To je príma, být tak trochu starý
Ilustrační foto: ingimage.com

To je príma, být tak trochu starý

15. 8. 2020

Já vím, že stáří znamená úbytek sil a možností, zdravotní problémy, nedostatek peněz v peněžence a lidí kolem stolu. Že se můžeme bát toho či onoho a litovat, co jsme udělali anebo naopak neudělali atd. atd. Tak se na to podívejme z té lepší stránky. 

Nemusíme pracovat. Dostáváme důchod. Ovšemže je mnohem menší, než bychom si představovali, ale zase – je pravidelný. Stamiliony lidí na celém světě by si o tom mohly jen nechat zdát.

Nemusíme se strachovat o své malé děti. Jsou už velké, dospělé. Ovšemže nám na nich stále a bytostně záleží, avšak už je nesháníme, když je tři minuty nevidíme, a nemusíme dávat úzkostlivý pozor, když se chystají přejít ulici.

Nemusíme si dávat pozor na každé slovo. Ovšemže žijeme ve svobodné společnosti, a když na náměstí řeknu třeba, že politik XY je paroháč, tak se lidé jen útrpně usmějí a do vězení nejdu. To není tak špatné, mít svobodu. A to jsme navíc ve stáří osvobozeni od tlaku toho sebevědomého ňoumy (=nadřízeného) i samotného pracovního kolektivu, jsme prostě ještě o něco svobodnější než dříve.

Nemusíme pořád šetřit čas, můžeme se věnovat svým zálibám. Znám jednu seniorku, Jiřinku, a ta – bubnuje! Prostě si sedne za bicí soupravu v „dívčí“ kapele (ostatní jsou o generaci až dvě mladší) a už to frčí. … A my všichni – cestujeme, čteme knihy, luštíme sudoku a křížovky, popíjíme kafíčka, čučíme na bednu, chodíme na procházky, houpáme vnoučata na kolenou, pěstujeme mrkev a ředkvičky, stavíme modely – a ano, někteří se oddáváme erotickým hrám (jiným než ve dvaceti, ale copak se na ně těšíme méně?).

Jen cynici říkávají:

- Budeš víc číst, ale na konci stránky nebudeš vědět, o co na ní šlo.
- Obouvací lžíci budeš potřebovat metr dlouhou.
- Budeš mít moře zkušeností, ale žádné posluchače.
- Budeš mít moře času, ale žádný nápad, co s ním.
- Posadíš-li se někam na lavičku, aby ses kochal přírodou, usneš.
- Začnou ti říkat "pamětník" právě v době, kdy začneš zapomínat.
- Budeš mít brýle na blízko, na dálku, na šířku, bifokální, trifokální, multifokální a pak jedny s jednou nožičkou, kterými budeš konečně vidět.
- Strávíš hodně času v posteli - nikoliv kvůli odpočinku nebo radovánkám, ale protože se nebudeš moci zvednout.

Já bych si teda přál - kromě zdraví a dostatku vzduchu k dýchání a peněz k utrácení - určitě aspoň dobrou mysl a abych neztrácel svůj humor a svou tvořivost (mám-li je vůbec).

aktivní senioři stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Tak nějak věk neřeším, člověk je jen trochu opotřebovaný:-) Nefňukám a s příp. překážkami se peru dál, to je život.
Olga Štolbová
Oldřichu, moc prima článek, díky za něj. Bez všech těch nesnází a bolestí, které nás potkávají, by ten život nebyl tak krásný a úžasný. Čtu poprvé až dnes. *****
Libor Farský
Moc hezky formulované myšlenky, které nám také občas hlavou prolétnou.
Zdenka Jírová
Je to celkem pravdivý článek a člověk by si to stáří měl užít všemi způsoby, které ještě zvládne. Hlavně pořád neskuhrat a nenadávat na všechno, to je opravdu hrozné poslouchat.
Danuše Onderková
Také se mi článek líbí. Já si svůj věk ani nepřipouštím a pokud se mne někdo zeptá kolik mi je, tak raději řeknu rok narození, abych to nemusela počítat. Říká se, že člověk je tak starý na kolik se cítí. A já se na svůj věk opravdu necítím. Jitko nad koloběžkou jsem už také uvažovala. Tak ať ti to jezdí.
Alena Tollarová
No já si zatím říkám seniorka juniorka, takže je mi hej. Můžu všechno a nemusím nic. Kdo ví, co bude za pár let? Zatím o tom nepřemýšlím a článek je optimistický, tak co.
Lidmila Nejedlá
Nejsme staří, jsme jen starší, než jsme bývali...
ivana kosťunová
Nebudu nad svým věkem jásat, ale nevím, proč bych ho měla řešit ?
Jana Slavíková
Jsem ráda, že jsem (tak trochu) stará. Chodím po svých, vím, kde bydlím a trefím! Všechno ostatní se nějak zvládne. Důchod mi stačí na nájem, na chleba i na máslo. Na dvakrát týden u moře si vezmu z úspor. Ať nám to všem vydrží :-)
Zuzana Pivcová
No, já si v současnosti připadám jako ta v pohádce - oblečená, neoblečená. Tím chci říct, že sice žiji s vědomím, kolik mi je, ale zatím mě z toho nebere žádná úzkost. Zkrátka jdu pořád dál a hodně u mě dělá právě práce, které se zatím nějak nemíním vzdát, protože dělat chci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.