Šumí v nich moře
FOTO: Zuzana Pivcová

Šumí v nich moře

29. 10. 2016

Patřím k těm, kteří se často místo koupání procházejí po pláži s hlavou skloněnou a hledají nějaké suvenýry. Většinou to jsou jen malé, ale něčím zajímavé oblázky, jindy zcela běžné škeble, které se po uschnutí záhy rozpadnou. Ojediněle najdu pro mě vzácnější "úlovek", jakým je třeba trochu větší lastura nebo kousek korálu. Podotýkám však, že mými nalezišti byly až dosud pouze pláže Baltu, některých řeckých ostrovů a v posledních dvou letech pak i pláž v Durrës v Albánii.

Nepotápím se a neznám moře bohatá na podmořský život. O to více mě lákají exempláře, prodávané v obchodech a především pak vystavované pro veřejnost na speciálních výstavách. Už od loňska vím, že u nás  21 let existuje Český klub sběratelů lastur. Z několika zakládajících nadšenců se rozrostl asi na 200 nynějších členů. Ti nesbírají pouze lastury, ale zajímají se celkově o měkkýše, a to mořské, suchozemské a dokonce i fosilní, a o veškeré přírodniny z moře.

Již podruhé jsme se byly podívat na Mezinárodní výstavě lastur v Kulturním domě Ládví v Praze 8. Za celou zde vystavovanou krásu jsme jako seniorky zaplatily pouhých 30 Kč. A pro radost jsem si před odchodem koupila kraba poustevníka, který teď už trůní za sklem skříně spolu s mými dalšími mořskými přírodninami. Nejsem sběratelka, mám je pro radost a snad trochu i proto, abych v sobě utišila touhu po dálkách, končinách, kam se nikdy nepodívám.

Vydejte se teď se mnou na malou procházku výstavou a v teple domova poslouchejte, zda neslyšíte jako já šumění moře.

cestování moře
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květuše Pinkasová
... krásné povídání ... přimělo mne k rozbalení dvou stále zabalených pokladů. Milenin prozrazuje Galilejské jezero, Izrael, Mrtvé moře . Honza od Růženky /tak si nechává psát na účastnické listy u turistů - nelíbí se mu Ing. Blábol je z Prahy a bydlí 10 let střídavě v Bohumíně . Přivezlí mi 2 ,, kamínky " ze sopky Herrapi Jogjakarta Jáva - výbuch 2010 - zahynulo cca 60 lidí - píše a mám to stále v papírku hotel Artha ... opět balím ... Květinka
Alena Tollarová
Jak je vidět, sbírat se dá úplně všechno. Rozmanité lastury jsou krásné. Taky se loudávám po pláži a sbírám kamínky a škebličky. Doma je mám ve skleněné míse a přestože jsou maličké a jinak nezajímavé, pro mě svoje kouzlo mají a ráda se v nich přebírám.
Dana Kolářová
PS Moc hezké fotografie.
ivana kosťunová
také hromadím kamínky a lastury-v čirém průhledném skle je to pěkná dekorace.
Dana Kolářová
Byla to moc hezká procházka výstavou a v teple domova i s šuměním moře. Děkuji za příjemný zážitek.
Jiří Libánský
Člověk má možnost uvědomit si úžasnou rozmanitost přírody.
Helenka Vambleki
Nádherná podívaná, okamžitě jsem se octla u moře. Taky o něj vozím obdobné suvenýry přátelům/nenacházím ale takové obrovité kousky, tak přivážím jen malinké
Jana Šenbergerová
Krásně napsáno i nafoceno. Výstava by se mi určitě líbila. Takové milé dárečky z cest nám vozí přátelé.
Danuše Onderková
Zuzko, fotky jsou nádherné, věřím, že sis výstavu užila, musela to být nádhera. Já byla u moře asi ve 20, ještě jako vedoucí pionýru s ostatními vedoucími přes CKM, a jelikož jsem neplavec tak jsem také prohlížela pláže a zkoušela zda uslyším šumění moře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.