Negramotnost
Ilustrační foto: pixabay.com

Negramotnost

1. 10. 2016

Úspěšně proti negramotnosti začala bojovat už Marie Terezie v mocnářství. Nařídila povinnou základní školní docházku všem dětem! Jak se to po staletí dařilo, nemohu posoudit. Teď máme 21. století, přesto jsem dnes ráno žasl.

Dole v krámě působí usměvavý klidný a slušný vietnamský prodavač. Dnes ráno hlasitě česky moc nadával práce chtivému zásobovači, až mu hlas hněvem a hrůzou přeskakoval do falzetu!

Omšelý zásobovač pečiva z pražských pekáren mu přivezl zboží až o dvě hodiny později! Pro prodavače potravin je to katastrofální situace! Vietnamec volal o situaci do pekáren, ty mu neprodané a už ztvrdlé pečivo prý vezmou zpět, druhý den.

Dětem do školky to také dovezl pozdě a pomateně, ta je odmítla převzít!

Nového zásobovače určitě vybírala výběrová komise ve výběrovém řízení. Zájemce měl zdravotní průkaz i řidičský průkaz. Dále ho nezkoušeli, předpokládali, že je gramotný ve čtení českého textu a čísel na fakturách. To ale nedokázal, asi mu to ve škole moc nešlo. Přesto ho pekárny zaměstnaly jako řidiče a ranního zásobovače pekárenskými výrobky.

Cosi jsem si dlouho myslel o zbytečnosti lidského vzdělávání. Mýlil jsem se. I pro profesi zásobovače je dnes nutná znalost českého písma a číslic! 

Jsem z toho zděšen; a to už máme začátek 3. tisíciletí, uprostřed civilizované Evropy

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloš Nekvasil
Pane Libánský, cenzura bohužel nepovolila použít správné a výstižné slovo - Cikán. Tím je příhoda některým méně srozumitelná. Miloš Nekvasil
Jiří Libánský
Pane Nekvasile. Když můj kamarád rozjížděl večerku pod Karlákem , dělal jsem mu asi rok zásobovače. Také jsem se několikrát z různých důvodů zdržel a studenti jdoucí do školy a úředníci do práce se marně dožadovali svého obvyklého ještě teplého pečiva. Prostě se někde něco porouchá, něco vypadne, někdo něco poplete. To se stává. Ani moje celkem obstojná znalost čtení a základů českého pravopisu vzniklou situaci nedokázala řešit. Myslím, že dávat do souvislosti čas dodávky pečiva s gramotností postrádá smysl. Tím ovšem samozřejmě ztrácí smysl i celý tento článek. U některých lidí bych negramotnost celkem i uvítal.
Ilona Erika Kolář
Co s tím má společného gamotnost? Také nechápu co si mám představit pod výrazem "pozdě a pomateně."
ivana kosťunová
S tím se lze setkat ve všech možných oborech lidské činnosti. Někteří lidé totiž chtějí být zaměstnaní, ale nechtějí dělat. Je na nás, zda se s tím smíříme, či ne.
Libor Farský
Za tím bude zase nějaká kulišárna od pana Nekvasila, počkejme si, třeba vloží dodatek se svým typickým humorem. Negramotná osoba nemůže udělat řidičák, testy jsou písemné. :-)
Hana Šimková
Detektivka: Kde se asi ten negramotný tak zdržel?
Jarmila Komberec Jakubcová
Je fakt že po Praze v 5hodin ráno nejezdím. Vyjíždím po 8 hod. ranní a to je vždy hororová situace.
Miloš Nekvasil
Milé čtenářky, rozvážka pečiva začíná v 5 hodin ráno, to je Praha ještě liduprázdná. Gramotný se v ní může pohybovat stejně rychle jako negramotný. Miloš Nekvasil
Helena Votíková
Článek jsem četla 2x a nepochopila jsem, z čeho usuzujete, že zásobovač je negramotný. Co když to vůbec nebyla jeho chyba, že přijel pozdě. Pokud je to nadsázka, vtip tak dnes nejsem ve formě, moje chyba.
Jarmila Komberec Jakubcová
Omlouvám překlepy, psala jsem na tabletu a jak není celý text vidět, přehlédla jsem to. Děkuji za pochopení

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.