Nastává čas švestek, upečte si buďáky
FOTO: autorka

Nastává čas švestek, upečte si buďáky

20. 8. 2020

Švestky dozrávají. Je to skromné ovoce z rodu slivoň a čeledi růžovitých. Má ale i své krajové názvy, v Čechách slíva, ve Slezsku taky, navíc se jí tam řílká i slivka, nejzábavnější název je ale na Moravě - karlátko, kadlátko či trnka.

Ovoce konce léta, z kterého se dá vytvořit hodně dobrot. Chutnají jen tak, nejlépe utržené přímo ze stromu. Dají se zamrazit, sušit, kompotovat, super jsou povidla, která jsou jedním z typických českých pochoutek, ať již do buchet, koláčků, dobrá je kombinace s mákem. Taky nesmím ale zapomenout na slivovici, jejíž doména je především Valašsko, kudy teče, tudy léčí. Lipový čaj dochucený tímto destilátem zažene všechny neduhy světa.

Čerstvé pak mají taky hodně využití, rýžový nákyp, knedlíky z různých těst, odpalované, kynuté, tvarohové či bramborové, každý, jak má rád a je zvyklý. Skvělá je omáčka, ať již vánoční s mandlemi nebo jen tak třeba k vařenému hovězímu nebo jako dobrá ingredience v kombinaci se slaninou při úpravě pečených mas.

Pak taky různé druhy koláčů a já chci představit jeden, který je tak trošku specialitkou Kladenska, a to jsou buďáky. Nepátrala jsem, zda tento typ pečiva se peče i jinde, třeba i pod jiným názvem.

Co tedy jsou buďáky? Buchty plněné švestkami a mákem, pečou se odděleně na plechu, potírají se rozšlehaným vejcem a po upečení se potřou máslem a necukrují se. Jak si je upéct ? Stačí švestky, mák a odhodlání se do toho dát. Jak na to, tak přidávám svůj recept. Je na 40 kousků.

Na těsto budete potřebovat: 

4 žloutky
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1 polévková lžíce cukru krupice (krystal)
120 g másla
0,45 l mléka
0,6 kg hladké mouky (00)
kvasnice (půl kostky)
trošku soli (špetka)
hladká mouka na posypání válu

Náplň:
1 kg švestek vypeckovaných
200 g mletého máku, který smícháme s moučkovým cukrem, přidáme jeden vanilkový cukr a spaříme mlékem

Postup:

1.  Mléko ohřejeme na teplotu lidského těla ( cca 37 °C), dáme do něj krupicový cukr a kvasnice a rozšleháme a necháme zkynout ( musí šumět)

2.  Žloutky třeme s cukrem do pěny a pak přidáme rozpuštěné máslo a znovu třeme do pěny. 

3.  K vyšlehaným žloutkům s cukrem a máslem přidáme 0,4 kg hladké mouky, sůl a vše zalijeme mlékem s kvasnicemi

4.  Těsto do hladka vypracujeme a postupně přidáváme zbylou mouku, až je těsto dostatečně tuhé (těsto musí být hladké, jít od vařečky a „bublinkovat“ – tvořit puchýře)

5.  Necháme vykynout na teplém místě, přikryté utěrkou

6.  Dávkujeme polévkovou lžící na vál posypaný hladkou moukou, vytvarujeme kulaté placičky a plníme švestkami a mákem, zatočíme do kuličky, které klademe na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

7.  Pečeme v předem vyhřáté troubě při 190 °C do zlatova (cca  15-20 min.), po upečení potřeme rozpuštěným máslem.

Přeji dobrou chuť.

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Jů, to musí být dobrota! :-)
Soňa Prachfeldová
A já udělám zítra náš tradiční švestkový koláč. Mám ráda více ovoce, než těsta. Takže ní na ovocné často používám třené těsto.
Margita Melegova
Pamatuji si, ze kolegyne je kupovala na Bratri Synku a velice chvalila, psal se rok 1992, nekupovala jsem je u nas se peklo ve velkem, kynute testo na plech, svestky a drobenka s makem a skorici. Dnes uz plech nemusim ani vytahovat, staci pekacek na osm kousku.
Alena Tollarová
Ivano, taky jsem si párkrát na ni vzpomněla ... asi někde vaří a peče. Slívy se u nás říká takovým těm větším kulatým žlutým a tmavě červeným plodům. Buchty se švestkami jsem nezkoušela, ale právě sedím u koláčků z kynutého těsta se švestkami, nastal jejich čas :)
ivana kosťunová
Kam se poděla Helenka Hejduková ?
ivana kosťunová
Kam se poděla Helenka Hejduková ?
ivana kosťunová
Pekla jsem už minule, pustím se do nich včas. Sestra mi včera přivezla na ochutnání kynutý švestkový koláč s mákem a politý máslem- byla to velká dobrota a dle mého názoru taková snadnější verze buďáků.
Růžena Marková
Karlátka nebo taky kadlátka se říká nebo říkalo švestkám i v Orlických Horách, aspoň když jsem byla malá. Je škoda, že se na místní pojmenování zapomíná. Nářečí v České republice je hodně a rozlišovala jednotlivá místa místa . Recept je zajímavý, s mákem jsem je ještě nedělala Jednotlivě ano, ale dá mák a kadle dohromady mě nenapadlo. To vyzkouším.
Eva Flachsová
Tento konkrétní recept na buchty neznám.Ale maminka dělávala koláče s mákem a švestkami,já peču též.Možná zkusím udělat toto ve variantě závinu.Švestky mák se krásně snoubí,například švestkové knedlíky s mákem...Zvolila bych u knedlíků švestkových bramborové těsto..Ted mám zrovna hubnoucí období,daří se mi.Nemohu nic kde je mouka,cukr.Tak jedině že upeču manželovi...
Dana Puchalská
Zajímavý recept.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.