Glosa: Opičení po "americku"
Ilustrační foto: pixabay.com

Glosa: Opičení po "americku"

9. 11. 2016

Lidé se opičí, protože to mají v povaze. Něco se mi líbí u druhého, chci to taky. .Starší brácha dělá toto a mladší se chce opičit. Teď mi to připadá podobné. Jsme malý stát, tedy menší brácha, a okolo nás jsou státy velké, tedy větší bráchové. Nejdříve jsme se opičili po Sovětském svazu, ale to bylo opičení nucené. Teď se docela nenuceně opičíme po Americe. Je to velká země, a tak chceme na ni dosáhnout. Je to přece velký brácha. Nejdříve jsme přijali hudbu, píseň, řeč. Mladí lidé hltají angličtinu a českou píseň už zazpívat neumějí. To totiž není "in". Všechny hudební soutěže v televizi se tím také řídí a my, starší lidé, co anglicky neumíme, koukáme, jak ty naše děti krásně zpívají, ale už jim vůbec nerozumíme. Na nás starších ale už vůbec nezáleží, hlavně, že jde mládí vpřed.

Přijali jsme, nebo vlastně ti mladí, svátek Valentýna. No nic, je to svátek lásky, tak se to dá prominout. Ale proč vlastně Valentýn? Byl přece krásný i 1. máj, svátek lásky. Je pravda, že se to  spojilo s komunistickým průvodem a bylo po parádě. Dobře, Valentýn dobrý, ale proč Halloween? Je hrůza, když  zmrzačené, zkrvavené (přestrojené) děti v dalších jiných strašných kostýmech chodí po domech, aby si vyžebraly nějaké cukroví. Nevím, co je to za pokrok pro nás, ale asi tomu už vážně nerozumím.

Už dávno jsme začali přijímat americké filmy, kde je plno krve, násilí a hnusu, že se na to dá dívat s velkým sebezapřením, nebo raději vůbec. Děti to ale hltají, a čím více násilí, tím lépe. Zdá se, že velký bratr až takový vzor není, ale malý bratr chce být zuby nehty stejný. U nás se točily krásné veselohry, chytré, vtipné. Ještě dnes, když se na ně díváme, se hodně nasmějeme (my staří). Přišly veselohry americké. Vtipné nejsou, chytré už vůbec ne, používají se sprostá slova, velice často se v nich zvrací, prdí, krká a prý je to hodně veselé. Naše filmy se začaly točit stejné. Nebudu je jmenovat, ale určitě jste na nějaký takový narazili. Mladí režiséři jsou nadějní, ale starý člověk už jenom žasne.

Bývali jsme přece národ malý, ale šikovný. A nebo to už neplatí?

glosa
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
...jo kecám a sypu si lejno na hlavu. Když přijde dítě - udělám mu z dýně hlavu , pěstuji dýně pro toto. Proč ? Aby mělo radost. Koupím manželce kytku na Valentýna i na MDŽ/ a i jindy/.Proč ? Aby měla radost. Kouknu se na přiblblý americký slaďák či horor. Proč ? Abychom si udělali radost. Sypu si lejno či popel na hlavu. Proč ? Abych někomu udělal radost ...O tom život je ....dělejme si radost.
Hana Šimková
A ještě k Vám pane Boháček já jsem sama sebou a snažím se právě o těchto věcech mluvit. Vím, že je to málo. Nechcete se tedy přidat? Právě proto, že si to děláme sami.
Hana Šimková
Ještě bych chtěla Danuško dodat, že je mi úplně jedno co slaví v Americe. To je jejich věc a nikdo jim to nebere. Naše svátky jsou hezké, mají svoji tradici a jistě že třeba jiný stát tomu nerozumí.Nikdo se ale také neopičí po nás a nechce to tedy slavit.Já už nevím, ale srozumitelněji to už vyjádřit nejde. Nebo je to nepochopitelné.?
Hana Šimková
Pane Karle, mně opravdu nenutí nikdo, ale já nepíši o sobě.To, co jsem chtěla říci a upozornit na to, je úplně někde jinde.Ano a uznávám pane Libánský , že naše chyba to je. A o čem myslíte, že píši? Naše kultura je silně ovlivněná a ten vzor tedy není.
Hana Šimková
Danuško, vůbec to není narážka na Váš článek. To je jenom tak všeobecné povzdychnutí.
Karel Boháček
Děláme si to sami, kdo tě nutí dělat Valentýna, Halloween, dívat se na filmy a poslouchat písničky ? Buď sám sebou a jdi druhým vzorem a propaguj to co je naše české a původní.
Jiří Libánský
To by bylo velmi laciné, svádět to na Ameriku. Někdo vidí americký vzor ve svobodě a demokracii. Jiného fascinují hamburgery, cola, Halloween a kýčovitá kultura. To, čím se necháme ovlinit, to záleží na nás. Nikdo nám nic nevnucuje. Mladá generace jsou naše děti. My jsme jim byli hlavním vzorem. Podívejte se jak se chováme my, čtenáři Blesku a sledovatelé telenovel. Myslíte, že děti si budou vážit skutečných kulturních a estetických hodnot? Nesvádějte to na Ameriku. To není opičení. Prostě jsme si tu nevybudovali vlastní hodnotnou kulturu. To je jen naše chyba.
Danuše Onderková
Hanko, pěkně napsaný článek, jenom upřesním, protože jsem pochopila, že narážka na Halloween padá na můj článek. Nejsem zastáncem převzatých svátků, tudíž ani Halloweenu, ale rovněž neodsuzuji svátky jiných států, tudíž ani Ameriky nebo Anglie, kde se příběh mnou napsaný odehrává. Jenom jsem vám chtěla článkem přiblížit jak to v Anglii prožívají děti. Mají s toho legraci. Nikdo v Anglii neodsuzuje náš svátek velikonoc, kdy chlapci vyšlehají děvčata a ještě za to dostanou od děvčat vajíčka, i když nad tím kroutí hlavou. Také byly doby kdy chlapci chodili od domu k domu koledovat (žebrat) aniž věděli jestli tam je nějaké děvče. Hlavně v městech. Jestli se v naší republice Halloween slaví já nevím, ale krváků všeobecně je dost z filmů, s tím s vámi souhlasím, ale také z většiny počítačových her. A stejně tak neuznávám Valentýna. Náš svátek ani ne tak 1.máj, jako 1.květen je opravdu pěkný a nikdy jsem jej jako komunistický původ nebrala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.