Milujeme se a máme sex. Proč se tak divíte?
Ilustrační foto: ingimage.com

Milujeme se a máme sex. Proč se tak divíte?

17. 9. 2016

Také jste si jako malí mysleli, že lidé po padesátce jsou stařenky a staříci, kteří sedí v parku, v jedné ruce hůl a druhou krmí ptáčky? Teď si s úsměvem můžeme říct, jak vzdálené od reality byly naše představy. Stačí se podívat, kdo řídí firmy, banky, kdo se okolo nás prohání na kole či svižně pochoduje s batůžkem na zádech… Někteří hole opravdu mají, ale ty na Nordic walking.

Je skvělé, že dnešní doba nabízí takové množství příležitostí, a to bez rozdílu všem. Záleží jen na povaze každého z nás a chuti užívat si života co nejdéle to jde. A sexuální potěšení k tomu neodmyslitelně patří.  Jedinou zábranou mohou být zdravotní problémy a fyzická kondice, ale mnohé z nich se dají s úspěchem řešit.

Dobré rady pro ženy
Nejčastějším problémem žen při sexu ve vyšším věku je atrofie a nedostatečné zvlhčení vaginální sliznice, což může milování opravdu znepříjemnit. Mohou vzniknout drobná poranění, pálení, citlivost, podráždění, zánět nebo i krvácení a bolest v poševní oblasti.
Gynekolog MUDr. Jindřich Čihák uvádí jako hlavní příčinu těchto změn poševní sliznice: změny hladin hormonů v období přechodu a úbytek ženských pohlavních hormonů, zejména estrogenů.

Jedná se o velmi intimní problém a mnoho žen se ostýchá o něm hovořit, neboť jim to připadá obtížné a trapné. Ale není třeba se znepokojovat. Je to přirozený jev a během svého života se s ním setká každá žena ve vyšším věku. V tomto období lékaři běžně doporučují používat různé gely pro poševní zvlhčení, které zmírňují nepříjemné pocity a ulevují od podráždění. Vysychání poševní sliznice může některým ženám v přechodovém věku zmírnit hormonální substituční terapie. I když ta nevyhovuje všem a není vhodná ve všech případech.

A pokud se ženy nevyznají ve vaginálních gelech, je dobrou radou sledovat jejich složení. Existují gely s přísadou různých olejů, přírodními látkami a jinými zvláčňujícími prostředky. Jednou z nejúčinnějších složek je kyselina hyaluronová, která vytváří v kombinaci s vlhkým sekretem sliznice ochranný gelový povlak. „S kyselinou hyaluronovou se stále častěji setkáváme v gynekologii při odstraňování nebo prevenci vaginálních potíží, jako jsou suchost sliznice, její podráždění, svědění, či nepříjemné až bolestivé pocity při sexu. Kyselina hyaluronová je schopna na sebe vázat vodu a přispívat tak k optimální hydrataci tkáně“, vysvětluje MUDr. Jiří Slíva, PhD. Z Ústavu farmakologie 3. LF UK v Praze.

Když si chtějí ženy koupit opravdu kvalitní a účinný vaginální gel, měl by ještě obsahovat kyselinu mléčnou, která zajišťuje kyselé prostředí pochvy a zabraňuje množení patogenních - nepřátelských mikroorganismů (kvasinek a některých bakterií). Aplikace těchto přípravků je vhodná i po návštěvě bazénů a koupališť. Gely se prodávají v lékárnách, drogeriích, ale i na internetu, kde si je mohou objednat i ostýchavější ženy.

Dobré rady pro muže
Výskyt poruch erekce se zvyšuje s věkem, zejména u mužů po čtyřicítce. Prolínají se u nich vlivy biologické, psychické, partnerské a sociální. Mnoho problémů vyřeší hlava, a pokud ta nestačí, je nejlepším řešením navštívit lékaře. Cíleně vedená psychoterapie dokáže zázraky, především pokud při léčbě spolupracuje partnerka. Lékař může předepsat, po řádném vyšetření, i vhodnou medikamentózní léčbu, která se užívá dlouhodobě, ale i léky k příležitostnému užití. Určitě všichni znají modrou pilulku, ale existují i jiné se stejnými účinky. Fungování různých přírodních produktů a potravinových doplňků však odborníci zpochybňují. K dispozici jsou rovněž endoprotézy a podtlakové erektory, lékaři vám určitě poradí.

Mnoho sexuálních problémů pramení z disharmonie partnerského soužití. Proto je nejlepším lékem dobrá nálada a pochopení pro partnera. Život je přece krásný i v pozdějším věku!

vztahy a sex zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
U nás je to tím horší, že manželka jako dlouhodobá onkologická pacientka je bez jednoho prsu a vagina se už nezvlhčuje. Přesto žijeme plnohodnotný sexuální život a dokážeme si udělat radost a vyhovět si. Spíše často se překvapíme intenzivnějším prožitím a zážitkem.
Roman Procházka
Na toto téma mohu říci jedno. Milování sex není jen o tom hups, ááách, a dobrou noc. Je to o souhře těl, mysli a duše dvou. Někdy pusa, přitulení a chvíle v objetí dá víc jak hodina sexu. Ovšem když je s kým. Je to i o fantazii, nápadu atd. A když jsou šikovné ručky, tak si i ten dole muže postavit hlavu jak chce, a výsledek je zaručen. Ohledně modrých tabletek, kdysi jsem s hecu jednu dostal, a večer vzal. Takovou ospalost co mně přepadla a únavu jsem neměl už dlouho. A výsledek? Málem jsem usnul v koupelně a NIC. Spal jak miminko.
Jana Šenbergerová
Tak to já se divím. Ještě před deseti lety jsem si myslela, že je to pro mě uzavřená kapitola, ale s novým vztahem se otevřely nové možnosti a teď s partnerem doháníme, co jsme oba zameškali. A je to krásné, mít s kým zažít vrcholy i pády z nich. Já nejsem jeptiška, on není mnich. :-)
Alena Tollarová
Jestli se někdo diví, tak já to teda nejsem.
Dagmar Bartušková
Tak to jsem zvědavá na reakce, pokud ještě nějaké budou. Muži mne pořád vzrušují.
Karel Boháček
Kdo maže ten jede a vzájemné porozumění, nám to funguje.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.