle svého uvážení. Svoje rady uvádím slovy: "myslím, že" a nebo "možná že" . A jinak slova tchyně/tchán, snacha/zeť se mi vůbec nelíbí.
Elena Valeriánová
Hanko a co chuděry blondýny?!
Libor Farský
Každopádně je to, Haničko, zajímavé téma. Já jsem žádnou tchýni neměl a i má žena zemřela brzy, takže se tchýní nestala. Já jsem sice tchánem, ale říká se mi prostě Libor. A to bych doporučoval i u žen, samotné slovo tchýně opravdu není zrovna libozvučné...
Hana Práglová
Jsem dvojnásobná tchýně skoro čtvrt století.Nemám snachy,ale zetě.A velice mě kdysi potěšilo,když jsem seděla v okruhu přátel jednoho z nich a on mě všem představil se slovy "To je moje panímáma"!!! Znělo to velice mile a příjemně...Má babička narozená v předminulém století mi kdysi říkávala-pamatuj si,že v očích jiných jsou tchýně vždycky hrozné!!! Ale jako babičky jsou zlato!!! Tato její slova mám vŕyta v paměti,protože mají dle mého názoru v sobě veliké moudro !!!
Hana Rypáčková
Jsem tak mírumilovný člověk, toleruji, nevnucuji se, jsem upřímná a nemám žádný problém se zeťáky a se snachami. Máme své domácnosti , je mi spíš líto, že nejsou blíž. Asi to vzniklo, když musely rodiny žít v malých bytech dohromady. Např. Homolkovi..Ta scéna, kdo jevíc - matka nebo manželka :-) Vtipy o nich jsou opravdu nevybíravé....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.