Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Ilustrační foto: pinterest.com

Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek

19. 9. 2016

Knihovna města Hradce Králové zahajuje v druhé polovině září na svých pobočkách pro čtenáře i nečtenáře z řad seniorů další ročník rozmanitých zábavných cvičení rozvíjejících logické myšlení, jazykové dovednosti, posilující paměť a schopnost koncentrace. Tyto lekce jsou pro všechny seniory, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost.

Lektorkou je Mgr. Hana Striová. Na pobočce Nový Hradec Králové, kterou navštěvuji jako čtenářka a která byla také 28 let mým působištěm, než jsem odešla do důchodu (pracovala jsem zde ve funkci knihovnice v dětském oddělení a vedoucí pobočky), máme ale ještě malou specialitu, o které se chci zmínit. Nevím ani vlastně, jak ten nápad vznikl, ale nejspíš se zrodil v hlavě jedné z návštěvnic lekcí tréninku paměti, ta jej šířila dál mezi své přítelkyně a netrvalo to ani tak dlouho a vznikla další jakási „soukromá“ skupinka, která si kladla náročnější cíle. Prostě jim připadalo, že mají na víc a vyzkouší něco náročnějšího.

I pro mne to byla výzva a ráda jsem se k nim přidala, abych si to vyzkoušela a mohla si říci, že na tom s pamětí ještě nejsem tak zle. A tak se scházíme jednou měsíčně v počtu 12 osob ve věku 60 až 90 let ještě mimo oficiální cyklus. Vůdčí osobou, která pro nás dobrovolně a zcela nezištně připravuje nejrůznější testy a úkoly, je bývalá pracovnice soudu JUDr. Jiřina Šiklová, studující university třetího věku. Ale nejenom ona, také my ostatní můžeme přispět svou troškou do mlýna a připravit nějaký úkol, který pak ve skupině řešíme.

V současné době existuje řada šikovných knížek, z nichž se dá čerpat. Kdyby to někoho z vás zajímalo, v závěru článku předkládám seznam. Musím napsat popravdě, že nás to všechny náramně baví. Samozřejmě se potvrzuje pravidlo, že nikdo není dokonalý a každý tak trochu v něčem „plave“, ale bereme to s humorem, který přitom nemůže chybět.

Abyste si dokázali naše sezení představit, přidávám několik úkolů, které si můžete (ale také nemusíte) sami vyzkoušet .

Úkol logicko-matematický:

Jaké číslo bude následovat?
a/ 15  30  60  120  240  …
b/ 78923   7892   789   …
c/ 162   54   18   6   …
d/ 403   422   441   460   …

Úkol gramatický:
S háčkem a bez háčku
(vzor: domácí spotřebič – zvířecí noha´=  pračka-pracka)

a/ nádobka – peněžní ústav
b/ tekutý extrakt – co následuje po provinění
c/ mořská ryba – souvislá řada
d/ kouzla – útržky
e/ části skeletu obratlovců - přechod pro chodce

Seznam doporučené literatury:

Navarro, Angels: Cvičení paměti. Praha, Ikar 2015
Šnajdrová, Lenka: Jak si zlepšit paměť a koncentraci. Praha, Grada 2016
Lair, Sylvie: Trénink paměti. Praha, Portál 1999
Suchá, Jitka: Trénink paměti pro každý věk. Praha, Portál 2008
Preiss, Marek: Trénování paměti a poznávacích schopností. Praha, Grada 2009

Obrázky, které jsem vytvořila, představují známá přísloví. Určitě je poznáte.

mozek paměť
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Ano, tak to asi bude. Já jsem to vnímala jako prevenci, proto se mi to zdálo zbytečné. Nedávno jsem kdesi četla, že už je objeven lék, který rozpouští chemické usazeniny na mozku způsobujiící alzheimrovu chorobu. Je to ještě asi ve stadiu různých těch testů, ale mám naději, že až se u mě projeví první příznaky, bude to už léčitelné.:))
Eva Komínová
Paní Ivo, pokud si myslíte, že to nepotřebujete, pak je s vaší pamětí asi všechno vpořádku. Kurzy navštěvují lidé, kteří si začínají uvědomovat občasné výpadky paměti a hledají způsob, jak tomu zabránit. Jde o to, že si lidé uvědomí, že tyto metody existují a jsou účinné.
ivana kosťunová
Nevím, nejsem tomu příliš nakloněna, zdá se mi to příliš jednostranné. Mozek si trénuji každodenním řešením různorodých problémů, vyhodnocováním různých situací, událostí, četbou. Křižovky neluštím, ale vyplňuji, to mi nic nepřináší, a že bych po celodenní práci s čísly sedla ke stolu a luštila Sudoku, to vypadá jak zlý sen. Má to možná smysl, když mozek přestává fungovat, je to způsob, jak ho přinutit. Nicméně paní Šiklové si velmi vážím.
Jiří Libánský
Pohybem hmoty v prostoru vzniká čas. Když se snažím najít jednoduchou a přitom výstižnou teorii, která by tento jev popisovala z kvantitativního hlediska, tak jsem potom rád, že můžu chvíli na nic nemyslet, tupě zírat do ohně a poslouchat jeho praskání nebo cvrdlikání ptáků. Nedovedu si představit, že bych místo toho řešil, jaké číslo bude následovat v nějaké algoritmické číselné řadě. Jistě je to individuální. Prostě můj mozek není tak výkonný. Když dluho pracuje na nějakých náročných problémech, začíná selhávat a začne produkovat nesmysly. Proto zaměstnávat ho ještě planými úkoly a udržovat ho stále v plném výkonu mi připadá neúčelné a kontraproduktivní.
Libor Farský
Škoda, že jsem si to musel vyzkoušet sám, bez společnosti. A zas tak nesmyslné mi to nepřipadá. Na podobném principu je postavena i řada testů IQ, tedy na logickém myšlení, byť jsou úlohy složitější. Ale o to víc zábavnější.
Eva Komínová
Pane Jiří, s tím nesouhlasím. Když něco netrénujeme, tak to ochabne a zleniví. A to platí nejen o mozku.
Zdenka Jírová
Na co si šetřit mozek? V hrobě se bude šetřit dostatečně.Mozek je orgán jako každý jiný, který, když není používán a procvičován, zakrňuje. Už Jan Neruda ve své básni píše :" kdo chvíli stál, už stojí opodál".Tím samozřejmě mluvil o myšlení člověka.
Zdenka Jírová
U nás žádný podobný kurz pro seniora neprobíhá, ale já dostala od dětí knihu Procvičte si mozek aneb Jak si v každém věku udržet čilou paměť Je to velká kniha, snad ji do snrti zvládnu celou. Jinak mohu doporučit nejrůznější znalostní nebo inteligenční testy i s výpočtem Vašeho IQ na intrnetu, stačí do hledáčku zadat testy a objeví se Vám celý seznam všeho možného k výběru.
Jiří Libánský
Člověk by si měl mozek šetřit a ne si ho zbytečně opotřebovávat řešením nesmyslných úkolů. :-)
Hana Rypáčková
Dobrá činnost.Dostávám i mailem a ráda luštím.To jde, ale vzpomenout si, kde mám auto, když parkuji různě.....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.