Zážitek roku: Zázraky přírody
FOTO: autorka

Zážitek roku: Zázraky přírody

30. 12. 2016

Rok se pomalu s rokem sešel, je vyhlášena soutěž o Zážitek roku a vyvstává ona Hamletovská otázka, zda se zúčastnit, či nikoliv. No, co myslíte, opět vyhrává íčko. Najít něco, co zaujme, je opravdu hodně těžké a vůbec si nejsem jistá, že jsem udělala dobře.  Rozhodla jsem se, že nebudu psát o setkáních s lidmi, ale odborně řečeno o setkáních s faunou a flórou. Během roku jich bylo docela dost, a i  když jsem o tom psala samostatné články, pokusím se ještě jednou přiblížit vám, jak je ta naše matička příroda krásná a rozmanitá.

Začnu tím, co ve mně zanechalo asi ten opravdu nezapomenutelný zážitek. Bylo to setkání tak překvapivé, nečekané a opravdu krásné. To si takhle jdete po cestě z lesa do lesa a najednou stojíte a zíráte na nádherného desateráka, který si vás hrdě prohlíží a jste mu naprosto ukradení. Pak se s klidem otočí a majestátně si odkráčí za svým stádem. Když se vzpamatujete, natrefíte v zápětí na docela velkou kančí rodinku. Ti jsou už opatrnější, a jakmile vás ucítí, berou své krátké nožky na ramena a mizí v hloubi lesa.  Ani mi nevadilo, že jsme těch hub nenašli tolik. Jsem holka z vesnice, táta byl myslivec, ale něco takového jsem nikdy neviděla.

O těch dalších setkáních se zmíním jen okrajově. Labutě jsou vděčným objektem k focení a mně se povedlo si je vyfotit ještě v únoru na rybníku pod sídlištěm a pak na podzim na Miladě. Krásné bylo velikonoční setkání s probouzející se Sázavou v Čtyřkolech, již probuzenou jarní přírodou  v lese, čerstvě narozeným kůzlátkem o velikonočním jarmarku, nádhernou jednodenní hříběcí slečnou narozenou začátkem května. Návštěva Panenského Týnce vyvolala otázky o svém magickém vlivu na naši duši, výlet na zříceninu hradu Košťálov nám ukázal krásu Polabí a Českého středohoří. A nakonec nám podzim ukázal les ve svých nejkrásnějších barvách při sběru hub ve Starých Splavech. A myslím, že vstoupit suchou nohou téměř do půlky Machova jezera se hned tak někomu taky nepovede.

Přeji vám, ať máte v roce 2017 spoustu nezapomenutelných zážitků a hlavně, ať si je užíváte spokojeně a ve zdraví. Krásný a šťastný rok 2017!  

 

Soutěžní příspěvek na téma "Zážitek roku 2016". Jaký byl pro vás rok 2016? Zažili jste letos něco mimořádného? Byl to pro vás pozitivní rok nebo máte za sebou spíše negativní zkušenost či událost? Vložte i vy do soutěže svůj příspěvek a vyhrajte velkokapacitní flashdisk. Více informací o soutěži včetně pravidel najdete zde.

Zážitek roku 2016
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Nadi, pěkné sepsaná setkání.... a už vidím prasátka, jak berou nohy na ramena a peláší :-), krásná představa. Jinak nám jednou šla kolona divočáků přes silnici před naším autem...šli a šli, stále šli...Za námi už troubila auta...a divočáci ještě přecházeli. Když už Jiřík nastartoval, tak z pangejtu se ještě vyškrabalo jedno pruhované mládě....byla to krásná podívaná, ale jsem ráda, že jsme seděli v autě... :-)
Hana Rypáčková
Moc krásně zdokumentované prožitky...Přeji hodně dalších v novém roce..
Naděžda Špásová
Moc všem děkuju za pochvalu, opravdu mě to těší a vážím si toho.
Ilona Erika Kolář
Nádherná úvodní fotka. Zážitky v přírodě v sobě zanechají vždy takový zvláštní pocit. Jen tak dál.:)
Marie Magdalena Klosová
S přírodou jsou krásná a neopakovatelná setkávání.Tak ať přibudou i v novém roce.mm
Eva Krausová
Krásné zážitky Naďo máte. Ten desaterák se stádem, paráda. Snímky super, tak mnoho dalších prožitků z přírody v Novém roce.
Zdenka Jírová
Taková setkání mám také ráda.S desaterákem se ale nemusíte sejít jen v lese, já se s ním před lety setkala na konečné zastávce trolejbusu v sídlišti. Byla jsem z toho vyjevená, jelena "na živo" jsem viděla poprvé v životě. Pak se zjistilo, že pár km za městem má někdo soukromou oboru a nedostatečný plot,takže si pan jelen udělal tajnou procházku.
Marie Seitlová
Pěkný zážitek a i fotky.
Eva Mužíková
Naďo, krásné fotky i vyznání. Toulky přírodou jsou u mne na prvním místě, potěšila jsi mne....
Soňa Prachfeldová
Naďo je to úžasné, dokud člověk takhle může čerpat z přírody - zážitky a ještě je krásně zvěčnit !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%