2. ročník Berounské akademie
Ilustrační foto: autorka

2. ročník Berounské akademie

18. 9. 2016

Letos se mně podařilo přihlásit včas, a tak jsem se stala "studentkou" Berounské akademie. Ve čtvrtek 8. září jsme měli první přednášku v kostele Sv.Jakuba, zahajoval lektor Ing. Jaromír Kubů - kastelán hradu Karlštejn.

2. ročník akademie má v první části programu téma, které se týká našeho regionu - 700 let od narození českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV. Dalšími lektory budou : akademická malířka Zita Grohmannová - restaurátorka obrazů Mistra Theodorika z kaple Sv.Kříže na Karlštejně a Mgr. Jaroslav Sojka - správce památek Pražského hradu, který se bude věnovat období karolínské architektury.

Tři jarní přednášky budou patřit Doc. Janu Anderskovi, CSc. z katedry biologie a environmentálních studií UK na téma Člověk a chráněná migrující zvířata: vlk, medvěd, rys, los a další zvířata.

Letní výjezdní přednášky budou patřit geologovi Ing. Michalu Hejnovi - vydáme se na zajímavá místa jednoho z největších lomů ve střední Evropě, velkolomu Čertovy schody.

Od pana kastelána jsme si vyslechli plno zajímavostí o hradu Karlštejn, seznámil nás s probíhajícimi i chystanými akcemi. Návštěvnost hradu velice stoupla, stále je velmi vyhledávaný našimi  návštěvníky, ale i cizinci. Průběh přednášky byl vhodně doplněn několika hudebními ukázkami středověkých mistrů  - preludium J.S.Bacha, v podání Jakuba Petřvaldského.

Jako bonus pro účastníky Berounské akademie jsme dostali ZDARMA vstup na výstavu na Karlštejně /po předložení průkazky posluchače akademie. Zahajovací přednáška byla velmi příjemná a poučná. Další přednášky se budou konat obvykle první čtvrtek v měsíci, kromě prosince.

Těším se, že budu moci rozšířit své znalosti a dozvím se nové věci.

 

(časem dodám další fotky do své galerie)

univerzita zábava
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Jituško, ať se Ti na BA líbí a rozšíříš své znalosti. U nás v Toužimi je už několikátý ročník VU3V, vždy dva kurzy za sebou a docela hojně navštěvované :-)
Dana Kolářová
Paní Jitko, děkuji za zájem a knížku můžete koupit na této adrese http://www.stahuj-knihy.cz/stahujknihy/eshop/0/3/5/723-Kolarova-Danuse-Pohadky-pro-Adelku
Jitka Valachovičová
Paní Dano, prosím, ráda bych koupila knížku pohádek pro své vnučky....ještě jsou někde v prodeji? - díky za informaci*
Dana Kolářová
Zajímavé, těším se na další informace a fotky. Přeji hezké zážitky.
Libor Farský
Jituško, budu se těšit na další reportáže a fotky. Zejména Karlštejn miluju - až tak, že jsem se tam ženil.
Hana Rypáčková
Taky Jana A. znám, je písečák a původně myslivec- hrozně úspěchů dosáhl v přírodních vědách...Tak ti ty jarní kurzy závidím....Doufám, že budeš slovem a obrazem informovat. Těším se.
Zuzana Pivcová
Myslím, Jituš, že Doc. Andreska, který vám bude přednášet, by mohl být můj bývalý žáček němčinář(už jako kluk byl velký vědec), který jezdil do jazykovky v ČB z Hluboké. :-)
Zuzana Pivcová
Beroun je určitě město na úrovni. Svědčí o tom nejen různé pořádané kulturní akce, ale i Muzeum Českého krasu. Jezdím tam ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%