Glosa: Opičení po "americku"
Ilustrační foto: pixabay.com

Glosa: Opičení po "americku"

9. 11. 2016

Lidé se opičí, protože to mají v povaze. Něco se mi líbí u druhého, chci to taky. .Starší brácha dělá toto a mladší se chce opičit. Teď mi to připadá podobné. Jsme malý stát, tedy menší brácha, a okolo nás jsou státy velké, tedy větší bráchové. Nejdříve jsme se opičili po Sovětském svazu, ale to bylo opičení nucené. Teď se docela nenuceně opičíme po Americe. Je to velká země, a tak chceme na ni dosáhnout. Je to přece velký brácha. Nejdříve jsme přijali hudbu, píseň, řeč. Mladí lidé hltají angličtinu a českou píseň už zazpívat neumějí. To totiž není "in". Všechny hudební soutěže v televizi se tím také řídí a my, starší lidé, co anglicky neumíme, koukáme, jak ty naše děti krásně zpívají, ale už jim vůbec nerozumíme. Na nás starších ale už vůbec nezáleží, hlavně, že jde mládí vpřed.

Přijali jsme, nebo vlastně ti mladí, svátek Valentýna. No nic, je to svátek lásky, tak se to dá prominout. Ale proč vlastně Valentýn? Byl přece krásný i 1. máj, svátek lásky. Je pravda, že se to  spojilo s komunistickým průvodem a bylo po parádě. Dobře, Valentýn dobrý, ale proč Halloween? Je hrůza, když  zmrzačené, zkrvavené (přestrojené) děti v dalších jiných strašných kostýmech chodí po domech, aby si vyžebraly nějaké cukroví. Nevím, co je to za pokrok pro nás, ale asi tomu už vážně nerozumím.

Už dávno jsme začali přijímat americké filmy, kde je plno krve, násilí a hnusu, že se na to dá dívat s velkým sebezapřením, nebo raději vůbec. Děti to ale hltají, a čím více násilí, tím lépe. Zdá se, že velký bratr až takový vzor není, ale malý bratr chce být zuby nehty stejný. U nás se točily krásné veselohry, chytré, vtipné. Ještě dnes, když se na ně díváme, se hodně nasmějeme (my staří). Přišly veselohry americké. Vtipné nejsou, chytré už vůbec ne, používají se sprostá slova, velice často se v nich zvrací, prdí, krká a prý je to hodně veselé. Naše filmy se začaly točit stejné. Nebudu je jmenovat, ale určitě jste na nějaký takový narazili. Mladí režiséři jsou nadějní, ale starý člověk už jenom žasne.

Bývali jsme přece národ malý, ale šikovný. A nebo to už neplatí?

glosa
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Tak si myslím paní Zdenko, že asi vy jediná jste mě pochopila. Děkuji.
Zdenka Jírová
Paní Šimková,já Vám rozumím a souhlasím s Vámi v tom, že se zbytečně opičíme po cizím a domácí "není v módě". Proto ale nezavrhuji poznávání cizích zemí i jejich mravů, ale jen " studijně", ne že bychom je převzali a vyřadili ty naše. Já zásadně nekupuji žádný výrobek se Santa Clausem a ostatními postavičkami z této legendy. U nás chodí vždy Ježíšek. Na Valentýna už jsem stará a sama si ráda zazpívám české písničky. Také jsem se divila názvu ČT , tuším se jmenoval Hledáme československé talenty nebo podobně a žádný zpěvák nezazpíval ani jednu píseň s českým nebo slovenským textem. Já mám hudbu velmi ráda, ale podobné pořady mě nebaví a nesleduji je. Také se mi nelíbí fantastické pohádky pro děti i dospělé,kde je tolik hrůzných triků, že Pohádky / neupravené/ bratří Grimů jsou jen slabým odvarem hrůzy. Každý na to ale musí asi přijít sám, snad i dnešní děti časem pochopí, že hrůza se nedá stupňovat do nekonečna a začne je bavit romantika. Jen mne mrzí, že se toho již nedočkáme.
Jarmila Komberec Jakubcová
V USA jsem několikrát byla a je rozdíl pokud se navštíví sever či středozápad nebo jih amerických států. Asi nám Evropanům je nejbližší sever a hlavní město NY. Osobně bych ale v této zemi žít nechtěla. Proto je nám americká kultura někdy trochu vzdálená. Třeba ze 100 TV kanálů jsem nenašla ani jeden, který by stál za sledování. Kromě CNN nesleduji žádný.
Marcela Pivcová
Paní Hano, snad je opravdu nejlepší rada, vybírat si z nabízeného jen to, co člověka zaujme v kladném slova smyslu, a tím ostatním se nezabývat - (bez ohledu na to, odkud a z které doby k nám nabídka dochází). Současné seriály, akční a katastrofické filmy nesleduji, senzace v Blesku nevyhledávám, ale ani staré české filmy mě nepobaví. Nikoho však za jiné názory neodsuzuji, ať si každý z kultury - nebo "kultury?" - tedy vybere, co jemu je vlastní. Já si vyberu přírodu, historii, umění, humor, který má smysl, hudbu... a písničky mohou být klidně anglické.
Jiří Libánský
Pravda je, že jím hůlkama. To ano. Ale třeba když vidím tradiční čínské divadlo, tak to už se snad víc bavím i při americkém katastrofickém filmu o obřích zmutovaných lidožravých motýlech. No , je to holt jejich folklór.
Naděžda Špásová
Taky si nenechám vnucovat něco, co nechci. Sleduji americké filmy, seriály a hudbu a abych pravdu řekla, kvalita je trochu někde jinde. Cizí svátky jsme nepřevzali, řešíme jen ty naše. Není všechno tak špatné, jak se jeví. A počkejte, až nám budou vnucovat vše čínské, to se nám po Americe bude stýkat.
Hana Šimková
Díky Alenko, už jsem na mysli klesla.
Alena Vávrová
Haničko, neklesej na mysli. Rozumní lidé si to přeberou. Pro tříbení názorů v diskuzi jsou tvé články vždycky podnětné.
Hana Šimková
Omlouvám se tedy za článek. Myslela jsem to dobře, ale netrefila jsem se.Půjdu raději umýt ty okna a už nic psát nebudu. Bude to užitečnější.
Hana Rypáčková
V naší rodině zachraňují děvčata české tradice. Tancují ve folklorním souboru, jezdí po světě a ukazují naši starou kulturu. Například v Americe se setkávají se stejnými kroji starousedlíků, kteří své děti a i vnoučata trochu učí český jazyk a tancují podobné tance...Nakonec holky Trumpovic umí česky taky. Já se opičím ráda. Třeba , když někdo umyje okna, hned se podívám , zda taky nepotřebují,a pod. Valentýna a Halloween nesvětíme. A jen Ježíška a Mikuláše. Naše tradice jsou nádherné. Ale když je člověk v cizině, je dobře se s tamními tradicemi seznámit.Býčí zápasy taky nekopírujeme a tam se podívám.Chudák býk.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.