Hrad a zámek Klenová
FOTO: Alena Tollarová

Hrad a zámek Klenová

12. 12. 2016

Konec října není právě nejvhodnější dobou pro návštěvy hradů a zámků. Jednak počasí nebývá právě nejvlídnější a jednak většina hradů už má mimosezónní, a tudíž omezenou otvírací dobu.

Nicméně já jsem právě v tuhle dobu s uplakaným počasím pobývala s kamarádkou v Klatovech a přece jenom jsme se nechtěly jenom cachtat v hotelovém bazénu, ale také něco vidět. Bohužel Černá věž i další památky v Klatovech jsou v říjnu otevřené jen o víkendech, tak jsme se musely poohlédnout mimo Klatovy.

Znáte hrad a zámek Klenová? Já se přiznám, že jsem o něm vůbec nevěděla. Internetové stránky slibovaly, že bude otevřený, tak jsme tam vyrazily - vždyť se nachází pouhých 15 km od Klatov.

Cestou se před námi nad vsí objevila ohromná stavba. Že by to byla Klenová? Nebyla. Ale v Týnci jsme objevily zpustlý objekt kdysi honosné budovy, na které byly vidět nepatrné náznaky pokusu o její opravu. Škoda takové nádhery, která je opuštěná už od doby hospodářské krize po 1. světové válce. To jsme ještě netušily, že se do Týnce vrátíme ještě jednou cestou zpátky.

Oproti Týnci nám Klenová zůstala skryta až do posledních okamžiků. S překvapením jsme si prohlédly rozlehlou hradní zříceninu, obohacenou o plastiky známých umělců rozmístěné v hradních kulisách.

Původní hrad pocházející někdy ze 13. století byl svého času vlastnictvím Harantů z Polžic a Bezdružic a měl se zde narodit i známý Kryštof, o němž všichni víme, jaký osud mu život připravil. Jestlipak byste ale věděli, proč v erbu Harantů je kohout? Jmenuje se po něm i hradní hospůdka, kde nám za vlídný peníz šenkýř naservíroval báječné lívanečky a kávu v hrnečku, na který jsem vykulila oči. Potvrdil mi, že hrneček "je opravdu starý". Já jsem totiž stejný kdysi měla ještě doma u maminky.

V romantickém 19. století zpustlý hrad koupil hrabě Eduard Stadion-Thannhausen a v prostoru hradní zříceniny vystavěl novogotický zámek. Další vlastník František Václav Veith stavbu dokončil a výzdobu interiérů svěřil českému malíři Josefu Navrátilovi. Hrad a pak už tedy i zámek zůstaly v soukromých rukou až do roku 1951. Poslední majitelkou byla malířka Vilma Vrbová Kotrbová, která hrad odkázala galerii a v současné době patří právě Galerii Klatovy/Klenová a v prostorách zámku je galerie moderního umění. O tom všem a mnohém dalším nám povyprávěla průvodkyně, která měla na starost jen nás dvě, takže jsme si prohlídku patřičně užily.

Rozsáhlá zřícenina hradu je volně přístupná, takže tuto si můžete projít a prohlédnout si plastiky známých sochařů, např. Jaroslava Róny, Pavla Opočenského a dalších. S průvodcem si můžete prohlédnout zámek, přičemž vstupenka platí i pro objekty sýpky a purkrabství, kde jsou rovněž galerie.

Paní Vilma Vrbová Kotrbová je spolu se svým manželem řezbářem Františkem Kotrbou pochována na hřbitůvků právě v Týnci a paní průvodkyně mávla rukou a řekla - hrobku z růžového mramoru najdete ... a to byl důvod, proč jsme se tedy v Týnci zastavily na zpáteční cestě ještě jednou.

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
nina hor
dobrý den moc pekne my vzdy jezdime do okoli sem http://www.nadrybnikem.eu/ a je to krasne :)moc pekne prochazky
David Klempický
Super! Minulé léto jsme tam byli kolem. Z Hnačova (viz http://www.nadrybnikem.eu/) to není tak daleko a jako výlet super! Doporučuji!
Marie Bartošová
Líbilo!!!
Dana Kolářová
Zajímavá reportáž a bezva fotky.
Dagmar Bartušková
Zajímavé čtení a krásné fotky.
Alena Tollarová
Děkuji vám za nahlédnutí. Ano, Zuzko, vůbec jsme se nezlobily, že hrad byl skoro opuštěný. Jo jo, je to tak, harant se říkávalo kohoutovi. A Hanko, Bolfánek i AZ byly v plánu, ale počasí nám ho naprosto změnilo. Ale určitě tím směrem vyrazíme znovu. Ještě nám toho zbylo ke koukání moc. Jak dlouho venku jsou ty plastiky, to nevím.
Marie Magdalena Klosová
Krásné fotky,Ali.Připomněly mi návštěvu Klenové možná před 15 lety ? Ještě s manželem.Také mám fotky,ale tolik krásných objektů tam tehdy asi nebylo.Nebo bylo? :) mm
Eva Mužíková
Alenko, nedovedu si představit že existuje nějaký objekt, kus přírody, nebo zvířátko, které bys nedokázala tak krásně vyfotit. Když k tomu přidáš milé vyprávění, je to opravdu radost shlédnout... díky
Zdenka Jírová
Hezký výlet a krásné fotky.
Libor Farský
Alena je šikulka!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%