Vítězem krajských voleb je Babišovo Hnutí ANO
Tmavě modré kraje: Hnutí ANO, oranžové: ČSSD, světle modrý: SLK, žlutý: KDU-ČSL

Vítězem krajských voleb je Babišovo Hnutí ANO

8. 10. 2016

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše s velkým náskokem zvítězilo v krasjkých volbách, když získalo nejvíce hlasů v devíti z celkem třinácti krajů. Naopak propadla ČSSD, která ovládla pouze dva kraje a oproti minulému volebnímu období tak ztratí 7 krajů. Ve volbách dále uspělo KDU-ČSL (Zlínský kraj) a Starostové pro Liberecký kraj.

Celkem získalo Hnutí ANO v krajských volbách přes 21 procent hlasů, ČSSD 15 procent, KSČM 10 procent a ODS 9 procent hlasů voličů. Propadla TOP09 Miroslava Kalouska, které dalo hlas přes 3 procenta voličů.

Výsledky voleb jsou však jen prvním krokem k vládnutí stran v jednotlivých krajích. Důležité budou nyní povolební vyjednávání, na základě kterých se budou sestavovat krajské koalice. Jak upozorňují politologové, například některé poražené strany se mohou v krajích semknout proti vítěznému Hnutí ANO. A tak skutečné vítěze voleb a hejtmany v jednotlivých krajích budeme znát až za několik týdnů.

Hnutí ANO bylo nejúspěšnější také v prvním kole senátních voleb. Do druhého kola postoupilo celkem 14 kandidátů Babišova hnutí, po osmi kandidátech budou mít ve druhém kole ČSSD a KDU-ČSL.

Co říkáte volebním výsledkům vy? A jste spokojeni, jak dopadly volby ve vašem kraji?

politika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Připadá mi, že nikoho nezajímá, jakým způsobem přišel pan Babiš k tolika penězům. Ani jakým zázračným způsobem jeho Agrofert dokázal zvýšit meziroční zisk o 40%. Nevadí voličům, že za certifikát halal potravin platí jeho potravinářské firmy české obci muslimské velké částky, které jsou primárně určené na šíření islámu v naší zemi. Když prohlásí, že podnikatelé jsou všichni podvodníci a stačí si na ně došlápnout a bude na všechno peněz dost, je rázem miláčkem lidu. Řekl bych, že jen málo lidí se zajíma o to, kdo je vlastně Andrej Babiš.
Libuše Křapová
A já v tom s vámi naprosto souhlasím, paní Kosťunová. Jen jsem rozvedla jeho myšlenku, kterou, jak jsem postřehla, nejvíc zesměšňoval pan Kalousek. I pan Babiš mne už párkrát nadzvedl z křesla. Vždyť i to, že v lednu v průměru dostaneme 300 místo 200 kč jeho strana (nebo přímo on jako ministr? Teď sama nevím) schválil jen proto, že bylo těsně před volbami. Proto by nebylo dobře, ba přímo by to pro stát byla katastrofa, kdyby vláda byla jednobarevná. Tyto své příspěvky zde uveřejňuji jen jako svůj názor.
ivana kosťunová
Mě zase znepokojuje, že někteří pohlížejí na Babiše jako na spasitele. Obávám s, že budou zklamáni. Co takhle místo hledání spasitele spoléhat se více na sebe a na svůj zdravý rozum ?
Ladislav Vesecký
Paní Křapová děkuji za doplnění. Je uvedl jen zkráceně, holou pravdu. Ano, důchodci jsou bití od všech politických stran.
Libuše Křapová
On se ten Babišův výrok - že bude stát řídit jako firmu - hodně cituje. Většinou velmi výsměšně, opovržlivě. Firmy přece musí hledět na zisk, na zaměstnance, a do toho se nevejdou důchodci, matky samoživitelky, sociálně vyloučení a pod. Pan Vesecký mne teď přinutil se nad tím zamyslet hlouběji. Dobrá firma přece myslí na své důchodce, zve je na různé akce, výročí. Zaměstnává i matky samoživitelky, dává jim práci na zkrácenou dobu, pohyblivou pracovní dobu, práci z domu, zakládá firemní jesle. Dobrá firma vytváří či udržuje pracovní místa. Dobrá firma podporuje různé nadace a tím pomáhá i bezdomovcům a sociálně vyloučeným. Podporuje oddělení svého dalšího vývoje (vědu), vychovává si své odborníky (školství). Trestá ty, co se proviní, omezením různých benefitů či výpovědí. Samozřejmě nechci po státu, aby mne zval na svá výročí. Je to jen příměr. Mně stačí pravidelná valorizace důchodu bez hloupých porovnání, že tím důchodci okrádají mladé. Ale nad svou úvahou jsem si uvědomila, že stát by se opravdu měl řídit jako firma. Jako dobrá firma se spokojenými zaměstnanci, důchodci, mladou generací, která dostane svou šanci, sportovními kluby s pravidelné příspěvky..., asi nad tom něco bude.
Eva Krausová
Já spokojena zatím jsem. Ostatně vítězství Ano je jen důsledkem politiky TOP 09, papouškování p.Sobotky po celá léta toho stejného a není se co divit, že lid chce změnu. Otázka je, jak dlouho nám to "modré nebe" nad hlavou vydrží, protože jistě přijdou mraky, bouřky i blesky... Pan Babiš by neměl ztratit pokoru, jinak spadne do propadliště politických dějin stejně jako v minulosti ODS, nyní TOP 09 a ČSSD. Respektujme přání většiny, ač jsou tu mnohé nejasnosti, ať již s uprchlíky, s byty p.Bakaly pro uprchlíky a jejich dotování vládou aj. Čekala jsem ostatně, že si výše jmenované strany podřežou větev sami. Hon na p.Šlachtu, Ištvána, reorganizace policie, to je jen strach těch, co dosud vládli. Tak si držme palce.
Hana Rypáčková
V našem okrese tři větší města s malou účastí přehlasovala vesnice až 90 procentní....Ale Ano a Starostové získali a Soc. dem a Kom. ztráceli- takže uvidíme, co bude...
Ladislav Vesecký
Samozřejmě nebyly peníze
Ladislav Vesecký
Jedno je jisté. Za Babiše to aspoň funguje. Za Kalouska nebyli peníze na na nic, nic se nestavělo, škrtilo se a peníze nikde! Když škrtím, logický musím šetřit. Tak jedině Kalouse vše rozkradl a zadlužil republiku o dalších 850 miliard!
Oldřich Čepelka
Souhlas s Ivanou (jsem taky z LK). ANO jsem nevolil, ale souhlasím, že by se stát i kraj měl řídit jako firma - stejně racionálně, rozvážně a hospodárně. A ne rozhazovat cizí peníze a slibovat atd.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...