Vzpomínka na „babí léto“ v Rožnově pod Radhoštěm
FOTO: Jana Šenbergerová

Vzpomínka na „babí léto“ v Rožnově pod Radhoštěm

31. 10. 2016

K napsání tohoto článku mě inspiroval altánek ve Fotu dne. V Rožnově pod Radhoštěm bydlí moje kamarádka, která nás léta zvala na návštěvu, ale nějak se nedařilo ji uskutečnit. Až letos. Pobývali s manželem v Karlově Studánce a zavítali i k nám. Slovo dalo slovo, pozvání se opakovalo. Zbývalo jen ho uskutečnit. Po menších peripetiích jsme jednoho dne sbalili batohy a tradá do světa.

Zastihli jsme Rožnov ve stadiu rozkopanosti právě v místech, kterými jsme se museli dostat dál, proto jsme se nakonec rozhodli navštívit klidnější Skanzen.

Prošli jsme dřevěnou branou do Městského parku Hájnice a tam měli možnost prohlédnout si již zmiňovaný altánek, postát u jezírka s vodotryskem a spoustou kachen, které jsou příjemným zpestřením procházky především pro děti. Promenádu, tzv. Seichertův chodník, lemují nejen krásné letité stromy a lavičky, ale také cedule, které odkazují k rožnovskému lázeňství v 19. století. Nechybí tam ani socha Valacha v nadživotní velikosti, aby nikdo nebyl na pochybách, na čím území se nachází. Park se rozprostírá na levém břehu Rožnovské Bečvy a jeho největší atrakcí je Valašské muzeum v přírodě a jeho část zvaná "Dřevěné městečko".

Díky tomu, že bylo pozdní odpoledne ve všední den a prázdniny už skončily, ocitli jsme se v oáze klidu a měli možnost si prohlédnout a vyfotit všechno, co nás zaujalo, aniž bychom se museli prodírat davem návštěvníků. Byl hezký den a my se kochali pohledem na odkaz těch, co žili před námi.

Zvu vás k procházce Dřevěným městečkem. Nedaleko vstupu začneme tam, kde všichni jednou skončíme, na hřbitůvku, který obklopuje krásný dřevěný kostelík. Odpočívá tam řada známých osobností včetně zakladatelů skanzenu. V rámci Dušiček jim můžeme věnovat tichou vzpomínku.

cestování Česko
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
My se tam musíme vrátit, abychom konečně viděli i Mlýnskou dolinu. Tu už jsme nestihli. :-)
Alena Tollarová
Když jsem sem psala komentář, vůbec mě nenapadlo, že nebude trvat dlouho a do Rožnova se podívám a co máš, Jano, na fotkách, uvidím na vlastní oči.
Zuzana Pivcová
Vidíš, Jani, to bych si nevzpomněla, že jsem o Rožnově už kdysi četla. Tak aspoň jsem si to připomněla teď.
Jana Šenbergerová
Při hledání něčeho jiného jsem narazila na tento článek. Účastníci srazu si mohou porovnat, jak jsme to viděli my loni na podzim, a jak to viděli oni letos.
Alena Melicharová
Moc hezké, jak je krásně u nás.
Jana Šenbergerová
Mám radost, že moje vzpomínka vyvolala vzpomínky nejednoho z vás, bude inspirací k návštěvě, nebo jen tak potěšila. Doufám, že i my se tam vrátíme, abychom si prošli Mlýnskou dolinu a Valašskou dědinu.
Jiří Hudeček
Také jsem zde byl, ale to jsem byl ještě mladý a vyhledávali jsme jiné"objekty". Souhlasím se Zuzkou, že už samotné prohlížení fotek mi dělá dobře. Děkuji a je škoda ,že jako vy to máte daleko k nám, tak mi opačně. To myslím vzhledem k věku a zdravotnímu stavu.
Ladislav Vesecký
V Beskydech jsem ještě nebyl. musím se polepšit. Hezké.
Zdenka Jírová
V rožnovském skanzenu jsem byla na výletě se střední školou. Šly jsem přes Smrk, Tanečnici Radhošť až do Rožnova pěšky. Večer jsme padli únavou, ale ráno jsme šli zdolat skanzen. Byl to pěkný výlet, i po tech více nežv 50. létech na něj vzpomínám.
Marie Magdalena Klosová
Díky,Jani,za pěkný příspěvek o našem kraji.Mám to tam také ráda a zase se tam podívám nejspíše s vnuky.V Městečku jsou pravidelně různé akce s trhy,muzikou,frgály.Určitě o Vánocích,Adventu atd.mm

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.