Fotoreportáž: Lednová zima i na peci je znát
FOTO: autorka

Fotoreportáž: Lednová zima i na peci je znát

4. 2. 2017

Letošní leden je takový, jaký má leden být. Studený, mrazivý, sněhový. Jesenicko patří k oblastem, kde bývaly zimy tuhé, plné sněhu, vánic. Kupodivu odevšad hlásí kalamitní stav a u nás je zima docela mírná. Napadlo sice pár čísel sněhu, ale kolem cest nejsou metrové sněhové bariery, mráz štípe do tváří, ale nezalézá pod nehty. Jeden den je zářivě jiskřivý a pak ho vystřídá další, kdy mračna se snoubí s vrcholy kopců a kopečků, nad krajinou visí šedivá huňatá deka.

Nejsevernějším koutem Olomouckého kraje protéká řeka Bělá, která v mrazivých dnech nevypadá zrovna vábně. Mráz nakupil na její hladinu ledové kry, které postupem času jsou čím dál špinavější. Řece chybí zadumanost letního rána a romantika podzimních barev. Ale na řece, kde si voda proráží cestu ledem, můžeme vidět volavky popelavé, kormorány, nespočet divokých kachen, vzácnou volavku bílou, otužilého skorce, morčáky velké i úchvatného ledňáčka říčního.

Příchodem jara, kdy se řeky otevřou rybářům, tito zřejmě zapláčou. Řeka bude určitě vodním ptactvem vylovená. Nedaleký Otmuchow a Nyské jezera v Polsku zamrzla, a tak k našim domácím volavkám popelavým se přidali zdatní lovci – kormoráni.

Řeka je tak trochu „můj rajón“. A tak lovím, s menším či větším úspěchem, fotky opeřenců. Nevěřili byste, jak je těžké slušně vyfotit takového kormorána. Letí bezhlesně a rychle. Fotoaparát ukrýváte před mrazem pod zimní bundou, a než ho vylovíte, kormorán už je pěkně daleko. To volavky jsou pěkně ztuhlé zimou a celkem poslušně pózují, a když je zkracující se vzdálenost mezi námi donutí vzlétnout, tak hlasitě nadávají.
Leden 2017 už je minulostí, zůstanou nám jen fotografie a vzpomínky.

Pojďte se podívat na lednovou fotoreportáž, kterou bych chtěla věnovat Liborovi Farskému a všem ostatním, co si zimu v lednu nemohli užít procházkami venku.

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Elenko,moc děkuji za krásný dárek marodovi a to i když jsem ho našel až dnes, ale stále na lůžku v nemocnici. Snad se mi ještě v životě někdy podaří poznat Tě osobně a také nějaké Tvé oblíbené ptáky, mé znalosi odpovídají Pražáčkovi, kde poznal snad jen vrabčáky a kosáky.l
Jiří Bárta
Překrásná fotoreportáž !
Eva Jiříková
Velmi pěkný článek a fotografie, moc děkuji...
Zdenka Jírová
Krásné fotky.
Alena Vávrová
Elenko, blahopřeji a děkuji za článek i nádhernou fotodokumentaci jedinečné živé i neživé jesenické přírody. Tak jak jen ty umíš...
Jitka Mošovská
Fotky s popisky bezva práce.
Marie Novotná
Jak Ty to děláš ? Je to úžasně krásné.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nádherná prezentace Jeseníků a jejich krás. Díky Elenko
Elena Valeriánová
Jirko, tak na vaši zprávu musím reagovat. Jsem ráda, že moje fotky vám alespoň trochu pomohly v rozhodování. Těším se na osobní setkání. Děkuji všem za nahlédnutí.
Jiří Hudeček
Elenko- prostě nádhera. Už je rozhodnuto a potvrzeno: v červenci jedeme do Jeseníků a moc se těšíme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.